Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. május 19., 16.07

Lantos

Írta: Böszörményi Zoltán
2008. február 23., 00.00 Szombat

Ha van mennyország, akkor Lantos Tamás biztosan ott van már. Az amerikai kongresszus tagja volt, tizennégyszer választották újra.

A náci Németország borzalmainak, a holokausztnak a túlélője, s mint ilyen, az amerikai képviselőház egyedisége volt.

Sajnos, soha nem találkoztam vele, de mindig figyelemmel követtem tetteit. Most, hogy már Charon ladikja átvitte a túlsó partra, nagyon fog hiányozni. Talán nem csak nekem, hanem mindazoknak, akik hittek az igaz megmérettetésben, a humanizmus minden rosszat elsöprő erejében, a hitben, hogy a világ jóra, jobbra, megfontoltabbra fordítható.

Lantos nem csak a kommunizmus elleni harcban tüntette ki magát, de váltig bizonygatta, hogy a darabjaira szakított Magyarországot fel lehet támasztani, meg lehet menteni. A mentést nem egyszemélyes cselekedetként, hanem a magyar nép összefogó erejét bizonyító, a társadalom minden porcikáját megmozdító, mindent elsöprő forradalomként láttatta és álmodta meg.

A magyar nemzeten belül, az erdélyi magyarságot megkülönböztető szeretetével tüntette ki.

Lantos Tamás magyar volt Amerikában és amerikai Magyarországon, de mindenütt a világon elsősorban érző, építő, megvesztegethetetlen humanista volt.

Míg élt, szerettem, kedveltem, drukkoltam neki. Most, hogy már eltávozott közülünk, áldom az emlékét.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: dr.T.E.aut. / Péntek, 2008. július 25., 15.53 Válaszoljál rá!

Amennyiben van mennyország, úgy pokolnak is léteznie kell. Kérdés az, hogy hol lenne pontosan az "odaát". Így az "odaát-nak" is ketté kell osztódnia , a mennyországra és a pokolra mely kettő között semmi más nem létezik.
A mennyország meglehet csak fantázia szüleménye, mely fogalom létezését az ember találhatta ki mint önvigasztalást.
Éppen így a mesében is van a "mesbelien jó" és a "mesbeli gonosz". Én is nagyon gondolkodok , hisz a meséket a földi nagy igazságok alapjaira helyezve íródtak meg, míg a nagyon híres mesék mindig az élet igazságos motívumaiból származnak.
Mi más tudományokban mondjuk azt, hogy az élet alapja a meggyőződés. Ennek ellenére jelenleg semmi olyan tényt nem lehetne állítani, mely meggyőzne bárkit is, hogy a mennyország valóban létezik-e , de az ellenkezőjét sem lehet addig állítani, míg hiányos a meggyőződés ami az élet alapja.
Lémyegében a mennyország "talán" az életben megélt jóság visszaható fogalma - míg a pokol az életbeli gonoszság vetületeként fogalmazódott meg.
Így én is zárom soraimat, mondom : " az igaság odaát van" ? Tehát írjunk: Hol is van az igazság ?

Hozzászólt: V.E. / Péntek, 2008. július 25., 14.51 Válaszoljál rá!

Ezen gondolkodok : "Van egyáltalában mennyország ?"
Talán van, talán nincs. Lehetséges, hogy a "mennyország létezése", csupán az emberekben megfogalmazódott igény az élet halmozati igazságtalanságai kompenzálására "íróként" alkotott ősrégi motívum is lehet a mennyország létezése - ami lehet csak hasonló, mint az emberben megfogalmazódott olyan igény, mint a szomjúságérzet és az éhségérzet.
Azon is nagyon gondolkodok, hogy mi van, ha valóban létezik a mennyország ? A vallási normák szerint oda a jók kerülnek.
Tegyük fel, ha van is mennyország , ahová a jók kerülnek :
él-e, élt-e a földön olyan ember, aki soha életében semmi rosszat nem tett - aki számára a mennyország a biztos továbblétezési hely. Így feszül szét a mennyországnak valóságos léte,és elvont megálmodott létezhetősége.
Minden esetre az igazság odaát van. Kérdés már csak, hogy hol van az "odaát".
Ha valóban létezik a mennyország, Lantos Tamás egészen biztos, hogy odaát van.
V.E.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu