Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2021. szeptember 18., 01.44
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

Írta: Nagyálmos Ildikó
2020. november 25., 17.20 Szerda

Katalin napja van ma. Ezen a napon akaratlanul is figyelemmel követjük az időjárást, hiszen a népi időjóslás szerint, ha Katalin kopog, karácsony locsog. Mindannyian fehér ünnepekre vágyunk, és ezt az érzést talán még gyerekkorunkból hoztuk magunkkal, amikor angyalvárás közepette szüleink valamelyike szánkózni vitt a közeli dombokra. Hazaérve rendszerint meglepetten vettük tudomásul, hogy járt már nálunk az angyal, hátrahagyva az ajándékokat és a karácsonyfát. Talán a nosztalgia miatt is ragaszkodunk a fehér karácsonyhoz, hogy ébren tartsuk az emlékezés bevillanó, számunkra oly kedves filmkockáit.

A mai nap a magyar labdarúgás napja is volt, ugyanis 1953-ban ezen a napon 6:3 arányban győzte le hazai pályán a 90 éve veretlen angol válogatottat a magyar labdarúgó Aranycsapat a londoni Wembley Stadionban. De számos más esemény is kötődik ehhez a dátumhoz: például ezt a napot nevezték ki 1981 óta a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjává, ugyanis e napon ölték meg a Mirabal nővéreket – a Dominikai Köztársaság emberi jogi aktivistáit – Rafael Trujillo dominikai diktátor parancsára. Figyelemre méltó e három rendkívüli nő – a vallásos Patria, az öntörvényű Minerva és a félénk, asztmás kishúgból forradalmárrá érő Maria Teresa Mirabal – életútja, akik az elnyomás elleni harc mártírjaiként haltak meg.

A nők mai napig számos országban elnyomás alatt vannak, s ha nem is fenyegeti őket közvetlen veszély, családon belüli erőszak stb., a társadalmi működésből fakadó hátrányok érhetik őket, például alacsonyabb fizetést kapnak ugyanazért a munkáért, mint férfitársaik, vagy ritkábban választják őket vezetőnek.

A bántalmazásról elsőként a fizikai erőszak jut eszünkbe: az ütés, rúgás, fojtogatás stb. A szexuális erőszak is egyértelműen bántalmazás, de ebbe nemcsak az akaraton kívüli közösülés tartozik bele, hanem minden olyan szexualitással kapcsolatos kényszer, ráhatás, amit a másik fél nem szabad akaratából szeretne megtenni. A szóbeli erőszak talán sokaknak eszébe sem jut, pedig a lekicsinylés, gúnyolás, fenyegetőzés is fájdalmas tud lenni. Ehhez szorosan kapcsolódik a lelki erőszak, amikor a bántalmazó az áldozat alapvető érzelmi igényeit és szükségleteit tagadja meg, elszigeteli más családtagoktól, barátoktól, rombolja az önbizalmát, hibáztatja, ellenőrzi, párkapcsolatban a féltékenységével gyötri, korlátozza.

Mindenkinek joga van ahhoz, hogy bántalmazásoktól mentesen éljen. Az erőszakra nem magyarázat, hogy az áldozat idegesítő vagy rosszat tesz, más módot kell találni a konfliktusok rendezésére. Az áldozat hibáztatása káros, a bántalmazó kapcsolatból nagyon nehéz kilépni. A bántalmazás minden formája súlyosan veszélyezteti a nők testi és lelki egészségét egyaránt.

 

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu