Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 01., 08.11
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

A vírus útja

Írta: Nagyálmos Ildikó
2021. október 14., 12.28 Csütörtök

Nagyon sok kérdés vetődik fel bennem és egyre több minden aggaszt. Elsősorban arra keresem a választ, hogy nyáron hová tűnt a vírus, amikor tömegesen nyaralt a nép mindenfelé, és ahogyan ígérték és jó előre jelezték, hogyan érkezett meg percre pontosan őszire a negyedik hullám. Egymillió elméletet lehet gyártani, mert egyszerűen annyi ellentmondás van a vírus körül, hogy ép emberi ésszel felfoghatatlan. Ki vagy milyen hatalom irányítja a vírus útját? Hogyan jutott el rekordidő alatt a világ minden pontjára, és hogyan szűnt meg teljesen Kínában? Mégis miért nem ismerik el a kínai vakcinát? Hány milliárd oltóanyagot kell eladniuk valakiknek? És miért azokon a helyeken támad jobban a vírus, ahol kevés oltóanyag fogyott el?

A hírekből tudjuk, sőt, saját bőrünkön is tapasztaljuk, hogy egyre több a megbetegedés, mi magunk is hetek óta szortyogunk, köhögünk, ismerőseink körében is sokan betegek. Oltottak és oltatlanok egyaránt. De valahogy ki lehet bírni, máskor is levert az influenza, nem a legjobb állapot, csak ennél rosszabb ne legyen. Udvarhely tegnaptól október 26-ig nem is vörös, hanem sötétvörös zónának számít, kijárási tilalmat rendeltek el este 8 és reggel 5 óra között, de csak az oltatlanok számára. Persze napközben az oltatlanok is jöhetnek, mehetnek, dolgozni pláne, hisz a munkának mennie kell. Tavaly, amikor egyetlen beteg sem volt még, két hónapra zártak be bennünket. Most, amikor tényleg napi ötszáz halottat írnak a COVID számlájára, miért jöhet-mehet boldog, boldogtalan mindenhová. Miért taníthatnak a tanárok betegen? Miért hívják be a beteg orvosokat ügyeletre? Hogyha ennyire súlyos a helyzet, miért tarthatnak nyitva a vendéglők, kávézók hajnali öt órától éjfél után kettőig, sőt, a bárok, klubok, diszkók is zavartalanul működhetnek azok számára, akik oltási igazolásukat felmutatják, bár ők is ugyanolyan vírushordozók. Működhetnek a sporttermek, a szerencsejáték-termek, játszóházak, uszodák is, ugyanakkor workshopokat is lehet szervezni beltéren 150 fő számára, szabadéri előadásokat is ezer fővel, ahová csakis oltottak mehetnek. Tegyék kötelezővé, vagy árulják pénzért azt a vakcinát egyszer s mindenkorra, ha tényleg ezen múlik az életünk zavartalan működése. Ne osszák meg a társadalmat, ne különböztessék meg a sötétkékeket a sötétzöldektől.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: germanungar / Vasárnap, 2021. október 24., 13.17 Válaszoljál rá!

Tisztelt Krizbai István,
orvos léttére illene nyiltabban állástfoglalni a covidörület ellen, ahelyett, hogy itt marhaságokat fabulál. Akadémia tagként pedig kutya kötelessége lenne, a lakosságot bövebben és kertelés nélkül felvilágositani és a politikai ámokfutást megakadélyozni.
De e hellyett ön itt féligazságokat és hazugságokat terjeszt, mintha önnek halvány fingja sem lenne a Covid 19-röl.
Az ilyen kontárok csináltak egy közepes náthára hasonló virusból egy világörületet.
Mindezt bizonyitja, hogy az elhalálozási ráta drasztikus növekedése csak a politikahü médiában létezik.
Mindaz, amit ön itt leirt, arra utal, hogy ön az orvosi etikai kódexet figyelmen kivül hagyja;
"Etikai vétség folyamatban lévö ügyekröl, kisérleti stádiumban lévö tudományos kutatásokról nem szakmai fórumokon nyilatkozni és ezzel sugalni a várható eredményeket".

"Etikátlan, ha az orvos a betegben a kezelés javaslatával hamis illuziót kelt".

Teljes tisztelettel mondom; Ön egy rémhirterjesztö.

Hozzászólt: Krizbai István / Szerda, 2021. október 20., 00.41 Válaszoljál rá!

Vegyes érzelmekkel olvastam a fenti írást, és nem is szólnék hozzá, ha nem jelent volna meg a Nyugati Jelen október 14-i számában, ami sok ezer emberhez jut el. Nem tudtam, nem tudom eldönteni, hogy a feltett kérdések költőiek, vagy pedig feltevőjük valóban választ szeretne kapni rájuk. Az előbbi esetben, bár már maguk a feltett kérdések is alkalmasak arra, hogy az újságot információforrásnak használó, természettudományokban kevésbé járatos olvasót még jobban elbizonytalanítsák, a hozzászólásom tárgytalan. Az utóbbi esettel számolva fűznék hozzá néhány gondolatot a jegyzethez.
A vírus útját semmilyen hatalom nem irányítja, hacsak a természet törvényeit nem tekintjük annak. A gyors terjedést nagyrészt a vírus levegőn keresztüli terjedése, a vírus nagyfokú fertőzőképessége és a légiközlekedés jellegzetességei határozták meg. Hálózatok elemzésével foglalkozó kutatók a légiközlekedést elemezve (útvonalak, utasszám) elég nagy pontossággal megjósolták a terjedés irányát, és a hullámokban megjelenő járvány magyarázata is természettudományos alapokon nyugszik. Természetesen nem tudjuk tetszőleges pontossággal megjósolni a vírus terjedését. Ennek magyarázatára azonban nem kell egymillió elméletet gyártani, de el kell fogadni, hogy a természeti jelenségeket leíró törvények sokszor csak valószínűségeket tudnak meghatározni, pontosan jósolni nem. Ezek a véletlenszerű (sztochasztikus) folyamatok, amikor egy apró változás az egész rendszer fejlődését más irányba viheti. Ilyen folyamat a járvány terjedése, de például az időjárás kialakulása is ilyen. Természetesen minél több apró részletet, változót ismerünk, annál pontosabb lesz a jóslás, annál nagyobb valószínűséggel fogunk tudni jósolni, de teljes bizonyossággal soha.
Hogy miért ott támad jobban a vírus, ahol kevés oltóanyag fogyott el? Ez a felismerés a legékesebb bizonyítéka annak, hogy az oltás hatékony. Nem véd meg 100%-os hatékonysággal, de jelentősen csökkenti a súlyos megbetegedések kockázatát. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy többféle kínai vakcinát is elfogad a WHO (Egészségügyi Világszervezet), de még az EU is.
Természetesen a járványkezelésnek a tudományos aspektusa mellet van egy társadalmi aspektusa is. A tudomány feladata, hogy minél pontosabban megfogalmazza, hogy milyen lépésnek milyen kockázata, következménye várható, és a társadalomnak kell megmondania, hogy mekkora kockázatot hajlandó elviselni ismerve a korlátozó intézkedések negatív hatásait is. Ezen alapelvek mentén kéne a döntéshozóknak a döntéseket meghozni.
Ami viszont teljen egyértelmű, az az oltás kérdése. Az emberiség betegségek elleni küzdelmének számos sikertörténete vitathatatlanul az oltásokhoz köthető (feketehimlő kiirtása, gyermekbénulás megfékezése, stb..). Ha csak saját magára vonatkozóan lennének következményei annak, hogy valaki beolttatta magát vagy sem, a kérdés magánügynek lenne tekinthető. Azonban a beoltatlan ember, aki sokkal nagyobb valószínűséggel fertőződik meg és válik a betegség terjesztőjévé, mint a beoltott, legalább két módon veszélyezteti embertársait: egyrészt megfertőzheti azokat, akik orvosi okokból nem kaphatnak oltást, másrészt mivel gyakrabban fertőződnek meg, bennük fognak nagyobb valószínűséggel kialakulni az új mutációk, variánsok is, amelyek már a beoltottakra is veszélyesek lehetnek. Így az oltás NEM LEHET MAGÁNÜGY.
Tisztelettel,
Krizbai István
egy volt aradi diák
kutatóorvos, c. egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia Doktora

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu