Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. október 27., 17.53
https://www.facebook.com/RMDSZ/

Választunk-e Mikuláskor?

Írta: Jámbor Gyula
2020. október 18., 17.21 Vasárnap / Arad

A címbeli kérdésre van határozott válaszom: vagy „igen”, vagy „nem”, vagy „ki tudja”.

A legesélyesebb befutónak pillanatnyilag, bármilyen abszurdnak is tűnik, a „ki tudja” variáns mutatkozik.

Volt idő, nem is olyan régen, mikor komoly elemzők arról írtak, mondtak hosszú kommentárokat, hogy a parlamenti többségének dacára megbuktatott (nem mindennapi, de nem is egyszeri jelenség Európában, a világon sem) kormánypárt és szövetségesei helyét átvevő kisebbségi kormány aligha tűri sokáig ezt az állapotot (ha egyáltalán cselekvési pozícióban van), s megpróbálja dűlőre vinni a dolgot. Egy ilyen helyzetben minél gyorsabban tisztázni kell, törvényes alapokra fektetni, megerősíteni a pillanatnyi hatalmi viszonyokat, az igen csekély többséggel kormányra kerülést, s erőltetni ennek választások útján történő megerősítését. Szó volt egy időben előrehozott választásokról – ez ötlet megbukott, egyrészt mert az új kormányzóerő, a régi ellenzék erőltette, de azért is, mert amúgy közeledtek az alkotmányban előírt helyhatósági és parlamenti választások. A fentebb említett bölcs vagy bölcselkedő elemzők azt is szóvá tették, hogy a hatalom új birtokosainak érdekük volna a mihamarabbi választás, meglovagolandó az éppen trendi néphangulatot. A hatalmat vesztők éppen ellenkezőleg: halogatnák a választásokat, ameddig csak lehet – Románia jelenlegi esetében ugyanis aligha kétséges, hogy a számtalan problémával (nem utolsósorban a koronavírus áldatlan következményeivel) szembesülő új kormánypárt kénytelen egy sor, a lakosság számára nemszeretem döntést is hozni, ami gyengíti pozícióit.

Ilyen lenne a politikai játék? Ilyen. De legalábbis ilyen is.

De térjünk vissza a címben felvetett kérdésre: választunk-e Mikuláskor?

Az időpont már ki volt tűzve (kitérők közbeiktatásával), a legutóbbi csütörtökön azonban a nagy tekintélyű Alkotmánybíróság úgy döntött, hogy nem alkotmányellenes a parlamenti választás időpontjának nem kormány, hanem parlament általi kijelölése. A részletek elemzése hosszú volna, maradjunk annál: pillanatnyilag ez van. A megfellebbezhetetlen tekintélyű legeslegfelsőbb bíróságnak már rég kellett volna döntenie az e témában benyújtott fellebbezésről, de csak most tette meg, kétségessé téve, hogy december 6-án, Mikulás napján urnák elé járulhatnak-e Romániában a szavazók a parlamenti választások ügyében.

Az ezt ellenzők, a szociáldemokratákkal az élen, azt bizonygatják: képtelenség általános szavazást rendezni a járvány tombolása közepette, amikor sokan emiatt el se mennének leadni voksukat.

Tetszetős érvelésnek látszik első pillantásra – de vajon ha három hónappal elhalasztják (az alkotmány ennyit tenne lehetővé), addigra javulna-e a helyzet?

A tudományos becslések (abszolút pontosat senki nem tud mondani) nem ezt vetítik előre. Sőt: idén december hatodikán a helyzet jobb is lehet, mint mondjuk jövő március elején. COVID-ellenes oltás addig biztosan nem lesz, s ha mégis, hónapokig tart, amíg védőhatását kifejti.

A mostani, a választások elhalasztására vonatkozó javaslat nem több egy teret vesztett párt kétségbeesett kísérleténél. De próbálkoznak, hátha bejön.

És ki tudja…

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu