Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2022. május 18., 00.16

Jelentés barátaimnak odaátra

Írta: Ujj János
2021. szeptember 09., 15.50 Csütörtök / Arad

Szép emlékű városvédő barátom, néhai Buda Bujor mindig azt mondta, hogy a városgazdálkodásban a nemtörődömség, a hanyagság első jele az ecetfa. Ahol az felüti a fejét, s nekikezd a növekedésnek, ott baj van a gazdaszellemmel. A telek vagy az épület magán- vagy állami tulajdonosa annyi fáradtságot sem vesz, hogy levágja, kiirtsa a gyorsan növekedő és terjedő nővényt. Pedig nagyon könnyen lehetne! Buji számtalanszor hívta fel a figyelmet a régi színház tetején, de egyebütt is növekedésnek indult ecetfára.

Kedves Buji! Itt ragadt városvédőként jelentem Neked, abba a másik dimenzióba, ahol most vagy, hogy amióta elmentél, nemhogy javult volna a helyzet szeretett városodban, de jelentősen romlott. A Vörös Ökör környékén két olyan ledózerolt telek is van, ahol embermagasságúra nőttek az ecetfák. Némi túlzással: egy év múlva akár labirintust is ki lehetne alakítani a sűrű növényzetben, ahol a gyermekek kedvükre keresgélhetnék a kiutat. A szembeni szép szecessziós épület sarkán álló kis áramátalakító mellett is immár egy méteres a fal melletti résből előbukkant ecetfa. Sem a lakók, sem pedig a város alkalmazottjai rá sem hederítenek. Várják, hogy talán a Mindenható csodája eltünteti.

És még valami. A város egyik nevezetessége, az ország talán legrégebbi színházépülete tetején az általad is észlelt ecetfa helyét átvette egy jóval ellenállóbb, a falat még inkább romboló fafajta. Annak gyökere mélyebben és károsabban hatol az épület falába, lehetővé teszi az esővíz behatolását. Történik mindez miközben a kormánypárti és ellenzéki városatyák közösen megegyeztek, hogy lemondanak a megvásárlás jogáról, vesződjön avval egy esetleges magántulajdonos. (Vagy dőljön össze!) Schwartz Gyuri próbálkozik egy olyan megoldással, amely (talán) egy táborban egyesíthetné a színházpártolókat. Még gyűjtést is tart annak érdelében. Csak míg az sikerül, nehogy komolyabb baja essen a napról napra romosabbá váló épületnek. (Csak mellesleg: az ahhoz csatlakozó Hirschl-ház külső állapota is aggasztóan megromlott, az azon végzett munkák amolyan felszínes tűzoltásnak tűnnek, a rossz tetőn, a vizesedő falakon nem javítatnak.)

S ha már a túlvilággal levelezek, egy másik kedves barátomnak is üzennék valamit odaátra. Néhai Réhon József sehogy sem tudta megérteni, hogy miért nem nézem a magyar fociélvonalból közvetített mérkőzéseket, miközben az akkor még második osztályban szereplő aradi csapat meccseire rendszeresen kijárok. (Mint Salamon Béla bácsi az MTK edzőmérkőzéseire is.) Mondtam neki: ha a helyi fiatalok tudása kívánnivalót is hagy, de ők a mieink, a botladozásaik bocsánatos bűnnek számítanak nekem. Remélem, talán egyikükből egyszer Csala vagy Domide lesz.

Kedves Jocó! Üzenem Neked, hogy bár az aradi csapat már a második szezonban az élvonalban rúgja a labdát, s magam tiszta szívből szurkolok is neki, de a meccsekre már nem járok ki. Oka: a jelenlegi együttesben már alig maradt egy-két aradi fiatal írmagnak. Külföldi vagy hazai, nagyobb vagy szerényebb tudású idegenlégiósból meg a hócipőnk is tele van, hiszen (kevés kivétellel) valamennyi proficsapat telítve van velük. Európaival, dél-amerikaival, ázsiaival, afrikaival. Miközben az aradiak valamelyik fővárosi, tengerparti, moldovai, zsilvásári csapatban kergetik a bőrt. Egyik klub ugyanazon kontinensről, országból, városból származó légiósai küzdenek hétről hétre egy másik klub ugyanonnan szerződött játékosaival. A klubhűség (lásd példaként Domide, Brosovszky) manapság ismeretlen fogalom a csak a pénzről szóló sportban.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu