Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. május 19., 15.44

Kiegyezés?

Írta: Chirmiciu András
2008. június 10., 21.00 Kedd

Megszületik-e az őszi parlamenti választásra az RMDSZ és az MPP által is előszeretettel említett erdélyi magyar összefogás?

Az RMDSZ a polgáriak szemére veti a megosztottság miatti tisztség-veszteségeket. Noha a – korábban nem is remélt – Szilágy megyei elnökség valóban a magyar-magyar versengésen úszott el, a választási eredmények tárgyilagos elemzése szerint a konkurencia inkább a népességi fogyást kivédő mozgósító tényezőnek bizonyult.

A helyhatósági választások tapasztalata alapján a kiegyezés nem túl valószínű. Tekintettel a „min, és milyen arányban osztozkodunk” című kérdés igen eltérő válaszaira, nem kizárt, hogy az összefogás most is szavak szintjén marad.

A mindkét fél számára elfogadható tárgyalási alap megteremtése alighanem sarkalatos kérdés lesz. A szövetség alighanem a mostani 82:18 százalékos szavazatarányt tekinti kiindulópontnak, s nem a – Tőkés László kiemelkedő személyiségének húzóerejét, mintsem a polgáriak valós támogatottságát tükröző – novemberi 62:38-t. Ellenben a polgáriak várhatóan a számukra kedvezőbb utóbbit hozzák fel, mivel június elsején Erdély 16 megyéjéből csupán 9-ben indultak.

Ráadásul a megosztási arányok csupán egy része a nagyobb kérdésnek: min is osztozkodunk tulajdonképpen? Csak a közös lista befutó helyein, ahogy a szövetség szorgalmazza, vagy az erdélyi magyar intézményrendszer fölötti – pénzügyi és politikai – ellenőrzésen, amint a polgáriak szeretnék? A tavaly nyári próbálkozás ugyanis emiatt vallott kudarcot.

Túlzott kompromisszum-készségre nemigen lehet számítani. Az RMDSZ tisztába van, hogy a magyar verseny ellenére képes egymagában túllépni az 5%-os választási küszöböt, parlamenti jelenléte tehát nincs veszélyeztetve, legfeljebb annak mértéke kérdéses.

A Székelyföldön immár tartósan 40% körüli támogatottságnak örvendő MPP viszont a kiskaput veheti számításba: a választási küszöb alatt végző pártoknak az egyéni választókörzetes őszi megmérettetésen 3 szenátori és 6 képviselői körzet megnyerése szükséges a parlamentbe jutáshoz. Hargita és Kovászna megyében összesen, pedig valószínűleg 5 szenátori és 9 képviselői körzet lesz. S talán máshonnan is csurran-csöppen valami.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Nagy István / Péntek, 2008. június 20., 08.32 Válaszoljál rá!

Nincs miről és miért kiegyezni!
Megegyezni lenne értelmes, és érdemes.

Hozzászólt: Murvai Miklós / Szerda, 2008. június 18., 22.41 Válaszoljál rá!

A kiegyezésről Rmdsz olvasatáról itt:
http://www.erdely.ma/kozeletunk.php?id=38039

Hozzászólt: Murvai Miklós / Szerda, 2008. június 18., 13.28 Válaszoljál rá!

Kedves József!
Őszintén megvallom, hogy én is jobb eredményre számítottam, de az 50/50% még évekig rózsaszínű álom, mert ennek elérésére nem elegendő csak rámutatni mások mulasztásaira. A kritikán túl kötelező a másik fél közéleti totojázását tettekkel ellensúlyozni, átvenni a kezdeményezést. Erre eddig nem volt lehetősége a bejegyzettlen, képviselettel nem rendelkező pártnak. Az MPP szempontjából a helyhatósági választások pozitív hozadéka épp az, hogy megteremtette a párt létjogosultságát, megválasztott képviselői számára pedig megteremtette a bizonyítás lehetőségét. Ezért fájlalom igazán, hogy a megyében nincs képviseletünk, így továbbra is a „pálya széléről” azaz döntéshozói pozíció nélkül, kell elfogadtatnunk politikai akaratunkat, gyarapítani szavazóbázisunkat.
Szőcs Géza annakidején azt nyilatkozta, hogyha az rmdsz kitűz egy ökörfejet és azt mondja magyarjainknak, hogy arra kell szavazni, kérdés nélkül megteszi. Nehezen ugyan, de mára, Tőkés László tevékenysége és a választás lehetősége, megtörte ezt a konzervatív felfogást.

Hozzászólt: Straub József / Kedd, 2008. június 17., 19.01 Válaszoljál rá!

Tisztelt Murvai úr!
Én csalódtam az MPP-ben! Elsősorban azért, mert 6 hónappal ezelött azt hittem, hogy a helyhatósági választások eredménye után kb. 50-50 lesz az arány és akkor jöhet a koalició. De sajnos az MPP, úgy tünik, nem tudott felnönni a helyzet magaslatára.

Hozzászólt: Nagy István / Kedd, 2008. június 17., 08.28 Válaszoljál rá!

Konopot ne bántsd, Miklós! Az a siker csúcsa! Sokkal többet ér, mint a hiányzó aradi szavazatok. Az egy mandátum! Zsé. :)

Hozzászólt: Murvai Miklós / Hétfõ, 2008. június 16., 20.45 Válaszoljál rá!

Kedves József!
Bízom benne, hogy nem úgy gondolja, hogy az MPP az erdélyi magyarság sírásója, bűnös a magyarság „megosztásáért”, és tűnjön el a közéletből. Az MPP nem akar ellenzéke és konkurenciája lenni a megfakult rmdsz-nek. Ezt bizonyítja, az a tény is, hogy még bejegyzése előtt együttműködést ajánlott fel Markóéknak, de ők mereven elutasították, pedig a két párt programja alig különbözik egymástól. Annyi a különbség, hogy a programot az MPP határozottabban, a helyben toporgás mellőzésével, a megalkuvásokat elkerülve, szeretné életre kelteni, mert már nincs időnk és magyarságunk még 15 évre – mit, miért nem lehet megmagyarázására.
Felhívnám mindenki figyelmét arra, hogy az MPP mindössze 9 megyében indított jelölteket és sehol sem, még a tömb-magyar megyékben sem, minden helységben. Királyék pedig, még Konopon is indítottak jelöltet, sőt Markóék még Bukarestben is. Ezért (is) nem teljesült az EU-s választást megközelítő eredményarány. Tehát badarság, és megtévesztő a horgászbotos teljesítményét a merítőhálóval serénykedő halász „fogását” összehasonlítani. (Erre Nagy Istvánnak biztosan van statisztikája.)
Véleményem szerint a koalíció lenne az egyetlen megoldás egy igazi, ütőképes parlamenti képviselet összehozására, de ismerve a jelenlegi rmdsz vezetőség személyes érdekekből fakadó merevségét, biztos kitalálnak valamit, hogy miért nem. Sőt megint az MPP lesz a gonosz.

Hozzászólt: Straub József / Hétfõ, 2008. június 16., 17.41 Válaszoljál rá!

A konkurencia megjelenése csak olyan vidékeken hatásos számunkra, ahol többségben vagyunk. Olyan kisvárosokban, falvakban, ahol 1-2 tanácsosi hely megszerzése létfontosságu lehet a magyar közösség számára, ott szóba se jöhet két magyar párt. Sajnos az MPP megjelenése, a szórványban élő magyaroknak eddig csak azt eredményezte, hogy az RMDSZ inkább oda koncentrálja erejét, pénzét, ahol az MPP a fő konkurens, a szorványra pedig még kevesebb energia, pénz marad.

Hozzászólt: Árpád / Hétfõ, 2008. június 16., 15.08 Válaszoljál rá!

Bármilyen vidéket (Felvidék, Délvidék...) tartalmazó tartomány név egy szomorú példa a magyar összetartásról és rossz példa a erdélyi magyarság számára...

Hozzászólt: Nagy István / Hétfõ, 2008. június 16., 12.56 Válaszoljál rá!

Csak a harmadik magyar párt, a Romániai Magyar Koalíció Pártja fog segíteni. De lehet, hogy évtizedes késéssel fogják létrehozni, mint Délvidéken.

Hozzászólt: Árpád / Vasárnap, 2008. június 15., 21.48 Válaszoljál rá!

Mind a két párt az elért eredmények sikerességét fitogtatja és a másik párt kudarcáról beszél. Sokan a politikai kép tisztázását várták el a mostani választásoktól. Hát ez - mondhatnám várhatóan - nem jött be. A kiegyezésről beszélni gyerekesség a mai körülmények között. A versengés folytatodik a magyar jövő porrátételéig... nem hinném hogy lenne kiút. Morbid viccként: talán egy "harmadik" magyar párt megjelenése fog segiteni.

Hozzászólt: Nagy István / Csütörtök, 2008. június 12., 19.01 Válaszoljál rá!

Az összefogás lehetőségét kivégezte az egységdemagógia. Megegyezésre lenne szükség!
A sokszínűséget alapvető tévedés megosztottságként kezelni.
A Szilágy megyei elnökség azon úszott el, hogy a szövetségnek nevezett pártközpont utasítása így hangzott: beszélgettek, de nem egyeztek meg. Az MPP ezek után jelöltet állított, vállalva a bűnbak szerepét. Jött is a köpködés.
A konkurencia nem a népességi fogyást védte ki, hanem olyanokat is urnához és magyarul szavazásra szólított, akik különben nem mentek volna el, de az RMDSZ-re sem szavaztak volna.
A kiegyezés pulitrükk lenne, megegyezés kellene, olyan, amilyent minden politikai szereplő magáénak érezhetne. A sokéves kiviseltség ennek jelentős akadálya, de empátiával részben áthidalható lenne.
Ha az RMDSZ meg szeretné őrizni pillanatnyi szervezeti és személyi kiváltságait, akkor kénytelen lesz a 62:38-as arányt elfogadni. Ellenben Borbély László polgármesterjelölt sorsa jut embereinek.
Nem osztozkodni kell. Olyan intézményrendszerre van/lenne szükség, amelyet minden romániai magyar közszereplő magáénak tud érezni. Erről az RMDSZ eddig hallani sem akart.
Az RMDSZ aligha lesz képes egymagában túllépni az 5%-os küszöböt. Ha most mégis csak sikerül, annál nagyobb lesz a zuhanás négy év múlva.
Az 5%, de a 3 szenátori és 6 képviselői hely megszerzése úgy az RMDSZ, mint az MPP számára bevehetetlen várfal lehet.
Bölcsesség kellene, de Szilágy megye példája ékesen bizonyítja, hogy az RMDSZ-nél ez nem kegyelmi ajándék.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu