Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. május 19., 15.11

Mérlegelés

Írta: Chirmiciu András
2008. június 04., 21.00 Szerda

Markó Béla és Szász Jenő is győzelemnek tekinti a vasárnapi választások eredményeit, noha előbbinél tompítani, utóbbinál viszont cáfolni kellene a diadalt.

Szászék az MPP rövid létezésére hivatkozva igyekeznek sikernek beállítani a kudarcot. „Hazai pályán”, Székelyföldön ugyanis az MPP vitathatatlan vereséget szenvedtek el: az RMDSZ első fordulóból bevette a székelyudvarhelyi „polgári erődöt”, illetve a Hargita megyei tanácselnökséget, éppen Szász Jenő MPP elnök ellenében.

Hargitán és Kovásznán kívül a polgáriak labdába se rúgtak: be sem kerültek a tanácsokba, viszont az RMDSZ-től elvont szavazatokkal megnyirbálták a magyar képviseletet. Szilágyban például ezen úszott el a megyefőnöki tisztség. Ráadásul lényegesen kevesebb szavazatot kaptak, mint Tőkés püspök novemberben. Szászék el kell morfondírozzanak személyzetpolitikájuk súlyos gondjain: az RMDSZ belső helyosztóin alulmaradt frusztráltak futtatása, illetve Tőkés László-, Orbán Viktor- és Traian Băsescura való hivatkozás korántsem bizonyult elegendőnek.

A káderpolitika viszont az RMDSZ-nél is meghatározó volt. Szatmár és Maros megyében olyan jelöltekkel nyerték meg a tanácselnöki tisztségeket, akik személyesen több szavazatot szereztek, mint az RMDSZ megyei listája, azaz képesek voltak túllépni az etnikai szavazáson. Akárcsak a székelyföldi eredmény, a két szörny-koalíció legyőzése ugyanis a szövetség vitathatatlan, átütő sikere.

Ellenben a dél-erdélyi szórványban az RMDSZ többnyire vesztesként került ki az etnikai szavazás fokozatos feloldásából: itt nem románok szavaztak rájuk, hanem néhol magyarok szavaztak román pártokra. Temesvár kivételével a képviselet csökkent 2004-hez képest.

A legnagyobb kudarc azonban egyértelműen Marosvásárhely. A felülről „hazaerőszakolt” pártpolitikus képtelen volt a másik oldalról voksokat szerezni. A majdnem fele-fele arányú Marosvásárhelyen, pedig ez volt a győzelem kulcsa. Hogy a kudarc éppen annak a Borbély Lászlóhoz, az RMDSZ országos „nagyágyújához” fűződik, még inkább elgondolkodtathatja az RMDSZ csúcsvezetését.

Mert Hargita és Kovászna kivételével, Erdélyben nem a magyar ellenféllel, hanem a többségiekkel kell megküzdeni a magyar szavazatokért.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Ambrozfalvi Szabolcs / Szombat, 2008. június 07., 19.18 Válaszoljál rá!

A szomorúságban van egy kis öröm is. Van kinek a nyakába varrni az egészet. Az RMDSZ úgy állítja be a dolgokat, hogy mindenért az MPP a felelős, fel sem merülhet az ő hibás politikája és hataloméhes vezetői önző magatartása. Vajon, ha nincs az MPP, akkor annyival több a szavazat? Ezt senki sem hiszi el. Hanem valamelyik román párt gazdagszik magyar szavazatokkal.

Hozzászólt: Ambrozfalvi Szabolcs / Szombat, 2008. június 07., 19.07 Válaszoljál rá!

Tisztelt Deák Róbert.
Teljes mértékben egyetértek a hozzászólásával, a baj csak az, hogy aki tehetne mellette nem érdekelt sőt. Elmondok egy tapasztalatomat. A négy évvel ezelőtti helyhatósági választásokra, a ma már megboldogult nagyanyámmal mentem, amikor az aláírásra került a sor furcsa volt tapasztalni, hogy a mama már szavazott, legalábbis a neve iránt alá volt írva, ami azt jelentette, hogy a voksát valaki leadta. Tehát a következtetés az, hogy sok esetben, akiről tudják, hogy biztosan nem megy el szavazni ott nyert ügy, van, mert valaki úgy is leszavaz helyette és még az a veszély sem áll fenn, hogy rosszul szavaz.

Hozzászólt: Deák Róbert [Marosvásárhely] / Péntek, 2008. június 06., 14.49 Válaszoljál rá!

Amíg az RMDSZ a szokásos kampányával van elfoglalva, senki sem gondol azokra az erdélyi fiatalokra akik évek óta kénytelenek hazájuktól távol, külföldön dolgozni, ezekben az időkben amikor minden egyes magyar szavazatra számítanak..
Az erdélyi szászok sokkal kevesebben vannak mint mi de a megmaradásukért jobban összetartanak. Ugy látszik hogy a felelős erdélyi magyar politikusok is csak akkor fognak észbekapni és egy reális szociális programot kidolgozni, amikor már nem lesz kinek..
Erdély magyarsága évről-évre fogyó tendenciát mutat. Aki kételkedik benne: http://www.kia.hu/konyvtar/erdely/nepes.htm
Ideje volna messzebb is tekinteni, nem csak a szokásos 4 évenként ismetlődő helyhatósági es a velejáró személyes érdekek érvényesitésére
koncentrálni..

Hozzászólt: Nagy István / Péntek, 2008. június 06., 08.50 Válaszoljál rá!

Évek óta tart az, ami miatt sokmindenen el kellene gondolkodjon az RMDSZ-vezérkar.
Az MPP előbb össze kell rázódjon. Ez az RMDSZ-nek 3 évébe került.
De, mert őszre ismét választások lesznek, párhuzamosan rá kell találni a megegyezés útjára is.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu