Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2022. május 18., 00.22

„Megdöglött a nagy kan”

Írta: Jámbor Gyula
2021. május 06., 18.46 Csütörtök / Arad

Aki látta Móricz Zsigmond Úri muri c., azonos című regényéből készült zenés színdarabját, bizonyára nem felejti el – pláne ha jó előadásban látta – a döbbenetes darab csúcspontját, amikor a mulatozó társaságnak a kanász bejelenti, hogy „megdöglött a nagy kan”.

A minden tekintetben lecsúszott úr, a házigazda így reagál: „Jaj, vége a világnak!”

Ezután már csak a tűz, a pusztulás következik.

Arthur, a Kovászna megyei erdőség nagy alfa medvehímjének kilövése után nem tudom a fentebb jelzett jelenetet elhessegetni. Habár utána nincs vége a világnak, a tanyát sem emészti fel az akarattal odatett láng.

Hazai viszonylatban mégis nagy port kavart.

Mi már így vagyunk ezzel: ha valami suskusra, törvényellenes dologra sor kerül, abból – a sajtó révén – oltári kázust csinálunk. Ezernyi esetre persze nem derül fény, és nagyon jól megvagyunk velük.

Most azonban Arthur, a 17 éves hímmedve kicsapta a biztosítékot.

Szegény egy külföldi – ráadásul herceg, nem szaladgál belőlük túl sok manapság – vadászambíciójának esett áldozatul. Az unokáinak is mesélhet majd arról, hogy Európa egyik legnagyobb medvéjét kapta puskavégre, potom 7 ezer euróért.

Igaz, a jelek szerint nem ez volt a pakliban, a megállapodás, mondják, egy renitenskedő nőstényre vonatkozott. Ezekből van jó pár tucatnyi a Keleti- és Déli-Kárpátokban, ahol éjszaka, meg nappal is belátogatnak a falvakba, tanyákba, városokba, riadalmat keltve a lakosság körében, elragadva ezt-azt, kisebb-nagyobb jószágot.

Az élet élni akar, ha már létrejött, mackóékat aligha illendő elítélni. Mit meg nem tesz egy anya(medve), ha utódait táplálni akarja?

Amiről azonban mindmáig számtalan előző példa nyomán sem esett komolyan szó, hogy miként is állunk a rengeteg medve ügyében, hogyan lehetne a problémát megoldani.

A szakemberek, biológusok ugyan sokszor megszólaltak, és elmondták, hogy egy medvének, elméletileg, mekkora élettérre van szüksége ahhoz, hogy élelemmel ellássa magát és utódait. A konkrét adatok kevésbé érdekesek, az annál inkább, hogy Romániában, tudós, hihető adatok szerint legalább másfélszerese a medvelétszám ahhoz képest, mint amennyit a rendelkezésükre álló élettér el tudna tartani.

A barna medve erősen védett fajnak számít az Európai Unióban. Románia, mint az unió kiváló tanítványa, ellenáll minden, a populáció normális szinten tartásának kísérletére. Még annak tudatában is, hogy a megélhetésüket vesztett nagyvadak saját életterükben éheznek, s így lakott területeken próbálnak boldogulni.

Elméletileg a megoldás az, hogy vagy az ember, vagy a medve húzódjon vissza.

Az ember biztosan nem akar, a medvének pedig nincs hova.

Lehet, hogy kegyetlenségnek tűnik, de a medvék számát, vadászattal, tudományos szempontok szerint korlátozni kellene. De akad-e majd olyan ember, szervezet Romániában, aki/amely, szembeszállva az Unió általános jellegű, a konkrétumokkal nemigen törődő rendelkezéseivel, a józan ész diktálta intézkedésekkel élne?

Egyelőre csámcsoghatunk, itthon és külföldön arról, hogy kilőtték a nagy hímet.

Nem kellett volna. Helyette inkább pár száz, kevésbé jelentékeny, névtelen példányt. Mellesleg: jó pénzért.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu