Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 01., 08.42
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Jó kis viszony

Írta: · Irházi János
2009. november 01., 17.00 Vasárnap

Egy videofelvétel tanúsága szerint Szekeres Imre magyar hadügyminiszterrel már előfordult, hogy kikattant horizontérzékkel lépett emelvényre szógaluskákkal tarkított beszédet tartani katonáknak. 

Mai bukaresti szövegét a Marian Cozma emléktábla avatásán csak szöveges hírből ismerem, szóval fogalmam sincs, mennyire frissen diplomatáskodott, de már ez is elég volt, hogy kikattanjon szépszóérzékem. Olyanokat állított, hogy tisztelnünk kell a két nép hőseit, hogy a modern időkben román és magyar már csak sportban küzd egymás ellen, azután kezet fogunk, hogy Cozma meggyilkolása példa nélküli összefogásra ösztönözte a két országot és népet, meg hasonló üres, átmosott, a valósággal szevaszban sem levő tésztát kent szét hallgatóságára.

Marian Cozma halála után a két nép nem fogott össze, csak annyi történt, hogy a románok azóta is türelmesen várják a gyilkos(ok) elítélését, a magyar rendőrség pedig meglovagolva a rendelkezésére álló médiapropagandát megpróbál úgy kimászni a slamasztikából, hogy ruhája maximum poros legyen, de ne sáros.

Román és magyar között sosem fog lengedezni szekeresi pipacserdő, itt sosem valósul meg a példaként emlegetett német–francia kibékülés. Szerintem azért  mert az egyik kénytelen történelmi, társadalmi, kulturális ezeréveket utólag pótolni meg púderezni, a másik pedig  alkata, lelkülete miatt még sokáig Trianon foglya marad. Maximum megpróbálnak itt Európában ellenni egymással, s legalább annak örüljünk mi, Erdélyben rekedtek, hogy a románok latin lazasága talán nem szül itt is szlovák típusú nyelvtörvényt. Igaz, habár most kiszorultak a szélsőségek a parlamentből, de az elhúzódó belpolitikai viszály, gazdasági recesszió biztos feléleszti a kemény nacionalizmust.

A Szekeres által emlegetett „összeborulás” egy felszínes érdekbékesség, a román és magyar politikusok ügyesen játsszák szerepüket. Az unió hátsó kapuján besomfordáló románnak imázs szempontjából kapóra jönnek a közös brüsszeli projektek, közös kormányülések, hogy olcsón vehetnek odaát házat, simán mehetnek bevásárolni, és sorolhatnám még a fenti és lenti előnyöket. Vagyis a román kirakat, külpolitika remekül működik. A magyarnak szintén imázs szempontjából kell a hivatalos jószomszédi kapcsolat, mert amennyiben Romániával is fércelt jégkockás viszonyban állnának, mint Szlovákiával, Szerbiával vagy Ukrajnával, és Schengen óta Ausztriával is, hát tuti rájuk nyomnák az összeférhetetlenség billogát. A magyarországi kisembernek pedig jó, hogy drágán eladhatja házát a romániainak, ezertonnaszámra termelhet illegálisan zöldséget, gyümölcsöt a román piacra, az átruccanók pedig vásárolnak, fogyasztanak.

Amennyiben Szekeres Imrét érdekli az igazi, valóságos viszony román és magyar között, repüljön be légyként egy magyar–román focimeccsre, jusson fülébe mindegyik, magyart bozgorozó román átkozódás, minden büdösoláhozó magyar átkozódás, menjen be szimpla magyarként az aradi várba, legyen román kamionsofőr a magyar utakon, keresse a magyar emlékeket román múzeumokban és parkírozzon román rendszámú autót a nyóckerben.

Csak bennünket ne toljon be a hozzá hasonló román és magyar politikusok által kreált panoptikumba.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: krax / Kedd, 2009. november 03., 20.59 Válaszoljál rá!

...és a 'kikattanás' mélyen magyar kifejezés, nemdebár?...
...szógaluska-gyűjtemény, kötőjellel...
...'megírási mód': stílus...
...'baromság': mélyen stílustalan, olcsó (le)minősítés...

Hozzászólt: krix / Kedd, 2009. november 03., 18.08 Válaszoljál rá!

V.J.biztos kevés jegyzetet olvas, vagy I.J. az egyetlen, tehát legkedvencebb szerzője. Én kikattantam a sok magyartalanságtól, de attól is, hogy ez egy szógaluska gyűjtemény. A mondanivalója igaz, a megírási módja mélyen parlagi, rásózza az olvasóra szokványos baromságait.

Hozzászólt: V.J. / Kedd, 2009. november 03., 17.43 Válaszoljál rá!

Egyszerű hasonlatokkal, mégis nagyon találóan írta le a helyzetet I.J.
Régen olvastam ilyen jó jegyzetet.

Hozzászólt: B.Robi / Vasárnap, 2009. november 01., 23.21 Válaszoljál rá!

Nagyon korrekt cikk, gratula!

Hozzászólt: krox / Vasárnap, 2009. november 01., 20.08 Válaszoljál rá!

Lehet, hogy most nem volt hullarészeg, de vannak józan .olondok is. És ezek sokkal rosszabbak. A hallgaróságra hullatott masszájában pont azt vegyítette, és pontosan úgy, ahogy azok hallani szerették volna. A vörös internácionalizmus már ilyen. Így szeretik egymást. Bizonyára koccintottak is rá.
A kisember a ragadozó, vörös politikusnak csak azért kell, hogy legyen kire hivatkozva lenyúljon hol ezt, hol azt.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu