Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. január 26., 05.25

Vakcina-portfólió

Írta: Jámbor Gyula
2020. szeptember 14., 10.52 Hétfõ / Arad

A koronavírus elleni vakcina újabb, hatodik gyártójával is lezárultak az Európai Bizottság oltóanyag-beszerzésről folytatott tárgyalásai. A német BioNTech és a vele együttműködő amerikai Pfizer vállalatokkal zajlott megbeszélések befejezésével „összeállt az Európai Bizottság vakcina-portfóliója”, közölte pár napja a szervezet. A tervezett szerződés lehetővé tenné, hogy valamennyi uniós tagállam megvegye az oltóanyagot, valamint azt is, hogy az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok azt adományként kaphassák meg.

Amint az oltóanyag biztonságosnak és hatásosnak bizonyul a koronavírus ellen, az uniós bizottság várhatóan az összes uniós tagállam nevében keretszerződéssel fogja biztosítani elsőként 200 millió adag beszerzését, majd pedig további 100 millió adag beszerzésének lehetőségét.

Az Európai Bizottságnak ezt megelőzően július végén a Sanofi-GSK, augusztus közepén a Johnson & Johnson és a CureVac, a hónap végén a Moderna vállalattal sikerült megállapodnia. Az első szerződés, amelyet az AstraZeneca vállalattal kötöttek meg, augusztus 27-én lépett hatályba – olvassuk MTI-jelentésre alapozó cikkben.

Megállapodás tehát van, ami biztató. Oltás viszont még nincs. De készül, előbb-utóbb meg is jelenik a piacon. Katasztrofális lenne, ha az emberiség a XXI. század elején nem tudna megbirkózni egy ilyen semmi kis vírussal.

Bár a nagy járványokkal soha nem volt egyszerű felvenni a harcot. A himlővel, pestissel (dögvész, annak több formájával) sok évszázadon keresztül tartott, és ma sem véglegesen eldőlt, pedig hatásosnak vélt oltásokat dolgoztak ki ellene.

Az emberiség találékony, a vírusok, bacillusok, egyéb kis gonosz, láthatatlan élőlények, sejtek azonban náluknál is találékonyabbak.

De ne kalandozzunk el a tudománytörténetben, foglalkozzunk napjainkkal.

Az Európai Unió jelenleg hat gyártóval számol az újabb COVID-járvány elleni harcban.

Ha jól érzékelem, kínai (onnan indult a járvány) vagy orosz (Oroszország pár hete jelentette be, hogy elkészült az oltása) nincs közöttük, ez utóbbi esetében mondhatni általános ellenszenvvel reagált a világ, kifogásolva, többek között, hogy az oltást nem kísérletezték ki végig az elfogadott szabályoknak megfelelően.

Úgy tűnik, dugába dőlt vagy dőlhet az oxfordi meg a brit–svéd AstraZeneca kísérlete, amelyben az alanyok közül legalább egy súlyosan megbetegedett a több tízezer résztvevő közül.

Feltehető persze a jogos, bár kétségkívül kegyetlen és cinikusnak ható kérdés, hogy mi a fontosabb: egy, vagy tíz-százezer ember esetleges megmentése?

Válaszoljon rá, aki lelkiismeretével összeegyeztethetően, kibékülve tud.

Summa summarum: belátható időn belül (talán jövő év elejére?) az emberiség rendelkezésére áll majd az új koronavírus elleni védőoltás.

Ami sajnos, nem jelenti azt, hogy végleg megszabadulunk a bajtól. Hosszú időbe telik, amíg kifejti hatását, és elképzelhetetlen, hogy egyik hétről, hónapról a másikra valós eredményeket tudna felmutatni.

Az emberiségnek hosszú (ma még előre nem látható idejű) küzdelemre kell számítania.

Ehhez képest a tanévnyitás, meg az ugyancsak küszöbön lévő hazai helyhatósági választás járvánnyal is összefüggő problémái kisebbnek tűnnek. Ezek, közelebb lévén, számunkra sokkal jelentősebbnek látszanak. Bár egyértelmű, hogy az egyes országok önmagukban keveset tehetnek a csapás megfékezésére. A világ, tetszik, nem tetszik, valóban globalizálódott.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu