Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. június 21., 03.42

Koronás boszorkányper avagy protokollum vs. orvoslás

Írta: Gáspár-Barra Réka
2021. március 21., 18.11 Vasárnap / Hunyad

Hétfőn etikai bizottság elé állítja a Román Orvosi Kamara dr. Flavia Groşan nagyváradi tüdőgyógyászt, aki koronavírusos pácienseinek kezelése során nem a minisztérium által előírt protokollumot alkalmazza és erről sajtónyilvánosság előtt is beszélt. Az orvosi kamara vezetője szerint a tüdőgyógyász fő bűne, hogy nyilvánosan megkérdőjelezte a hivatalos Covid-kezelési sémát, sőt azt merte állítani, hogy ennek egyes elemei kimondottan ártalmasak és nem segítik a gyógyulást, hanem súlyosbítják a páciens egészségi állapotát. Nevezetesen a rendkívül sok és súlyos mellékhatást okozó Kaletra nevű gyógyszer ellen szólal fel, amelyet alapjában a HIV-fertőzött betegek esetében alkalmaznak. Illetve a köhögéscsillapító Codein alkalmazását nevezi veszélyesnek, mert akadályozza a tüdő tisztulását. Továbbá a túlzott oxigén-adagolás veszélyeire is felhívja a figyelmet. Groşan doktornő egyszerű atipikus tüdőgyulladásként kezeli a koronavírust, a véleménye szerint hatékonynak bizonyult Klaritromicin nevű antibiotikummal és állítása szerint ezzel a kezeléssel nagymértékben megakadályozhatók a Covid-19 súlyos szövődményei. Minderről a doktornő egy országos napilapnak adott interjúban beszélt, amivel magára vonta a rendszer haragját.

Természetesen laikusként nincs lehetőségem eldönteni, hogy a doktornőnek igaza van-e vagy sem. Hogy a hivatalos protokollum ártalmas és sokaknak halált hozó eljárás-e vagy sem. És az általa alkalmazott kezelés hatékonyságát sem tudom felmérni. Az objektív statisztikák persze nagy segítséget nyújthatnának e téren, de sajnos ilyenek mifelénk nem nagyon teremnek. Az úgy kering a köztudatban, hogy az intenzív osztályra kerülő koronavírusos páciensek körében minimális a túlélés, és a doktornő szakmai eredményeit az orvosi kamara is nyilvánosan elismeri, de számszerű adatok hiányában nem áll módomban pálcát törni egyik vagy másik fél fölött.

Azonban alapvető meggyőződésem, hogy egy orvos nem azért tanul keményen minimum hat esztendőt és utána egész életén át (sajnos ez alól is gyakori a kivétel), és nem azért teszi le a hippokratészi esküt, hogy azután a politikai és pénzügyi befolyás alatt álló minisztérium, bürokratikus útvesztőiben született protokollumait néma és alázatos szolgaként végrehajtsa. Természetesen lennie kell egy rendnek, keretnek, ami irányt ad. De minden bizonnyal valamennyien (akik az állami egészségügyi ellátásra kényszerültünk) megtapasztaltuk már, mit jelent az, amikor az orvos teljesen figyelmen kívül hagyva  sajátos egészségi állapotunkat, egyáltalán emberi voltunkat, a protokollumra hivatkozva mellékezel vagy gyógyszerek tömkelegét írja fel számunkra, melyeknek mellékhatásai újabb és újabb gyógyszerek állandó szedésére ítél bennünket, aláásva egészségi állapotunkat.

A nagyváradi doktornő szakmai pályájára sincs pontos rálátásom, de azt tudni lehet, hogy évekkel ezelőtt lemondott intézményvezetői tisztségéről és néhány éve kizárólag magánrendelőben dolgozik, ami egy tüdőgyógyász esetében ritka és egyértelműen utal arra, hogy nem kíván a protokollumokkal terhelt rendszer része lenni, hanem meg szeretné élni orvosi hivatását és gyógyítani akar, mint ahogy ezt többször is hangsúlyozta az őt érő vádak kapcsán.

Hogy a Groşan doktornő által alkalmazott kezelési séma milyen mértékben hatékony és hogy egy „egyszerű tüdőgyógyász" képes-e valóban szembeszállni a milliók életét követelő világjárvánnyal, nem tudom. De úgy gondolom, hogy ha egyáltalán megpróbálja használni tudását és tapasztalatát (amelyek mellesleg már sokezer páciens gyógyulásához vezettek) és nem bújik el fásultan a protokollumok kényelmes és gyakran ártalmas árnyékába, az mindenképp dicséretes. Akkor,  amikor a hivatalos protokollum alkalmazása mellett is naponta tízezrek vesztik életüket a járvány miatt, egy ilyen orvost nem etikai bizottság elé kell állítani, hanem meg kell hívni a minisztériumba, meghallgatni a szakmai véleményét és megteremteni tudományos igazolásának vagy elvetésének lehetőségét. Ha ezt az orvosnőt eltiltják szakmája gyakorlásától egyszerűen azért, mert megkérdőjelezte a nyilvánvalóan javításra szoruló hivatalos kezelési sémát, az nem egyetlen ember elleni vétség!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Doki / Kedd, 2021. március 23., 10.38 Válaszoljál rá!

Hályogkovácsok.... még mielőtt megtalálná Drág Anna a legfontosabb részét a hozzászólásomnak. He- he

Hozzászólt: Doki / Kedd, 2021. március 23., 09.20 Válaszoljál rá!

Kedves Anna, ön Drága orvos???? Hozzászólásából ítélve nem, inkább csak amolyan fogadatlan prókátor. Milyen tények alapján meri állítani, hogy a protokolok mitt halnak meg emberek? Ja, hogy a szomszédasszonytól hallotta... és a villamoson is beszélik... ön Drága, egy nagyon okos ember.
Ja... egy profi ujságíró nem ír olyan témában amithez nem ért.
De Drága Anna Önnek is szívből kívánom, hogy protokolok nélküli ellátásban részesüljön! Éljenek a hájogkovácsok!

Hozzászólt: Anna / Hétfõ, 2021. március 22., 16.37 Válaszoljál rá!

„Kedves” doki! A szerzo nem ossza az eszet (magyarul: osztja az észt), csak velemenyt nyilvanit es tenyeket kozol. A korhazi protokoll miatt sajnos rengetegen meghaltak/meghalnak vilagszerte.
https://informatialibera.ro/hu/emberek-tizezrei-allnak-ki-orszagszerte-dr-flavia-grosan-mellett-igazi-orvosokra-van-szukseg-nem-covidfasiszta-vegrehajtokra/

Hozzászólt: doki / Hétfõ, 2021. március 22., 08.28 Válaszoljál rá!

A kedves szerzőnek fogalma sincs hogyan működik a gyógyítási folyamat, hogyan fejlesztik ki a protokolokat, hogyan vizsgálják szakszerűen azok hatékonyságát. Nem is kell tudnia, de akkor ne ossza az eszet...Minden válsághelyzetben megjelennek az önjelönt gyógyítók akik mindennemű modern tudományos elvet felrugva feltalálják a spanyolviaszt...
Szívből kívánom a kedves szerzőnek, hogy egy olyan korházban gyógyítsák, ahol az orvosok nem nemzetközi protokolok, hanem a saját fantáziájuk alapján végzik a munkájukat.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu