Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. január 26., 00.57

Magyar focisikerek

Írta: Chirmiciu András
2020. november 23., 17.30 Hétfõ / Hunyad

Régóta nem látott sikereket ért el a magyar labdarúgó-válogatott 2020-ban. Pontosabban az év őszén, mivel a koronavírus-járvány miatt addig nem is rendeztek focimeccseket Európában.
Az ősz folyamán a Marco Rossi olasz nemzetiségű szövetségi kapitány irányította válogatott két nagy sikert ért el: kijutott a jövő évi Európa-bajnokságra, illetve szerdán megnyerte csoportját, s feljutott a Nemzetek Ligája első osztályába. Nyolc mérkőzésen – valamennyi tétmérkőzés – 5 győzelmet aratott, 2 döntetlent ért el és csupán egyszer szenvedett vereséget. Különösképpen idegenben teljesített jól, végigsöpört a Balkánon: Törökországban, Bulgáriában és Szerbiában is legyőzte a házigazdákat, Moszkvában pedig döntetlent ért el Oroszország ellen. Hazai pályán is jó volt a teljesítmény, noha a járványintézkedések miatt nem számíthatott szurkolói támogatásra, mégis legyőzte Törökországot és Izlandot, Szerbia ellen döntetlent játszott, s csak Oroszországtól kapott ki.
Különösképpen az Izland elleni budapesti EB-pótselejtező (2:1) maradt emlékezetes, a vendégek korán megszerezték a vezetést és majdnem végig megőrizték előnyüket, a magyarok mégsem adták fel, s németes szívós kitartással, reménytelennek tűnő helyzetből fordítottak a legvégén. Ezzel a magyar válogatott zsinórban másodszor jutott ki az Eb-re, vagy inkább jutott be, Magyarország ugyanis társrendező lesz a jövő nyári tornán, a hazai válogatott pedig Budapesten lép pályára a világbajnok franciák és Európa-bajnok portugálok ellen.
Hat nappal az Izland elleni siker után Magyarország 2:0-ra győzte le Budapesten a törököket az európai Nemzetek Ligájában, s ezzel megnyerte csoportját és feljutott az első osztályba. Igaz, ehhez kellett egy kis szerencse is, nevezetesen az, hogy a szerb kistestvér buldózer módra gázolt át a csoportot addig vezető orosz nagytestvéren (5:0).
Egykor Magyarország focinagyhatalomnak számított. Hosszú évtizedeken keresztül. A nemzeti válogatott már az 1938-as világbajnokság döntőjébe jutott, a második világháború után még nagyobb sikereket ért el. 1950 és 1956 között az Aranycsapat sikereket sikerekre halmozott, szinte legyőzhetetlennek bizonyult: megnyerte az 1952-es olimpiát, sorra verte a világ élcsapatait, csupán az 1954-es vb döntőjét veszítette el, máig megmagyarázhatatlan okok miatt. Az akkori vb-s teljesítmény mégis világcsúcsnak számít, sem előtte, sem azóta egyetlen országos válogatott sem rúgott annyi gólt egy vébén, mint az Aranycsapat.
Jóllehet a magyar foci sosem érte el többé az Aranycsapat szintjét, a magyar foci továbbra is a világ élvonalába tartozott. 1962-ben és 1966-ban karnyújtásnyira került az elődöntőhöz, miután a csoportmérkőzések során Angliát, illetve a világbajnok Brazíliát is legyőzte. Közben 1964-ben és 1968-ban további két olimpiai arany­éremmel gazdagodott. A hetvenes évektől azonban változott a sors, a magyar foci egyre gyengült, noha 1978-ban, 1982-ben és 1986-ban még zsinórban háromszor jutott ki a vb-re. A roppant keserű 1986-os mexikói világbajnokság mérföldkőnek bizonyult, onnantól kezdődött a magyar foci mélyrepülése, további 30 évig a magyar nemzeti válogatott semmilyen nagy nemzetközi tornára (vb vagy Eb) sem jutott ki. Négy éve azonban változás következett be, azóta a magyar foci egyértelműen emelkedő pályára lépett. Klubok és nemzeti válogatott szintjén egyaránt.
Jóllehet a mai magyar válogatott jócskán elmarad a hatvanas évek (Albert Flórián nemzedéke) csapatától, sőt, még a hetvenes évek végi–nyolcvanas évek eleitől is (Nyilasi, Törőcsik, Détári nemzedéke), a mostani sikerek biztatóak. Kezdenek beérni az utóbbi évi kormányberuházások gyümölcsei, a magyar foci évről évre erősebb. Ilyen sikersorozat, mint 2020-ban, évtizedek óta nem volt. A címeres focisták régóta nem hoztak ekkora örömöt és büszkeséget a magyar szurkolóknak, mint most. Az anyaországban és a határokon túl egyaránt!
Szép volt fiúk, csak így tovább!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu