Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 23., 11.35

Ki ígér kevesebbet?

Írta: Pataki Zoltán
2021. március 17., 18.40 Szerda / Temes

December végén, január elején arról cikkezett a sajtó, hogy több millió hazai fogyasztónak 15-20%-kal drágábban számlázzák majd a villamos energiát idén januártól. Mi történt? Liberalizálták a villamos energia eddig hatóságilag megszabott árát (ez EU-s elvárás volt), és ezután bárki a szabadpiacon vásárolhat villanyáramot. Igen ám, de hogyan? Aki jártas a virtuális világban, gondolom online megoldhatja a szerződéskötést valamelyik szolgáltatóval. Az energiaügyi hatóság (ANRE) honlapja segít összehasonlítani az ajánlatokat (manapság szinte bárki árulhat villamos energiát). Nyilván ehhez is internet és némi tájékozottság szükséges. Mit tehet a mezei fogyasztó, akit Mari néni, János bácsi képvisel? Ha városon él, elmegy sorban állni (a járványügyi korlátozások miatt az utcán) a régi szolgáltató székházához, ahol új szerződést köthet, kedvezményesebb díjszabásokkal, mint azok, akik nem csinálnak semmit és az „önműködő” szerződéshosszabbítást választják. Új szolgáltató kiválasztására is inkább a városon élő, internettel és számítógépes, illetve műszaki ismeretekkel rendelkező fogyasztóknak van esélyük, a falusi ember nagy valószínűséggel marad a régi szolgáltatónál és fizeti a megdrágult díjszabást.

Városon az a szerencse is érheti az embert, hogy házhoz jön valamelyik szolgáltató embere ajánlatot tenni. Ilyen szerencse ért engem is februárban, amikor becsengetett hozzám egy kitűzős, valószínűtlenül magas fiatalember és új, szerinte előnyös szerződést kínált, a régi szolgáltatónál. Mivel olvastam a díjszabásdrágulásról szóló rémhíreket, elfogadtam az ajánlatot, ami azzal járt, hogy vagy 15-20 oldalt kellett saját kezűleg aláírjak, elolvasni természetesen csak utólag volt időm bármit is. Ez rendben is lett volna. A fiatalember nem érte be ennyivel: ajánlott nekem egy másik „előnyös” szerződést is, amelynek alapján ugyanaz a szolgáltató a villanyáram mellett földgázt is szállítana nekem, szerinte rendkívül kedvezményes áron. Arról ugyanis nem számolt be a média, vagy csak nagyon keveset, hogy tavaly júliustól a földgáz fogyasztói árát is liberalizálták, és választhatunk magunknak másik szolgáltatót. Mivel a téli hónapokban elég borsos gázszámlákat fizetek, végül elfogadtam ezt az ajánlatot is, de nem voltam teljesen biztos benne, hogy jó döntést hoztam.

Eltelt egy hónap és nem történt semmi, majd egyszer megszólalt a telefon, egy Maros megyei számról hívtak. A régi földgáz-szolgáltatómhoz eljutott a híre, hogy váltani készülök, és erre fel ők is tettek egy „ellenállhatatlan” ajánlatot. Most már óvatos voltam, megnéztem az ANRE honlapján, hogy milyen is a konkrét ajánlat a többihez képest. Kiderült, hogy szolgáltató váltás esetében mindössze 5%-kal fizetnék kevesebbet a földgázért, viszont ha elfogadom a régi szolgáltatóm új ajánlatát, akkor mintegy 15%-kal olcsóbban kapom a földgázt, mint eddig. Azt is elárulom, hogy nehéz dönteni, mert a földgázfogyasztást egy ideje kWh-ban (kilowattóra) mérik, holott a mérőműszerünk köbmétert mutat, és fogalmunk sincs, hogy az elfogyasztott mintegy 50-100 köbméter földgáz valójában hány kWh energiát jelent, amiben az ajánlatot megkapjuk.

Most tehát ott tartok, hogy „ki ígér kevesebbet?” alapon maradok a régi földgázszolgáltatómnál és remélhetőleg 15%-kal kevesebbet fogok fizetni a földgázért, akárcsak a villanyáramért az új szerződés alapján. Egy dolgot tudok ajánlani mindenkinek: jelentsék be a régi szolgáltatójuknak, hogy váltani szeretnének, akkor biztosan kapnak egy jobb ajánlatot tőlük is!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu