Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. május 19., 15.04

Járvány

Írta: Ujj János
2020. szeptember 14., 10.53 Hétfõ / Arad

Annyi, a koronavírus-járványra vonatkozó információ jut el a közemberhez nap mint nap, hogy azt sem tudja, melyiket fogadja el. Már a csapból is az folyik –állítja a magyar humor. Magam úgy vagyok vele, hogy lázadozás nélkül elfogadom a világjárvány létezését, szigorúan betartom az előírt védekezési szabályokat. De kételkedem is az eltúlzott, az egészségügyi cikkeket, berendezéseket gyártók számára sokmilliárdos hasznot hozó minden óvintézkedés szükségességében. 

Miért? Mindenekelőtt azért, mert a koronavírus-fertőzés semmivel sem súlyosabb egy közönséges influenzánál, amely minden évben végigsöpör a világon. A megfelelő immunrendszerrel rendelkezők legtöbbször tünetmentesen vészelik át az egészet. A jelenlegi járvány számlájára írt áldozatok száma messze nem fedi a valóságot. Igaz, hogy háromnegyed év alatt meghalt több százezer (a szám a millió felé közeledik, hamarosan meg is haladja azt) vírussal fertőzött, de az elhunytak többsége olyan krónikus betegségben szenvedett, amely különben is a halálukat okozta volna. Ezt viszont nem veszik tekintetbe a statisztikák, egyszerűen összemossák a mostani járvánnyal. S ha így vesszük, akkor a földi életből havonta végleg eltávozottak száma nem haladja meg a sokévi átlagot. (Még a vírussal fertőzöttek teljes számával sem!)

És azért is kételkedem, mert Európa két országa, Fehéroroszország és Svédország semmiféle korlátozást sem vezetett be. Nem zárták be a szórakozóhelyeket, színházakat, mozikat, a sportrendezvények közönség előtt zajlottak, a határokon nem volt karantén, nem volt kötelező a maszkviselés, a távolságtartás stb. Ennek ellenére ebben a két államban semmivel sem volt nagyobb arányú a fertőzöttség, mint a hozzájuk hasonló lakosságszámú európai államokban. 

És kételkedem azért is, mert a járványt elindító országban, Kínában olyan gyorsan sikerült megállítani a fertőzés terjedését, az elhunytak száma a másfél milliárdnyi lakosú országban szinte elenyésző. (Még akkor is igaz, ha közben egy második fertőző góc is kialakult az országban.) Ugyanakkor az Egyesült Államokban, Indiában, Brazíliában szinte futótűzként terjed a járvány, amelyet egyszerű higiéniai előírások betartásával (kézmosás, szájmaszk, a közvetlen kontaktus elkerülése) is féken lehet(ne) tartani.

Az is kétkedésre ad okot, hogy a török-, görög- vagy spanyolországi menekülttáborokban, de szerte a Balkánon kószáló tízezres nagyságrendű migránsok között nincs járvány. (Kivétel az olasz Lampedusa, valamint a görög Leszbosz szigetén elharapózott járvány a sokszorosan túlzsúfolt táborokban.) Vagy ha van, azt a kutya sem észleli, az illegális bevándorlók lábon viselik el. A (véletlenül!) kórházba került beutaltak meg akár erőszakkal is megszöknek a biztonságos kezelés elől. És nem halnak bele a kezelés elmaradásába! (Igaz, többségében fiatal, sportos alakú férfiak.)

És még egy furcsaság, ami sehogy sem illik a képbe: az illetékesek már hónapokkal ezelőtt holtbiztosan állították, hogy jön egy második hullám is. Nem jövőre, nem három év múlva, hanem még idén. Vajon ezt ki rendelte meg?

Fegyelmezett polgárként én továbbra is maszkot viselek, betartom a követési távolságot autóval is, sorban álláskor is. És mosom kezeimet. De minek is?

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu