Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. szeptember 30., 02.27

A koronavírus ellenszere

Írta: Nagyálmos Ildikó
2020. április 01., 16.41 Szerda

Az elmúlt hetekben több olyan helyzet állt elő az országban, ami – ahogy a székely mondaná – viccnek egy kicsit durva. Tragikomikus helyzeteket produkálnak választott vezetőink. Megtalálták, például, a koronavírus ellenszerét, a román himnuszt – állt az újságok címoldalán. Elképzelhetetlen számomra, hogy felelősen gondolkodó emberek képesek olyan döntéseket hozni, ami nem csak egy nép himnuszából űz gúnyt, hanem teljesen fölösleges tevékenységnek is bizonyul. Főleg ezekben a nehéz időkben, amikor lenne elég egyéb feladat: az egészségügyben dolgozók valószínűleg jobban értékelnék, ha a rendőrök az emberek otthon tartásában segítenének inkább, az állam pedig megfelelő védőfelszerelésekkel, munkaerő biztosításával, a kórházi körülmények javításával „honorálná” szolgálataikat. Marcel Vela belügyminiszter ugyanis elrendelte: a sürgősségi helyzet idején szombaton és vasárnaponként délután és este rendőrautók hangszóróin a román himnusz első három szakaszát közvetítsék. A hivatalos magyarázat szerint: „A koronavírus ellen harcoló egészségügyi személyzet tiszteletére”. Mert pont erre van szükségük azoknak, akik emberéletek megmentésén fáradoznak.
Nem tudom, kinek mit jelent a himnusz, de vészhelyzetben inkább imára kellene kulcsolni a kezünket, semmint harcba hívni az aludni készülőket. Nemzetiségi identitástól függetlenül sok embert felháborít, hisz megvan a helye, ideje a himnuszok éneklésének. Számunkra legalábbis szent dolog. 
A másik, számomra felfoghatatlan tény, az orvosok, egészségügyi dolgozók tömeges megfertőződése. Ki a felelős azért, hogy már a járvány elején kórházakat kellett bezárni? Arról nem is beszélve, hogy a frissen kinevezett egészségügyi miniszter kijelentette: a fertőzött, de enyhe tüneteket mutató orvosokat is bevetnék az új koronavírus-járvány elleni küzdelembe, betegségük idején is munkára fognák őket a járványkórházakban. Közel kétszáz orvos, egészségügyi alkalmazott fertőződött meg eddig a vírussal, ami nagyjából az összfertőzöttek tizenöt százalékát jelenti. Ez igen aggasztó, más panaszokkal is jobb, ha elkerüljük a kórházakat. Hogyan is lehetne bizalmunk az egészségügyi ellátásában, ha az orvosok is félnek?
Ezek után nem csodálkozunk azon sem, hogy az orvosok, asszisztensek egyre többen mondanak fel, hiszen a nem megfelelő állapotok, védőfelszerelések hiányában nem érzik magukat biztonságban. Nem várható senkitől a mártíromság, mindenkinek egy élete van, amire vigyáznia kell. Több kórházban tüntetéssel, tömeges felmondással tiltakoznak az egészségügyi alkalmazottak, akik azt állítják: megfelelő védőfelszerelés nélkül, „fegyvertelenül” küldik őket háborúba a járvány ellen.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Kocsis Erzsebet / Hétfõ, 2020. április 06., 09.30 Válaszoljál rá!

Nagyon sok evvel ezelott, meg a kommunista rendszerben, egy nemet befekteto azt mondta: sajnos Nagylaknal veget er Europa.Hogy akkor pontosan mire ertette most nem szeretnem reszletezni. Szomoru volt.
Manapsag mar azt mondanam nem Europa, hanem a civilizacio er veget Nagylaknal. Ami Romaniaban tortenik az hajmereszto. De csak egy kerdesem van: mikor fog felebredni a nep ez azt mondja hogy eleg?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu