Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2022. január 23., 10.32

Merci, chère Angela

Írta: Jámbor Gyula
2021. október 25., 11.35 Hétfõ / Arad

Csütörtökön és pénteken Brüsszelben újabb csúcson találkoztak az Unió vezetői. Maga a csúcs nem különlegesség, időnként, meghatározott menetrend szerint megtartják, és arra hivatott, hogy a kontinens kétségtelenül legerősebb, legmeghatározóbb politikai-gazdasági alakulatának az éppen időszerű, a jövőre is kihatással lévő kérdéseit megvitassa.

Az idei októberi találkozó nem is annyira a napirenden szereplő kérdésekről, hanem talán arról volt (és lesz) nevezetes, hogy azon utoljára szerepelt Angela Merkel asszony, Németország 16 éven át regnáló kancellárja (miniszterelnöke). Németország pedig, ki ne tudná, Európa, pontosabban az Európai Unió vezető gazdasági és politikai hatalma.

A most távozó politikus, Németország első női (egyben Helmuth Kohl után leghosszabban az ország élén lévő), jelenleg 68. évében járó kancellárja ugyan Nyugat-Németországban született, de csecsemőkorától Kelet-Németországban, azaz az NDK-ban nőtt fel. 1986-ban kvantumkémiai doktorátust szerzett, és 1990, Németország egyesítése után lépett be a politikába. A Kohl-kormányban már miniszter volt, 1998-ban a CDU (Kereszténydemokrata Unió) főtitkára, majd első női elnöke.

Elképzelhető, hogy a női csúcsvezetőkben hagyomány nélküli Németországban nem akármilyen személyiségnek kell(ett) lennie, aki a legfelsőbb funkcióban ennyi ideig meg tudott maradni. (Németországban ugyan elméletileg az államelnöké a legmagasabb rang – mint mondjuk, Magyarországon –, a tulajdonképpeni „number one”, az „első számú” azonban a miniszterelnök, a végrehajtó hatalom feje.)

Most Brüsszelben az EU tagállamainak vezetői állva tapsolva elbúcsúztatták a világ egyik leghatalmasabb, legnagyobb befolyású asszonyát. (Némelyek tudni vélik, hogy súlyos betegséggel küzd.) Akárhogy is, decemberben, a következő EU-s csúcson már nem ő lesz Németország képviselője.

Macron francia elnök kétnyelvű, francia–német bejegyzésében így írt a Twitteren: „Merci, chère Angela, pour les combats menés pour notre Europe.” („Köszönöm, kedves Angela az Európánkért vívott harcokat.”)

A sajnos, nem először mondhatni, eredménytelenül végződött uniós csúcson (amelyen a mi Iohannis államfőnk is jelen volt) a kontinens jelenkori égető kérdéseiben (COVID-járvány, energiaár-robbanás, migránsáradat) nem született igazán használható megegyezés.

Chère Angelát azonban szépen búcsúztatták. A csődbe jutni látszó migránspolitikáról („Wilkommenskultur”), meg a németországi, sokak szerint erősen elhamarkodott, egyelőre több kárt, mint hasznot hajtó energiapolitikáról tudomásunk szerint nem esett érdemben szó.

Akárhogy is, nem akármilyen személyiség távozik az európai politikai élet élvonalából. Még akkor is, ha nagy eredményeit néhány látványos melléfogás kíséri.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu