Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. augusztus 12., 13.00

Kihívó

Írta: Chirmiciu András
2021. október 19., 17.05 Kedd / Hunyad

MSZP helyett MZP: nem az egykori állampárt lesz Orbán Viktor kihívója a jövő tavaszi országgyűlési választásokon, hanem Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Záy Péter. Az eredetileg esélytelennek tekintett hétgyermekes (!) családapa nyerte meg az ellenzéki összefogás belső választását, ő lesz a hat párti ellenzéki koalíció miniszterelnök-jelöltje.

A Magyar Szocialista Párt társadalmi támogatottsága évek óta zuhan, olyannyira, hogy manapság már az is kérdéses, hogy önerőből képes lenne-e átlépni az 5%-os bejutási küszöböt. Aligha meglepő, hogy a szocialisták feltételek nélkül álltak be a hat párti koalícióba, még saját jelöltet sem indítottak a belső választásokon. Ellenben az MSZP-ből sértett primadonnaként kivált Gyurcsány Ferenc pártja, a baloldal és az ellenzék legjelentősebb erejét képző DK saját jelöltet indított Dobrev Klára személyében. Sőt, Gyurcsány felesége meg is nyerte a belső választás első fordulóját, és komoly eséllyel indult a másodikban, de jócskán alulmaradt Márki-Záy Péterrel szembe. A Gyurcsány név, illetve Dobrev családjának kommunista öröksége még ellenzéki körökben is jelentős közutálatnak „örvend”, a többi párt szimpatizánsai nagy számban mozgósították magukat, nehogy Gyurcsányné nyerje meg a belső választást. Azzal jóformán sima győzelmet biztosítottak volna Orbán Viktornak és a Fidesznek jövőre.

Aligha meglepő, hogy MZP ellenzékváltásról beszélt vasárnapi győzelme után. Az ellenzék-szimpatizáns magyarok ugyanis elutasították a hagyományos pártok régóta politikai szerepet vállaló személyiségeit, és az esélytelen függetlenként induló Márki-Záynak szavaztak bizalmat. Jakab Péter, a másik jelentősebb ellenzéki párt, a Jobbik jelöltje még az első fordulóban kiesett, Fekete-Győr András, a Momentum ifjú titánja pedig oly csúfosan leszerepelt, hogy még saját pártja is menesztette pártelnöki tisztségéből! Az egyetlen meglepetés az eredetileg favoritnak tekintett Karácsony Gergely visszalépése volt MZP javára. Budapest főpolgármestere országosan sokkal ismertebb politikusként indulva jóval esélyesebbnek tűnt, mint egy vidéki város polgármestere.

Kétségtelen, a magyarországi ellenzék a legjobb jelöltet választotta Márki-Záy személyében. Az országos politikai porondon új emberként nem kell viselnie az elmúlt 30 év terhét, nem számít régóta erodálódott, vagy lejárt szavatosságú politikusnak. Nevéhez semmilyen komoly politikai botrány sem fűződik, ami rontaná esélyeit, mint például a Gyurcsány család malomkő-halmaza. Nagycsaládosként és gyakorló katolikusként politikailag inkább jobboldali értékeket vall, melyekkel képes megszólítani akár a nemzeti érzelmű, konzervatív beállítottságú, családcentrikus, ámde a Fideszből különböző okokból kiábrándult szavazókat is. Radikálisan balliberális álláspontjaikkal a többi jelölt például elriasztotta volna ezen rétegeket, s Orbán Viktor ölébe taszította volna az ingadozókat. Egyesek amolyan magyar Trumpnak, vagy akár a Fidesz falovának tekintik jobboldali értékrendje miatt MZP-t, aki korábban a Fidesszel rokonszenvezett.

Orbán Viktor és a Fidesz komoly kihívóval küzd meg jövőre – tizenkét év után először. 2010-ben különösebb erőfeszítés nélkül szerzett kétharmadot, a baloldal kiábrándítóan siralmas nyolcéves kormányzása egyszerűen Orbánhoz taszította a magyarokat. 2014-ben a Fidesz baloldali témákkal (rezsicsökkenés) győzte le magabiztosan a baloldalt, 2018-ban pedig jobboldali témákkal (migráció, családpolitika, hagyományos keresztény értékek) újrázott. Jövőre nehezebb feladattal szembesül, hiszen MZP baloldali és jobboldali témák mellett is komoly kihívóknak ígérkezik. Ha csak eddigi előnye – a pártonkívüliség – nem válik hátránnyá: saját karizmája mellett az országos választáson MZP-nek szüksége lesz mind a hat ellenzéki párt mozgósító

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Orbán Károly / Kedd, 2021. október 19., 19.49 Válaszoljál rá!

Tipikus: a cikk nem tud újat mondani, tehát felsorolja az elemzők sebtében kiszűrt, nagyrészt esetleges gondolatait. A téma, vagyis MZP és OV szembenállása egy kicsit komplikáltabb lesz. Megnézésre ajánlom mindenkinek a Partizán tévében Gulyás Mártonnal készült interjút, hogy a "baloldal messiásáról" egy kicsit árnyaltabb képet nyerjen. OV-ben már eddig is elmélyülhetett mindenki akart. Az alapkérdés szerintem ez: melyiknek a győzelme fontosabb a magyar nemzet szemszögéből. Avagy melyiké kívánatosabb.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu