Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. május 19., 14.00

Kampányország

Írta: Ujj János
2020. november 19., 16.53 Csütörtök / Arad

Kapkodó kampányországban élünk. Időnként valami aktuális dolgot, észlelt szabálytalanságot, tragikus kimenetelű eseményt felkapunk, egy ideig avval foglalkozik a média, azt követik figyelemmel az állami szervek, arról beszél az egész ország. Aztán elfelejtjük, mintha mi sem történt volna. Csak néhány, különösebb tragikus következmények nélküli apróság a fentiek igazolására. Évekkel ezelőtt a gépkocsik tűzoltó készülékeit ellenőrizték úton, útfélen. Az a nélkül, vagy lejárt szavatossági poroltóval közlekedőket szigorúan büntették. Mostanság a kutya sem érdeklődik utána. Azt követően kezdődött az autók egészségügyi ládikájának a felülvizsgálata. Ezrével keltek el az új ládikák, amelyek azóta is érintetlenül fekszenek a gépkocsikban. Ki emlékszik már a rendeletre, hogy azok szavatossági ideje is lejár?

Folytatnám a példákat az öt évvel ezelőtti bukaresti, hatvannál több személy halálát okozó tragikus diszkótűzzel. Heteken keresztül a csapból is az folyt, szakemberek, érintettek nyilatkoztak. Pert is indítottak a vétkesek (?) ellen. Minden közösségi terem felszerelését, vészkijáratait ellenőrizték. Kíváncsi lennék: betartja-e még valaki az akkor hozott szigorú intézkedéseket? Avagy ott is lazítottunk egy kicsit.

Most itt van a moldovai karácsonkői (Piatra Neamț) kórháztűz. Egyelőre tizenegy halálos áldozattal, de az adat nem végleges. Keresik a vétkeseket, vagy a bűnbakot. (Román szólásmondás szerint, várhatóan minden hibáért Păun váltókezelő lesz a felelős.) A tragédia elindította a kórházak ellenőrzésének kampányát. Hamar kiderült, hogy ugyancsak Moldovában, Vaslui megyében egyetlen (!) kórháznak sincs tűzoltósági engedélye. Mindeddig senkinek nem jutott eszébe. Hogyan működhettek nélküle? Az engedélyt nem a bakternek, hanem nála sokkal magasabb beosztásban lévő személynek kellett (volna) kiállítania! Akárcsak az aradi sürgősségi kórháznak, amelynek még mindig nem állították ki az okmányt.

Vajon ezek után hullnak-e majd a valóban bűnös fejek. Avagy egy villanyszerelőre, ápolónőre, meteorológusra (lásd Budapest, augusztus 20.), hordágyvivőre, portásra húzzák rá a vizes lepedőt!

Netalán látványosan menesztik az egészségügyi minisztert? Nem vagyok sem párttársa, sem ismerőse a jelenlegi szaktárca vezetőjének, de szerény véleményem szerint nem az ő feladata lenne az ország sok száz kórházának, szakorvosi rendelőjének az ellenőrzése. Ő legfeljebb utasítást adhat arra. Igaz, annak betartását is minisztériumi, megyei beosztottjainak kellene ellenőrizni. Állandóan, német precizitással és nem kampányszerűen, mint mostanság! Viszont az egészségügyi miniszter a kórházigazgatók 80 százalékának leváltását javasolja. Nagyon megbízhat bennük…

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu