Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. január 26., 05.02

Kioktatások

Írta: Kilin Sándor
2008. szeptember 23., 13.00 Kedd
Föntről is, lentről is, jobbról és balról is, itthonról és otthonról is egyre kapjuk a jobbnál jobbnak képzelt tanácsokat.


A többségi nemzet pártvezérei és pártkatonái azt ismételgetik már közel két évtizede, hogy az erdélyi magyarságnak nincs szüksége külön pártra, még saját szervezetre sem, be kellene iratkoznunk a román pártokba, s azokra kellene szavaznunk.

A többségi nemzet szélsőségesei – a vadimok és funárok – ennél tovább mennek: azt tanácsolják, hogy ha elégedetlenek vagyunk nemzetiségi jogainkkal, amelyekből szerintük már amúgy is túl sok van, távozzunk hazánkból, települjünk át Magyarországra.
Az RMDSZ politikájával elégedetlen magyar honfitársaink a szövetséget kopottnak, megalkuvónak, sőt, döglött lónak tartják, szerintük megpróbáltatott kisebbségünk szekerét csak az új Magyar Polgári Párt tudná kihúzni a kátyúból.

A maga erejében nem bízó Magyar Polgári Párt legújabb bejelentését, hogy a novemberi választásokon nem indít önálló jelölteket, de függetleneket igen, Markó erdélyi, romániai nagy abszurdumnak nevezte.

A legújabb “jó tanácsot” Băsescutól az idei parajdi töltöttkáposzta-fesztivál díszvendégétől kaptuk az elmúlt hét végén, miután legújabb  – harmadik – “harkovi” látogatásán már nem azt mondta, hogy az RMDSZ feudális viszonyokat tart fenn Székelyföldön, nem arra biztatta a magyarokat, hogy hozzanak létre egy új pártot maguknak, tehát nem megosztottságra, hanem – szinte hihetetlen – egységre ösztökélt minket.

Mivel telve van már a hócipőnk az olyan tanácsokkal, melyek a pillanatnyi széljárás és politikai érdek szerint változnak, aligha hihetjük el államfőnknek, hogy őszinte volt legújabb gulyáslátogatásán, hiszen pártja, ha tagadja is, nemrég éppen a Nagy-Románia Párttal szövetkezett.

Mint ahogy elegünk van abból is, hogy anyaországi politikusok – legyenek azok fideszesek vagy MSZP-sek – oktassanak ki minket arról, miként kell cselekednünk, és nemcsak azért, mert a magyarországi politikusoknak elsősorban az anyaországban kellene rendezniük közös dolgaikat, rendbe tenniük szénájukat.

Itthon is, otthon is tévednek ugyanis azok, akik még mindig azt hiszik, hogy az erdélyi magyar politikát Bukarestből vagy Budapestről lehet irányítani.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Nagy István / Hétfõ, 2008. szeptember 29., 21.39 Válaszoljál rá!

Az államfő és a tizenéve pártelnök, ha érdekeik azonosak, akkor ugyanarra a nótára együtt járják a hórát.

Hozzászólt: Illyes Istvan / Hétfõ, 2008. szeptember 29., 10.37 Válaszoljál rá!

Kivulallonak lenni csodalatos, velemenyed lehet kovetkezmenyek nelkul, tanacsot lehet adni, sot "kemenyen" biralni/elmarasztalni lehet barkit okkal vagy ok nelkul. Olyan ez az egesz mint egy labdarugo merkozes. A partrol ahol donto tobbsegben tokmagevok fenyeskednek ropkodnek a "szakvelemenyek", szbbnel szebb jelzok; tehetik hisz nem az ok bokajat rugdossak. Igen kerem, biralni, tanacsot adni konnyu, dolgozni, felmutatni valaamit nehez.Ha az Allamfo, akinek az inge kozelebb a testehez mint a kabatja arra oktat, hogy fogjunk ossze, most az egyszer Holgyeim es Uraim, FOGADJUK EL A TANACSAT!

Hozzászólt: Nagy István / Kedd, 2008. szeptember 23., 21.32 Válaszoljál rá!

Márpedig Markó Béla nem csak hiszi, hanem műveli is a tételt: az erdélyi magyar politikát csak Bukarestből lehet, és szabad irányítani

Hozzászólt: Árpád / Kedd, 2008. szeptember 23., 13.26 Válaszoljál rá!

Igen különos hogy Basescu(B) miért nyilatkozott ilymodon. Mivel nem kell tartani hogy B a magyarok barátja, talán valami furfangról lehetne szó, vagy talán B és pártja félne a MPP-től? Nem hinném, a spontán karakteréről hires B inkább elszólta magát, sőt talán még igaza is volt ezegyszer...

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu