Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. augusztus 12., 20.37

Választási mézesmadzag?

Írta: Jámbor Gyula
2020. július 02., 16.21 Csütörtök / Arad

Elkészült a Nagy Terv, amelyet már több román kormány is beharangozott, aztán valahogy nemigen lett belőle semmi, vagy majdnem semmi lett.

Amit szerdán délután az államfő és a kormányfő előterjesztett, már nagyjából hasonlít ahhoz, amit országtervnek nevezhetnénk a következő évtizedre.

A legnagyobb érdeme, hogy többé-kevésbé pontos elképzeléseket vázol az ország fellendítésére.

Gyengéje, hogy csak nagyon hézagosan tudni, honnan teremti elő Románia az ehhez szükséges százmilliárd eurót. Az összeg egyébként túlságosan kerek ahhoz, hogy egy könyvelő-gondolkodású ember hitelesnek tekintse, de felőlem legyen  pontosan annyi, ha lehet, még több is, csak szolgálja az ország javát.

Amúgy az államfőnek sajnos, igaza van abban, hogy „Az országban rejlő potenciált tekintve Romániának már rendelkeznie kellene modern és európai infrastruktúrával, a 21. századhoz méltó iskolákkal, megfelelő kórházakkal, gázvezeték-hálózattal, versenyképes iparral, virágzó mezőgazdasággal” stb. A miniszterelnöknek is abban: itt az ideje, hogy a politikai vezetők emelkedjenek ki a demagógia és a populizmus mocsarából, hagyjanak fel az olyan ígérgetésekkel, amelyek nem válthatók valóra, mert nincs semmi közük a gazdasági valósághoz. Képesek lesznek rá?

Barátom szokta mondogatni, illetve kérdezni: mi jár annak, akinek igaza van? A szája bizonyosan.

Az elmúlt harminc esztendőben mindenféle színű kormányok vezették az országot, de legelvakultabb politikusai sem mernék állítani, hogy nagyon eredményesen. A liberális mostani kormány szarván ragadta a bikát, és földre teperését ígéri. Járjon sikerrel, bár nem könnyű elképzelni, hogyan csinálja majd, s mikor kezd hozzá: Románia egyelőre nemcsak a koronavírussal küzd, de gazdaságilag, pénzügyileg sem áll jól. No meg jönnek a választások, és az sem vehető készpénznek, hogy a liberálisok nyernek. Romániában nem lenne újdonság, hogy egy következő, más színű kormány feladja az előző terveit.

Az államfő hangsúlyozta: az európai alapokból semmit sem szabad elszalasztani. Persze hogy nem – de tudja-e már valaki (ha eddig senki sem tudta), hogyan érje ezt el? Különben az európai pénzek az ambiciózus programra távolról sem elegendők, további kölcsönök felvétele kockázatos – szóval van gond bőven.

Ami azonban biztos: a gazdaság fellendítése csakis komoly beruházásokkal képzelhető el, a százmilliárdot erre kívánják fordítani azt követően, hogy Románia éveken keresztül megbukott ebből a tárgyból.

Amúgy a gazdaságfellendítés tervét nem fogadta egyöntetű lelkesedés: a szociáldemokraták vezére egyrészt (az ő programjukból lemásolt) plágiumnak nevezte, másrészt amatőrizmusról és csalásról beszélt, no meg hangsúlyosan arról, hogy célja a szavazatok vásárlása.  

Jó, az ellenzéknek mondhatni kutya kötelessége ellentmondani.  A választási mézedmadzag-teóriában viszont lehet valami.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu