Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2022. május 18., 00.11

Jól fognak szórakozni?

Írta: Ujj János
2021. február 08., 08.07 Hétfõ / Arad

Remélem, utódaink jól fognak majd szórakozni azokon az eszement sületlenségeken, melyek manapság a legtöbb médiában fellelhetők. Én bizonyos vagyok abban, hogy egyszer a világ visszadöccen a rendes kerékvágásba, és akkor egy jó humorú szerkesztő olyan összeállítást készít majd, amelyen a normális világ hosszú időn keresztül röhöghet. Sajnos, az én generációm már nem éri meg azt. Ezért előre irigylem a józan utódokat, mert mi manapság mintha az emberiség történetének egészen más fejlődési szakaszában lennénk. A teljes elhülyülés (vagy a tudatos elhülyítés) szakaszában.

Olvasom, hogy különben a világ oktatásának élvonalába tartozó, számos kiváló tudóssal (Nobel-díjassal is!) büszkélkedő egyesült államokbeli Michigan Egyetem egyik nyelvszakán a genderelmélet nyelvbe ültetésére tett javaslatok között szerepel a fekete/fehér gondolkodás, avagy a lány/fiú kapcsolathoz hasonló kifejezések kitörlése a használatból, azok mással helyettesítése. Ha jól értettem, még az is felvetődhet, hogy a korábbi kifejezéseket töröltetik a szótárból. (Példaként: még megérjük, hogy egy nemi hovatartozást jelentő szó miatt büntetőpert is varrhatnak az elkövető nyakába!)

De egyebek is szerepelnek az amerikai nyelvészek listáján! A javasolt eltörlendő szavak között szerepel a piknik kifejezés is, annak az összejövetel szóval való helyettesítése. Az indoklás szerint a világon mindenütt (nem csak angol nyelvterületen!) használt, a szabadtéri laza hétvégi baráti kikapcsolódást jelentő piknik szó etimológiája a „pick a nigger”, vagyis üsd (lincseld) a négert! Az ilyen nyelvújítás indokolásának a kiagyalója csak olyan beszűkült gondolkodású egyén lehet, mint a viccbeli Móricka, akinek bármit is mutogathat a tanító néni, neki csak egyetlen dolog jut arról eszébe. Aki nem ismeri a szakállas viccet, annak négyszemközt, bizalmasan hajlandó vagyok elmondani.  (Azért négyszemközt, hogy a társaság többi tagja nehogy meglincseljen érte.)

Visszatérve a piknikre. A szó helyettesítésére javasolt összejövetel kifejezés igencsak sokat foglal magába. (Lehet akár estélyi ruhás, szmokingos díszünnepi is!) A hét végi kiruccanás pontos megértéséhez hozzá kellene tenni, hogy a baráti jellegű, szórakoztató, kikapcsolódást, sportos mozgást célzó összejövetelről lenne szó. Kinn a szabadban, füvön tartandó. Mindenki saját maga hozza a takaróját, eledelét, sportszereit. Mindezt egyetlen szó használata helyett kellene kifejteni. Mifelénk azt mondják, hogy aki túlmagyarázza a dolgokat, az egyéb aljasságra is képes.

Az említett egyetem filológusairól már sejtjük, hogy további hasonlókat várhatunk tőlük. Már kering is néhány a világhálón, mint a négercsók=afroamerikai női édes kedvesség, vagy fekete szín=sötétfehér. Csak ezek nehogy az amerikai nyelvészek fülébe jussanak!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu