Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. május 17., 23.04

Megbolondult a (nyugati) világ

Írta: Ujj János
2021. január 11., 18.17 Hétfõ / Arad

Az utóbbi hónapokban, hetekben ritka az olyan nap, amikor nem kapunk hajmeresztő híreket valamelyik nyugati országból. A néhány évtizede számunkra még a demokrácia jelképének számító államokban egymás után történnek olyan események, születnek olyan eszement törvények, rendeletek, határozatok, amelyek minden józanul gondolkodónál kiverik a biztosítékot. Csak néhány a legutóbbiakból.

Az amerikai kongresszus kétharmados többséggel (72 republikánus képviselő is „átszavazott” a demokratákhoz) jóváhagyta azt, hogy a törvényhozás épületének folyosóiról eltávolítsák az úgynevezett konföderációs szobrokat. Azokét a honatyákét, akiknek jelentős szerepük volt az Egyesült Államok történetében. Annak létrehozásában, megszilárdításában, törvényeinek kidolgozásában, amellyel létrehozták az addigi legdemokratikusabb államot. Tavaly a demokraták hergelte zavargó csőcselék a köztéri szobrokat rongálta meg! (Hasonló eltávolítási javaslat volt az elmúlt évben Nagy-Britanniában, ahol a bevándorlók nyomására Winston Churchill egykori nemzeti hős miniszterelnök, Nobel-díjas író szobrát szándékoztak eltávolítani a közterekről.) Most már az amerikai törvényhozás épületében is „sepregetnek” a liberális nézeteket valló demokraták.

Ugyancsak a tengeren túl történt meg, hogy a kongresszus ülésének megnyitásakor egy demokrata szenátor az Amen és Awomen szavakkal zárta eskütételét. Számára az Amen (mert benn van a men, azaz a férfi szó is) nem tűnt elég gendersemlegesnek, hozzátette az Awoment (women=nő) is. A különben „civilben” protestáns lelkész tanulmányai során bizonyosan hallott arról, hogy az „ámen” héber eredetű, jelentése: úgy legyen. Csakhogy a liberális beállítottságú demokrata párttársai, s talán a népszerűség-hajhászás bizonyára elfeledtették ezt vele.

A nyugati minta ragadós, immár mifelénk is akadnak politikusok, akik átveszik a nyugati szólamokat, mint két-három évszázaddal ezelőtt a párizsi „nájmódi” divatot a rizsporos parókától kezdve a cipellőkig. Viszont mostanság nem az öltözet, hanem a nyugati gendersemlegesség lett divatos szólam mindenfelé. A svédországi óvodáktól a brüsszeli magas politikáig. Már van olyan ország, ahol a toalettre sem szabad a nemiség jelét feltüntetni! Ide tartozik az az apróság is, hogy most a magyar belpolitika egyik nagyszájú hölgy(?)alakja azzal támadta le a miniszterelnököt, hogy „asszonyságnak” mert nevezni egy tudósnőt. (Nem tudom, hogy a nemiség megnevezésével volt-e baja?) A fellángolt vitára egy jó humorú újságíró úgy replikázott, hogy uramöcsémnek vagy -bátyámnak mégsem nevezhette.

Szinte hetente lehetne a fentiekhez hasonló példákat gyűjtögetni. Ha belegondolunk, ilyen esztelenséggel töltik idejüket azok a politikusok, akiket a világ polgárai keservesen megtermelt javaiból olyan busásan megfizetnek. Szenátorként, képviselőként, megválasztott vagy kinevezett köztisztviselőként. Tevékenységük ugyanolyan felesleges, mint néhány éve az Unióban forgalmazható uborka hajlatának szabványosítása.

Ezért kár volt megválasztani őket!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu