Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2022. május 18., 00.00

Mikor lesz vége a járványnak?

Írta: Jámbor Gyula
2021. március 18., 17.21 Csütörtök / Arad

Hivatalosan, még Romániában is (bár egy tyúklépéssel legalább általában le vagyunk maradva a világtól) több mint egy éve tart a COVID-járvány és világválság. Hogy az mekkora károkat okozott, anyagiakban, ma még fel sem mérhető, csak (hihető) becslések vannak rá. Meg az, hogy van ország a világon – Kínáról beszélek –, amelyik „jól jött ki”, nyereséggel ebből a tébolyból.

Meg van egy név is, azelőtt nagyjából ismeretlen: egy magyar származású, de (természetesen?) Nyugaton dolgozó kutató – név szerint Karikó Katalin –, akinek nagyon sokat köszönhet a világ. Március 15-én, a nemzet ünnepén Széchenyi-díjjal köszönte meg Magyarország kivételes hozzájárulását a borzalmas járvány leküzdéséhez. A koronavírus-világjárvány leküzdéséhez az első, klinikailag is bizonyítottan hatásos ellenszer kidolgozásával hozzájáruló, korszakalkotó munkája elismeréseként.

Egy jó éve még alig, vagy egyáltalán nem ismertük a nevét, amelyet egy ideje az orvosi Nobel-díj várományosai között emlegetnek.

De mit is „követett el” Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója? (Információim a Csontos Kata, femkafe-hu exkluzív interjújából, meg az előzőleg olvasottakból származnak.).

Hatalmas háttér (laborok, tárgyi és pénzügyi eszközök stb.) birtokában – nyilván egy kutatócsoporttal együtt, ma már a tudományban alig-alig vannak csupán egyéni teljesítmények, minden felfedezés mögött egy „team” (csapat, csoport) áll – megalapozott egy elméletet. Ha jól értelmezem: egy olyan alapkutatást végeztek el, amelyre támaszkodva a világ legnevesebb gyógyszergyártói mondhatni tüneményes gyorsasággal (nem egészen egy évre a járvány kitörése után) életképes vakcinákat tudtak kidolgozni, holott ez a munka normális körülmények között évekig tartana.

Karikó Katalin most arról nyilatkozott, Széchenyi-díjjal történt kitüntetése kapcsán, hogy meddig is tarthat a COVID-járvány.

Előtte számlálhatatlanul sokan (szakemberek – az utca emberének véleményét tudományos ügyben talán nem igazán érdemes figyelembe venni) megnyilvánultak ez ügyben.

De ne feszítsem túl a kedves olvasó idegeit: Karikó Katalin szerint a járvány Amerikában nyárra, hazánkban, Európában, a világ többi részén pedig a nyár végére szorulhat vissza.

Most március közepén túl, áprilistól nem messze járunk. „Január, február, itt a nyár”, rémlik vissza ifjúkori olvasmányomból (ha nem tévedek, Móricz-novellából) a népi mondás.

Még csak néhány hónapot kell kivárnunk, átvészelnünk, s túl leszünk a világ eddigi, talán legborzalmasabb járványán, ha igaz, amit az egykori magyar honfitárs, egy kivételes tudományos elme mond.

Neki, meg magunknak, az egész emberiségnek szorítok, hogy igaza legyen.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu