Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 01., 07.57
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Kormánycsapda

Írta: Chirmiciu András
2021. október 12., 18.48 Kedd

Csapdába csalta hétfőn Klaus Iohannis államfő az USR-t Dacian Cioloș kormányfői megbízásával, rögtön a parlamenti pártokkal folytatott megbeszélések első napja után. Múlt héten az államelnök még azt nyilatkozta, hogy kicsi a valószínűsége annak, hogy már az első konzultációs fordulat után megoldás körvonalazódna a kormányválságra.

Váratlan lépésével Iohannis átdobta a politikai válság felelősségét az USR udvarába, legalábbis ideiglenesen. Az előző hónapban ugyanis jóformán semmilyen egyeztetést sem próbált a szétesett kormánykoalíció pártjai között, mindenáron kitartott Florin Cîțu mellett, sőt, a liberálisok belső kampányába is beavatkozott, hogy kedvencét válasszák meg pártelnöknek. Utóbbi célt sikerült elérnie, majd keményen kritizálta az USR-t a Cîțu-kormány megbuktatásában vállalt szerepéért. Hétfőn mégis az USR vezérét kérte fel kormányalakításra! Hadd bizonyítsák be, hogy építeni is képesek, kormányt is tudnak alakítani, nemcsak ledönteni bizalmatlansági indítvánnyal.

Mérgezett ajándék a javából. Az USR előtt csak két lehetőség nyílik. A kevésbé valószínű változat szerint Cioloșnak sikerül valahogy összehozni egy parlamenti többséget, esetleg a PNL és az RMDSZ részvételével. Törékeny koalíció lenne, melyet ráadásul belülről könnyen lehetne szabotálni, és tavasszal simán meg lehetne buktatni a parlamentben. Az RMDSZ Kelemen Hunort javasolta hétfőn hat hónapra ideiglenes kormányfőnek, az államfő azonban Cioloșnak szánta ezen hálátlan szerepet. Nehéz idők előtt állunk, a koronavírus-járvány csúcsokat dönt, kedden a napi új fertőzések száma jócskán meghaladta a 16 ezret, az elhalálozásoké pedig a 440-t. Az egészségügyi rendszer képtelen megbirkózni az egyre több súlyos esettel, az oltási kampány fellendült ugyan az utóbbi hetekben, a lakossági beoltottsági ráta azonban még mindig alacsony, népszerűtlen korlátozásokra tehát valószínűleg számítani lehet. Ráadásul a nemzetközi konjunktúra révén az üzemanyagárak világszerte rohamosan növekednek, amit a lakosság és a gazdaság saját zsebében érez meg, igen kellemetlenül. Ilyen körülmények között aligha jöhet rosszul Iohannisnak és a PNL-nek, ha a kormányzás felelősségét és az azzal járó politikai erodálást az USR nyakába varrják.

Sokkal valószínűbbnek tűnik azonban, hogy Dacian Cioloș képtelen lesz parlamenti többség kialakítására, a PSD és az AUR le is szögezték, hogy nem szavaznák meg esetleges kormányát, illetve a PNL és az RMDSZ is inkább negatívan viszonyul a kinevezéshez. Végül is 15%-os parlamenti aránnyal az USR legalább az egyik nagyobb pártot (PSD vagy PNL) és az egyik kisebbet (RMDSZ vagy AUR) maga mellé kell, hogy csábítsa. Ennek valószínűsége azonban minimális, legfeljebb ideiglenesen, a tavasz beköszönéséig képzelhető el.

Hétfő esti lépésével Iohannis csapdába csalta az USR-t. Törje csak ki a nyakát Cioloș, járassa csak le magát a közvélemény előtt az USR, később majd úgyis elfogadja a PNL feltételeit. Vagyis vert kutyaként engedelmesen visszatér egy újabb Cîțu-kormányba. Ha ez mégsem sikerült, az előttünk álló válságos időkre való hivatkozással el lehet fogadtatni a PNL–PSD-együttműködést, amely egyelőre csak a kulisszákban érlelődik, de ott is akadozva, főleg miután az immár csak ügyvezető Cîțu-kormány jóformán apró morzsákat sem juttatott a PSD-s klientúrának a tartalékalap szétosztásánál.

Iohannis kitart a nemrég pártelnöki tisztségbe emelt kedvence mellett, továbbra is őt kívánja a kormányfői székbe. Különben könnyen visszaállíthatta volna a tavaly decemberben létrejött PNL–USR–RMDSZ-koalíciót egy másik liberális politikus kormányfőjelölt megnevezésével, ahogy megjegyezte az államfővel nyíltan háborúzó Ludovic Orban.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu