Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. március 31., 10.09

Meggyőztek!

Írta: Ambrus
2018. október 02., 17.45 Kedd / Arad

Azok győztek meg, hogy leadjam voksom a közelgő népszavazáson, akik minden úton-módon bojkottra szólítanak fel!
A rendszerváltás óta mindahányszor éltem szavazati jogommal. Legyen az helyi vagy országos választás, parlamenti vagy államelnöki. És igen, minden eddig kiírt népszavazáson részt vettem. Mert úgy gondolom, hogy ez az egyetlen konkrét lehetősége annak, hogy ha minimálisan is, de beleszólhassak közös sorsunk alakításába. Legyen szó egy a képviseletemre(ünkre) feljogosító személynek a kiválasztásáról a pártok elénk tolta listákról, avagy állásfoglalásról egy adott kérdésben. Ha aztán a többség döntése nem a szájízem szerinti (volt már ilyen), azt elfogadom. Hozzátartozik a (tökéletlen) demokratikus játék szabályaihoz. Az urnáktól való távolmaradás számomra az érdektelenség, a döntés- és a felelősségvállalás képtelensége, a teszek rá és a közösségre, amelyben élek attitűd ismérve.
De vissza a közelgő népszavazáshoz és a bojkottálókhoz. Sokan azt hangoztatják, a család alkotmánybeli meghatározása megváltoztatásának nincs tétje. Valóban nincs? Ha nincs, akkor mi értelme észérvek helyett (számomra) gusztustalan, gyűlöletet és félelmet indukáló, gyermekeket felhasználó videóklippel bojkottálni?
Ne menj szavazni!-t kiáltani, mert, ha elmész, gyermeked jövője a sötét középkor legszörnyűségesebbikével (máglyák, inkvizíció) fog vetekedni? Csak a sokkolás kedvéért? Nem hiszem...

Márpedig hétfő óta kering a neten, a közösségi médiában az ominózus videóklip.
Sajnálatos, hogy egyesek a szerelem szabadságát (bár szögezzük le, távolról nem erről szól a referendum – nem abban kell dönteni, ki kit szerethet, vagy kivel élhet együtt), az úgymond a népszavazással ellenük irányuló gyűlöletet (bár szerintem erről sincs szó) gyűlöletretorikával akarják kivívni, illetve szembeállítani. Azzal bátorítani a távolmaradásra, hogy „a jó emberek otthon maradnak”? Ettől lennénk jó emberek? Kétlem. Azzal érvelni, hogy a családot az Alkotmányban „egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrehozott házasságaként” meghatározni kizárja a család többi, a gyakorlatban előforduló formáját, logikátlanság.

Egyrészt, mert a jelenlegi meghatározás („A család a házastársak szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságon (…)  alapul”) sem zárja ki, ítéli el, vagy biztosít kevesebb jogot sem az apából vagy anyából álló csonka családnak, sem a különböző okok miatt nagyszülők vagy rokonok nevelte gyerekeknek, sem a házasságon kívül születetteknek, sem az örökbefogadottaknak, sem az elhagyottaknak. Ezek mindig is voltak, vannak és bizonyára lesznek is. (Legalábbis addig, ameddig az emberiség nem dönt úgy, hogy klónozás vagy egyéb – talán még egyelőre el sem képzelt – mesterséges megtermékenyítés útján kívánja biztosítani fennmaradását.) Ahogyan szexuális másság is volt, van és lesz is.

Másrészt, egyetlen alkotmánynak sem célja és tiszte minden lehetséges helyzetre részletes útmutatást adni. De célja és tiszte az alapokat lefektetni, amelyre aztán – kötelező módon – törvényeink épülnek.

Egy férfi és egy nő. Akikből azok is lettek, akik most máglyával, inkvizícióval, megbélyegzéssel (Te szavaztál: rossz ember vagy, Te nem szavaztál: jó ember vagy!) és fenyegetéssel akarnak távol tartani a népszavazástól.

Magyarország Alaptörvénye (L cikk, 1-es pont) így szól:

„Magyarország védi a házasság intézményét mint férfi és nőközött, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő–gyermek viszony.”

És nem látom náluk azt, hogy üldöznék, netán pellengérre állítanák, börtönbe vetnék, száműznék, sem azt, hogy kiközösítenék a másságot.

 

Engem e bojkottálási szándékkal közzétett videóval végleg meggyőztek. Ezen a népszavazáson is leadom voksom!

És arról is meggyőztek, hogyan!

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu