Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 01., 04.35
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Koalíciós holtvágány?

Írta: Chirmiciu András
2021. november 17., 17.25 Szerda / Hunyad

Florin Cîțu személyes ambíciói holtvágányra húzhatják a PNL-t. Superman ugyanis körömszakadtig ragaszkodik a kormányfői tisztséghez, a PSD viszont ismét leszögezte, hogy nem fogadják el miniszterelnöknek.

Hiába csinált volna se… a szájából a PNL és Klaus Iohannis? A nagydobra vert elvek helyett a liberálisok a koncot választották, az USR-vel való koalíció visszaállítása helyett az ezerszer elátkozott PSD-t választotta partnernek. Kiábrándítva ezáltal saját választóit, akiket PSD-ellenes retorikával mozgósított az urnákhoz, hogy az ország felszabadulhasson a szociáldemokratáktól. A PNL előkelőségei egymással versenyeztek, hogy ki rukkol elő durvább PSD-ellenes szöveggel, még a szeptemberi belső választást is a PSD-ellenes kereszteslovagok megmérettetéseként tüntették fel. Sőt, a PSD-ellenesség nemcsak retorikai szinten, hanem jogi téren is előkelő szerepet kapott, a szeptemberi kongresszuson a liberálisok olyan belső jogszabályt fogadtak el, amely szó szerint megtiltja a PSD-vel való együttműködést.

Klaus Iohannis szintén nem győzte hangsúlyozni – akár magyarul is –, hogy a fölöttébb toxikus PSD mekkora veszélyt jelent az ország számára, mégis szemrebbenés nélkül a nagy „ellenség” karjaiba taszította a liberálisokat.

A köpenyegforgatás azonban nem meglepő, sejthető volt, szinte a PNL vérében van. 2019-ben még a kapuk leláncolását hirdették a PSD-s politikai vándormadarak kívül tartására, tavaly viszont teljes PSD-s megyei szervezeteket igazoltak át. Az agyonhangoztatott „jobboldali értékek” melletti szóbeli elkötelezettség ellenére a liberálisok korábban is hátba szúrták jobboldali „partnereiket”: előbb a PNȚCD volt az áldozat, majd a PD, legutóbb pedig az USR, illetve mindenkor saját választói.

Az újabb pálfordulás ellenére a liberálisok könnyen két szék közé eshetnek. Ciolacuék ugyanis lecsaptak a magas labdára, és jelezték, hogy nem elégednek meg a másodhegedűs szereppel, a hatalmi tortát a parlamenti arányoknak megfelelően osztanák fel. A maximális engedmény a kormányfői tisztség időszakos megosztása, annak ellenére, hogy az elvileg a tavalyi parlamenti választásokat megnyerő PSD-nek járna. Amely ráadásul egységes, miközben Cîțu „nyerő csapata” belháborút indított a PNL-ben, Ludovic Orban volt pártelnököt ki is zárták a pártból, s valószínűleg követőire is hasonló sors vár.

A PSD átvette a kezdeményezést, hagyományos balos populista témákat (nyugdíj- és béremelés, gazdagok megadóztatása) hozott fel, melyekre a PNL vérszegényen reagál. Liberális berkekben kizárólag a konc számít, a hatalmi pozíciók és a közpénz elosztása, mindenekelőtt a kormányfői tisztség biztosítása Cîțu számára az első időszakban. Utóbbi feltétel azonban Ciolacuéknak nyilván elfogadhatatlan, tekintettel a múltbéli árulásokra. 2007-ben a PNL éppen a kormányfői tisztség révén menesztette a PD-t a kormánykoalícióból, s ezt bármikor megtehetnék. A kormányfő bármely minisztert, államtitkárt, prefektust, alprefektust stb. bármikor meneszthet, ezt legutóbb az USR tapasztalta saját bőrén szeptemberben. Nagyobb parlamenti frakcióval és kedvezőbb politikai helyzetből Ciolacu nyilván nem bízná Cîțu önkényére a közpénzre kiéhezett PSD-s pártkatonákat és politikai klientúrájukat.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu