Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. május 26., 14.37

Kórháztűz, tanulságokkal

Írta: Jámbor Gyula
2021. január 31., 18.18 Vasárnap / Arad

A bölcs mondás szerint az okos a más hibájából tanul, a buta a sajátjából sem.

Egy másik szerint minden véletlen mögött a szükségszerűség húzódik meg.

Murphy híres „bölcsességgyűjteményének” alaptétele: ami elromolhat, az el is romlik.

A végtelenségig folytathatnám, de a lényeg, amiről beszélek, hogy a múlt hét végén bekövetkezett a három hónapon belüli negyedik romániai kórháztűz, hat halálos áldozattal.

Egy eset lehet véletlen, talán kettő is – három, négy vagy több már aligha.

Hogy több is lehetne, arról egy nagy bukaresti kórház menedzserének a tévében elhangzott nyilatkozatát idézem: a professzor szerint az általa vezetett intézményben is majdnem-majdnem előfordult hasonló eset, s csak a jószerencse mentette meg a kórházat és betegeit.

Ha pedig egy jelenség három hónapon belül négyszer is bekövetkezik, az határozottan rendszerhibára utal, arra, hogy gyenge, hézagos a szisztéma.

Napok óta folyik a vizsgálódás a Matei Balş kórházban kitört tűzvész kapcsán. Ügyészek, tűzoltók, tűzvédelmi szakemberek szimatolnak (a petrozsényi bányatűz-specialistákat, az ilyen kérdésekben az állítólag legjobbakat  is meghívták), de a végső következtetés a tűzvész okaira vonatkozólag aligha lesz meglepetés: igazolja majd, hogy megszegődtek bizonyos szabályok. Ma még az látszik nagyon valószínűnek, hogy a tűz bizonyos, kívülről behozott melegítő, villanyárammal működő berendezéstől indult el.

Ha igen, ez további súlyos kérdéseket vet fel.

Miért kell egy romániai, fővárosi egészségügyi intézetben (egyébként az ország legnagyobb fertőző kórházában) elektromos melegítőt (rezsót, mondták az első híradások) bevetni?

Nyilván azért, mert a szalonokban hideg van, s az ágyhoz kötött betegek  mozgással nem tudják felmelegíteni magukat.

Románia kies fővárosa évtizedek óta küzd alapvető infrastrukturális problémákkal, fűtési rendszerét például rég meghaladta az idő. A távhőszolgáltatási rendszer (bizonyára nem hiba nélküli) vezetősége nagyjából tehetetlen, képtelen önerőből a fővárosban lépten-nyomon jelentkező gondok megoldására.

Bukarestben az elmúlt napokban, hetekben sok ezernyi tömbházlakásban százezerszámra  dideregtek lakóik; szerencséjükre eddig viszonylag szelíd volt a tél. Mi lett volna, ha december–januárban folymatosan mínusz 10-20 fokos lett volna a hőmérséklet? (Tél lévén, ez sem lett volna kivételes meglepetés.)

A szóban forgó fővárosi kórházban bekövetkezett tragédiának messzire, nagyon messzire nyúló okai vannak. Olyanok, amelyeket az éppen hatalmon lévő kormányzat, és egészségügyi minisztere (akinek pár tucatnyi ember a lemondását követelte, a maga szempontjából jogosan) aligha tudott volna elhárítani.

A rendszerhibák kiküszöbölésére évek munkájára, átfogó gondolkodásra, okos távlati tervekre, nem utolsósorban sok pénzre van szükség. Hogy mindezeket produkálni képes-e a román társadalom jelenlegi vezetése, később válik el.

A hazai intenzív terápiai társaság elnöke a napokban azt nyilatkozta: az intenzív osztályok legalább negyven százalékának (azaz kötötödének) elektromos és gázhálózati rendszere idejétmúlt (következésképpen veszélyes), szellőztetési hálózata sem tökéletes.

Csak a sorsban bízhatunk, hogy a legújabb, halálos áldozatokat követelő kórháztűz az utolsó lesz. Ami mellesleg kész csoda volna...

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu