Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. június 21., 20.21

Hétköznapi bosszúságom

Írta: Juhász Béla
2020. október 26., 16.27 Hétfõ / Arad

Mobiltelefon-tartó tokot kerestünk párommal az utóbbi hetekben. Nem a legújabb típusú készülék részére, de nem is valami idejétmúlt kütyübe. „Nincs! Ezt a típust már nem gyártják.” Ez érthető. Csakhogy a telefon hosszabb életű, mint a tokja. Egyszerűen azért is, mert a tok arra való, hogy megvédje az okoskészüléket a külső hatásoktól, a karcolásoktól, a kopástól, a ráfröccsenő zsírcseppektől, a napsugaraktól, a ráhulló hópelyhektől, az ultraibolya-sugárzástól, irigyeink szúrós tekintetétől, a memóriájában megbújó titkokra cselesen leselkedőktől…

Városunkban számtalan helyen árulnak telefontokokat. Nem túlzás, ha kimondom, hogy majdnem mindegyiket felkerestük. Hátha…! Találkoztunk olyan eladóval, aki ránézett telefonunkra, és rögtön elutasító választ adott, volt, aki utánanézett a polcon – igaz, felületesen – és kimondta a nemleges választ. Volt olyan eladó, aki elkérte a telefont, bekapcsolta, belenézett, s megállapította, hogy ennek a típusnak már lejárt az ideje. Leghatásosabb nemleges válasza egyik bevásárlóközpontunkban pult mögé állított kiscsajnak volt. Összenézett kolléganőjével, s viháncolva közölte a jól ismert tényt: „Ez egy rég kihalt modell. Ehhez a telefonhoz már sehol sem talál védőtokot.” „És akkor mi a teendő?” – kérdeztem. „Egyetlen megoldás: egy új telefon. Amihez tokkal is szolgálhatunk.”

Miközben ébredeztem a döbbenetből, eszembe jutott még néhány hasonlóan szellemes ötlet. Ha elszakad a cipőfűzőm, vásároljak egy új cipőt, ha elveszítem az ingem valamelyik gombját, vásároljak egy új inget, amelynek megvan mindegyik gombja, ha kidurran a kocsink kerekének a gumija, vegyünk egy új autót vagy esetleg egy hernyótalpas harci járművet, amelynek nem lehet gumidefektje.

Feje tetejére állt a világ! Főleg a kereskedelem. Bár lehet, hogy én lettem idejétmúlt. Nem vagyok képes követni az óriási sebességgel fejemre zuhanó, agyamat csipkéző, rohanó változásokat.  Manapság a gyártók fő célja az, hogy olyan termékeket tegyenek elénk, amelyek szépek, újszerűek, vonzóak, nem túl drágák, de nem tartósak. Hogy minél hamarabb elkopjanak, vagy kimenjenek a divatból. És akkor szenzációs reklámhúzásokkal figyelmünkbe ajánlják a legújabbat. Ami minden eddiginél  kiválóbb, ami a legjobb árfekvésű, ami a technika legújabb eredményeit rejti magában. Ami minden eddiginél többet tud, ami a réginél sokkal divatosabb… Dobjuk el a régit, vásároljuk meg az újat!

Nem túlságosan életbevágó a jelzett gondom, nem is lehet az mostanában, amikor mindenki figyelmét az épp aktuális járványjelentések kötik le. Mégis közreadom ezt a rövid történetemet is. Hisz életünk a járvány idején is tartalmaz számtalan, más jellegű, hétköznapi, apró bosszúságot, amelyek ha nem is akkora intenzitással, de borzolják idegeinket. Nem árt, ha észrevesszük, hogy ezek is teletöltik mindennapjainkat.

U.I.: Végül találtunk egy szaküzletet, ahol egy jóravaló eladólány megoldotta gondunkat: felajánlott egy univerzális telefontokot, amibe simán belefért a kissé „idejétmúlt kütyünk”.  Cím a szerkesztőségben.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu