Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. április 11., 23.58

Kik és hányan „a román nép”?

Írta: Jámbor Gyula
2021. március 31., 16.22 Szerda / Arad

E sorok írásakor legalább három napja tart a „a román nép” tiltakozási hulláma.  Ami, meggyőződésem szerint, folytatódni fog.

A modern korban 1989. december vége volt az első, televízióban „élőben” közvetített forradalom Romániában és talán világszerte. (Bibliai megfogalmazás szerint „Így lesznek az utolsókból elsők”.

Az más kérdés, hogy most, jó harminc év után sem tudjuk, hogy tulajdonképpen mi, hogyan és mi által történt pontosan akkoriban.

2021 márciusának legvégén, az ilyen-amolyan – az eseményekkel szinkronban lévő, az azokról azonnal beszámoló tévéadókból származó – hírek szerint Romániában tömegek tüntettek, tüntetnek a kormányzat ellen, a COVID-járvánnyal kapcsolatos intézkedései miatt.

Egy ilyen hír hallatán bennem (öregróka-újságíróként) óhatatlanul felmerül a kérdés: mégis kik, hányan, és milyen indíttatásból? Csak hogy magamnak tisztázzam.

Kik és hányan vannak a „románokat” képviselők?

Ha valóban a többséget jelentik, akkor nehezebb vitatkozni. Lásd az ókorban a „Vox populi vox Dei” – A nép szava az Isten szava megállapítást.  

De a filozofikus (és a mindennapi reális) gondolkodásban, történelmi tanulságok szerint, nem biztos, hogy a többségi döntés – amúgy a demokrácia alapszabálya – mindenkor és távlataiban az igazán üdvös és előremutató megoldást jelentené.

A pillanatnyi politika egy, a távlati kitekintésű pedig nem biztosan azzal azonos.

A mostani romániai tüntetések kétségtelenül jól szervezettek – valószínűleg ellenzéki erők állnak mögötte, különben hogy törhettek volna ki azonos időben az ország nagyvárosainak többségében, amikor a lakosság egy része elégedetlenségének ad hangot a járvány miatti megszorítások kapcsán.

Amelyekből, mellesleg, majd’ mindannyiunknak bőven elegünk van.

Visszatérve a címre: kik és hányan a román nép?

A mostani ismereteink szerint kb. húszmillióan élünk Romániában. (Újabb ismereteinket a küszöbön álló népszámlálás frissíti majd fel.)

Nos: a híradások szerint „a románok kivonultak az utcára” tegnapelőtt meg azelőtt délután, este. (Aradon, például, magunk is tapasztalhattuk, autósok és gyalogosok sok tucatjai vettek részt a tüntetésen kedden este.)

A belügyminiszter szerint az ország majdnem összes megyéjében, jelentős városában a 30 ezret kicsivel meghaladó tüntetőről van szó. Legyen, mondjuk, a valós szám ennek kétszerese vagy háromszorosa, elvégre „minden szentnek a maga felé hajlik a keze”.

De hogy ők volnának-e azok az állampolgárok, akik képviselik a románságot – ezúttal, kivételesen, a magyarokat is közéjük számítom –, és egyértelműen felsorakoznak és jogosan tüntetnek-e a kormányzat COVID-ellenes intézkedései ellen?

A magam részéről nem hiszem.

Bár soha nem mondtam azt, hogy tévedhetetlen vagyok.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu