Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 23., 10.40

Kéne egy kis derű is!

Írta: Juhász Béla
2020. december 28., 15.11 Hétfõ / Arad

Év vége felé közeledve, arra gondoltam, hogy írnom kéne valami humorosat, vidámat. Hogy kacagva, de legalább mosolyogva intsünk búcsút 2020-nak, annak az évnek, amelyre valószínűleg mindannyian keserű szájízzel fogunk visszagondolni. Ezúttal ez nem jött össze.

Nem sorolom fel konkrétan a homlokunkra ezernyi ráncot véső történéseket, a járvány okozta tragikus eseményeket, a karantént, a bezártság pszichés vetületét, az örökre eltávozott rokonok, barátok, ismerősök nevét, a színházak, koncerttermek, mozik bezárt kapuit, az elmaradt könyvbemutatók, kiállítás-megnyitók többtucat résztvevőjének koccintásait, a bálokat, a falunapokat, a személyes találkozásokat barátokkal, ismerősökkel.

A napokban szembe jött régi ismerősöm. Alig ismertem fel; a védőmaszk eltakarta az arcát. Csak a szemei voltak ismerősek. Meg a hanglejtése. „Jönnek!”, mondta vészjóslóan. „Kik jönnek?” – kérdeztem kíváncsian. „Hát, a muzulmányok” – vágta rá nyomatékosan. „Úgy, ahogy értetted: a muzulmányok!” „Honnan tudod?” – kérdeztem. „Mondják” – közölte félig suttogva, igazán jól informált állampolgárként.

Látszik kissé zavaros tekintetén, hogy rettenetesen fél régi ismerősöm. Mindig fél valamitől. A világvégétől, a migránsoktól, a halálos vírusoktól, a földönkívüliektől, a földrengésektől, a klímaváltozástól, a CERN részecskegyorsítójától, a kozmikus sugárzástól, a zsugorodó időtől, a táguló világegyetemtől, az univerzum 95%-át kitöltő, ismeretlen sötét anyagtól és energiától… Fél, mert ráijesztettek, és folyamatosan ráijesztenek. Mert mindent elhisz, amit jól kitalált módszerekkel terjeszt a média.

Lépten-nyomon rossz hírek. A tévében, a rádióban, az interneten, az írott sajtóban szinte kizárólag negatív előjelű beszámolókkal bombázzák a jámbor, sokszor naiv hétköznapi polgárokat. A tévében a legtöbb híradó feketébe öltöztetett, tragikus események bemutatásával indul: közlekedési balesetek, terrortámadások, gyilkosságok, rablótámadások… Biztosan ezekre nagyobb a kereslet, ezek növelik a nézettséget. Pontosan ellentétben az „átkos” híradóival, amelyek csakis a pozitív előjelű híradásokra szorítkoztak. Hogy feldobják az emberek hangulatát, hogy rózsaszínűben lássák a sötét valóságot.

Megfigyeltem, hogy a járványjelentések még véletlenül sem hangsúlyozzák ki, nem interpretálják a jó irányba mutató statisztikákat. Azért, hogy továbbra is félelemben tartsák az embereket. Hogy ezentúl is rettegjünk a halálba kergető, félelmetes vírusoktól. S ha látják, hogy kezdünk beleunni az összeesküvés-elméletek sokszor öncélú, hamis állításaiba, akkor kitalálnak valami mást, valami félelmetesebbet.

Eszembe jutnak Hermann Göring német politikusnak, a Harmadik Birodalom második emberének szavai, amelyek a Nürnbergi Bíróság elé állítása alkalmával hangzottak el.

„Az egyetlen dolog, amire a kormánynak szüksége van ahhoz, hogy az embereket rabszolgává tegye, az a félelem. Ha találsz valamit, ami megijeszti őket, bármire kényszerítheted őket.”

Humorosat, valami vidámat szerettem volna írni. Kéne egy kis derű! Íme:

Két koronavírus találkozik az újaradi hídon. Az egyik domború teste teljesen sima. Szomorúan kuksol a híd korlátján, lenéz a Maros csendes vizére. A másik égbe meredő tüskékkel, hatalmas önbizalommal kérdi: „Tán csak nem akarsz leugrani?!” „Dehogynem!” – szól keserves hangon a tüskéitől megfosztott vírus. „Rám itt már nincs szükség, többet már nem vagyok fertőző.” „Ne ess pánikba, haver!” – mondja biztatóan a tüskés. „Felhívom telefonon a fővárosban politikus nagybátyámat. Ő biztosan vissza tudja szerezni a tüskéidet. Neki még szüksége van rád!...”

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu