Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2022. május 18., 00.26

Kevés bölcső, sok koporsó

Írta: Jámbor Gyula
2021. február 23., 15.39 Kedd / Arad

„Két vándorbölcső indul útnak Bihar megyében a nagyváradi Szent László Egyesület és az Érmelléki Gazdák Egyesülete kezdeményezésére, a cél, hogy ösztönzést és segítséget nyújtson a mostani nehéz időkben is gyermeket vállaló pároknak, akik számára fontos hagyományaink, népi kultúránk tisztelete és szokásaink megőrzése.

A törekvés egy Magyarországon és a Székelyföldön már korábban elindított programhoz való önkéntes csatlakozás, a kezdeményezők pedig azt remélik, hogy a jó példa ragadós lesz, és szélesebb körben is ismertté és követendő példává válik a Partiumban is” – olvasom a nagyváradi Szent László Egyesület sajtóirodájának tegnapelőtt hozzánk eljutott közleményében.

A jó példa, tartja a mondás, ragadós. (Mellesleg írom le, titkon abban reménykedve, hogy nincs igazam: a rossz példa legalább annyira.)

Szóval: elindul a két, nemes fából megalkotott, népművészek készítette, művészien díszített míves bölcső, amelyben a Partium magyar újszülöttjeit ringatnák, s pár hónap múltán, amikor az újszülött már kinövi, kézről kézre továbbadnák a még újabb magyar nemzedék számára.

Szimbolikusságában nézve az ötlet briliáns.

No de… „Az elmélet elmélet, de a gyakorlat öl meg bennünket”, írta volt le több mint évszázada színdarabjában a román irodalom egyik géniusza, I. L. Caragiale.

Magam emlékszem arra, hogy a hazai, jó félszázados magyar televíziózás egyik kiemelkedő személyisége, Arad megye szülötte, Csép Sándor klasszikussá vált tévériport-sorozata (Egyetlenem) után kezdeményezte a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület felkarolta Áldás, népesség nevű, a református „Áldás, békesség” köszöntésre hajazó, a gyermekvállalást népszerűsítő, az erdélyi nagycsaládokat támogató kezdeményezést.

Kedves, vagy nyolc éve az örökkévalóságba távozott barátom (ismeretségünk több mint félszázada, még egyetemista korunktól származik): fájdalommal jelentem, hogy nemes, jobb sorsra érdemes kezdeményezésed nem egészen jutott célba.

A magyarság a Partiumban, meg Erdélyben (sőt az egész magyar nyelvterületen) fogyni látszik, minden eddigi erőfeszítés dacára.

A hazai, romániai sajtóban éppen tegnap-tegnapelőtt jelentek meg (újabb) riasztó hírek ezzel kapcsolatban – s az általános statisztikákban a magyarok semmivel sincsenek az országos átlag fölött, sőt.

A kommentárok szerint – állítólag a karrier és bizonytalanságai miatt – történelmi mélypontra ért a születések száma.

2020-ban Románia elérte történetének legalacsonyabb születési arányát. Az arány aggasztóan alacsony volt az előző évben, a halálozási adatok viszont relatív növekedésben vannak, különösen az új koronavírus megjelenésével és terjedésével összefüggésben – írta a Román Televízió.

Az Országos Statisztikai Intézet szerint tavaly hazánkban 161 320 gyermek született, egy kisebb város lakosságánál (41 ezer) kevesebb, mint az előző évben. Az intézet szakembereinek becslései szerint a születési arány növelésére irányuló intézkedések hiányában a következő 40 évben Románia azt kockáztatja, hogy lakosságának száma 13 millióra csökken. A hazai magyar lakosság viszonylatában az előrejelzések csöppet sem optimistábbak.

Idézhetnénk Önnek, kedves Olvasó, egy csomó konkrét, az előző mondatban foglaltakat bizonyító számot, a hitelesség kedvéért.

A lényeg, sajnos, az, hogy Romániában, Erdélyben, a Partiumban napjainkban jóval több, magyar vonatkozásban, a koporsó, mint a bölcső. S minél kisebb egy lakosság számaránya a többséghez képest, annál szembetűnőbb a csökkenés.

A váradi egyesület kezdeményezése kétségkívül dicséretes. Azt a két művészien kidolgozott bölcsőt – s ennek nyomán még nagyon sokat, akár sokkal egyszerűbbet, de alapvető feladatát betöltő alkalmatosságot – nagyon kívánatos lenne állandóan ringatni.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu