Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. augusztus 04., 08.43
Fogyasztói árak az Európai Unióban

Keleten olcsóbb

Írta: Chirmiciu András
2020. június 24., 17.01 Szerda / Hunyad

Háromszorosak a különbségek a fogyasztói árakat illetően az Európai Unió tagországai között. A különbségek nyilván a termékek vagy szolgáltatások jellegétől függnek, az élelmiszerek és alkohol esetében jelentősek, a háztartási elektronika és a járművek esetében viszont kisebbek. Általában a keleti tagországokban jóval olcsóbban lehet hozzájutni ugyanazokhoz a termékekhez, mint a nyugatiakban, legalábbis az EU statisztikai hivatalának friss adatai szerint.

Az élelmiszer Dániában a legdrágább, ahol az EU-s áltag 129%-ba kerül, a legolcsóbb pedig Romániában, ahol csupán az uniós átlag 66%-ba került a tavalyi évek adatai szerint. Ami az alkoholos italokat és a cigarettát illeti, azok Írországban a legdrágábbak, ahol 88%-kal drágábbak, mint az uniós átlag, míg Bulgáriában a legolcsóbbak, ott csupán az uniós átlag 62%-ba kerülnek. A szállodák és éttermek terén is jelentős az eltérés, a legdrágább Dániában például, ahol az EU-s átlagnál 56%-kal többet kell fizetni ugyanolyan szállásért vagy étel felszolgálásáért, míg a legolcsóbb Bulgáriában csak az EU-s átlag 45%-ba kerül ugyanaz.

Kisebbek az országok közötti különbségek a háztartási elektronika (televíziók, okos telefonok, számítógépek, fényképezőgépek stb.), járművek (autók, biciklik, motorbiciklik stb.), valamint a ruházati cikkek terén. A nagyrészt kínai importból származó (valamennyi tagországban) háztartási elektronika például Franciaországban a legdrágább, ahol az EU-s átlag 111%-t teszik ki, Lengyelországban pedig a legolcsóbbak, ahol csak az uniós átlag 91%-ba kerülnek. A zömében Európában gyártott járművek esetében Dánia a legdrágább EU-s tagország (138%), a legolcsóbb pedig Szlovákia (92%). A legdrágább ruhaneműket szintén Dániában árulják (132%), a legolcsóbbakat viszont Bulgáriában lehet beszerezni (79%). A textiltermékek oroszlánrésze szintén Kínából származik, bármely uniós tagországban kevés a belföldi készítésű, vagy más tagállamból való behozatal.

A következő táblázat a tagállamok fogyasztói árait mutatja be százalékban (Románia és Magyarország vastagítva) az EU-s áltaghoz viszonyítva, az egymillió lakosnál kisebb törpeállamok (Ciprus, Málta, Luxemburg) adatai nélkül.

 

 

 

Amint a táblázatból is kiderül, összességbe véve az EU legdrágább országa Dánia, majd sorrendben Írország, Finnország és Svédország. A legolcsóbb Bulgária, majd Románia és Magyarország. Általában a skandináv országokban, ahol magasak az áruforgalmi adók (áfa) ugyanazok a termékek és szolgáltatások háromszor drágábbak, mint például a legolcsóbb Romániában vagy Bulgáriában. Utóbbiakban a fogyasztói árak nagyjából az uniós átlag felét teszik ki. A többi nyugat-európai ország árfekvése 7-17%-kal magasabb az uniós átlagnál, a déli országoké kb. 10%-kal az átlag alatt alakul, míg a keleti országoké az uniós átlag 75%-a körül forog. Az ideális kombináció a skandináv jövedelmek és balkáni árak lenne, ezt aligha vitatná bárki. Ellenkezőjéért (balkáni jövedelmek és skandináv árfekvés) azonban senki sem rajongana.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu