Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. június 02., 02.54

Lázmérés

Írta: Ferenczi Arnold
2020. május 21., 17.02 Csütörtök / Arad

A készenléti állapot bevezetésével egyes dolgok kötelezővé váltak. Ilyen a maszkviselés mellett a bevásárlóközpontok, közintézmények bejáratánál, illetve azoknál a cégeknél, ahol 50 főnél nagyobb az alkalmazottak száma kötelező a hőmérséklet mérése – akinek a testhőmérséklete 37,3 C-foknál magasabb, azt nem engedhetik be.

 

Bizonyára sokan látták azt a Facebookon keringő esetet, amikor egy nő megtagadta az üzlet bejáratánál a lézeres hőmérőzést, felelősségre vonta a hőmérőzést végző személyt és bűntető eljárással fenyegette meg, cirkuszba fulladt a dolog, végül a nőt a bevásárlóközpont menedzsere illedelmesen „kitessékelte”.

Szintén a neten terjed ezzel kapcsolatban több féle összeesküvés elmélet, mint például, hogy ez egy Bill Gates elindította eljárás, amellyel mikrochipet ültetnek az agyba, hogy nyomon tudjanak követni minket, vagy hogy ilyen módon akarják ellenőrzés alá vonni a lakosságot. Ez csak kettő a számtalan vadabbnál vadabb elméletek közül, amelyekre – mint minden összeesküvés elméletre – vevő is akad, nem is kevés.

Sokan azért vannak felháborodva, mert szerintük az őr nem rendelkezik orvosi szakképesítéssel, ergo nem tudja megmondani, hogy valaki koronavírusos-e vagy sem. Ez igaz, nem tudja megállapítani, mint ahogyan még egy orvos sem tudná pusztán a testhőmérséklet adataiból. Nem is ez a célja a hőmérséklet mérésének. Csupán kiszűrni próbálják azokat, akiknek hőemelkedésük, illetve lázuk van, hogy minél kisebb legyen az esély arra, hogy valaki terjeszthesse a járványt. (Hogy egy vírushordozó szintén a szakemberek, orvosok szerint lehet abszolút tünetmentes, láz vagy hőemelkedés nélkül, illetve más is kiválthat 37,3 C-fok fölötti hőemelkedést nem csak a COVID–19 betegség, ez teljesen mellékes. Fújjuk a kását, biztos, ami biztos alapon. – szerk. megj.)

Ha más szempontból nézzük a dolgot, akkor is feltevődhet pár kérdés: ha mondjuk kint 35 Celsius-fok fölötti meleg van, vagy egy nem a legjobb légkondicionálóval ellátott gépkocsiból szállt ki valaki, és megmérik a lázát, lehet, többet fog a mérőeszköz mutatni, mint 37,3 C-fok. De akár abban az esetben is, amikor testmozgást végeztünk, és gyorsan be akarunk ugrani egy hideg italért a bevásárlóközpontba.

A kormány sürgősségi rendelete, amelyet szerdán a parlament is elfogadott kötelezővé teszi a készenléti állapot ideje alatt a bevásárlóközpontok, közintézmények, (50 személynél több alkalmazottat foglalkoztató) cégek bejáratánál a belépők hőmérőzését. És ennek elmulasztásáért (nem kis) büntetéseket is kiszab. A cégek vezetősége a hőmérőzésre kijelöli egy alkalmazottját, akinek az a feladata, hogy csak a 37,3 C-foknál kisebb hőmérsékletűeknek engedélyezze a belépést.

A törvény, az törvény. Tetszik vagy sem, mindenkinek be kell tartania. Aki nem hajlandó az eljárásnak alávetni magát, az a szükségállapot ideje alatt törvényt szeg, büntethetővé válik.

Viszont nem muszáj bevásárlóközpontba menni. Kisebb üzletekben is lehet vásárolni. Ügyet intézni is lehet telefonon, elektronikus postán keresztül – már amennyire lehet.

Egy dolog azonban teljesen felesleges: a távhőmérőt használó személlyel veszekedni, vitatkozni. Ő csak a munkáját végzi.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu