Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2021. július 29., 00.20

Csak néhány bácsi…

Írta: Nagyálmos Ildikó
2021. február 03., 16.57 Szerda

A bukaresti Matei Balș Intézetben történt tűzeset után immár tizenegyre emelkedett az elhalálozások száma az evakuált betegek körében. A kórházak decentralizációja nem mindenhol hozott javulást, példa erre az a néhány egészségügyi intézmény, ahol az elmúlt időszakban tűz ütött ki és viszonylag sok emberéletet követelt. Szerencsés helyzetben vannak az erdélyi, székelyföldi kórházak, ahol még idejében felismerték a kórház vezetői, mennyire fontosak az infrastrukturális beruházások, az épületek biztonságossá tétele. Amíg régen eszünkbe sem jutott, bizony manapság megfordul az ember fejében és ódzkodik kórházba vonulni, hisz nemcsak az orvosok szakmai tudásán, hozzáértésén múlik immár élete, hanem a kórház biztonságosságán is.

Az egészségügyi miniszter minap bírálta a kórházakat, ahol szerinte nincs technikai csapat, csak néhány bácsi, akik összekötnek pár drótot, hisz a helyi szinten elvégzett befektetéseket senki nem ellenőrzi. Ez mindent elmond azokról az állapotokról, amelyek egyes kórházakban uralkodhatnak. A miniszter úgy véli, a problémák nem fognak megoldódni, ha központi, regionális és helyi szinteken nincs meg a szükséges technikai kapacitás. Hát teremtsék meg!

Iohannis az egészségügy gyors és átfogó reformját sürgeti, de csak nagy általánosságokban beszél, semmilyen épkézláb megoldással nem kecsegtet, csupán a sablonos közhelyeket szajkózza. Hárítja a felelősséget, és szerinte a tűzesetekből le kell vonni a megfelelő következtetéseket, megoldást kell találni a rövid időn belül egymást követő tragédiák után. A felelősöknek pedig büntetést ígért.

A Cîţu-kormány – akárcsak az eddig kormányok mindegyike – a megelőzést, a lakosság várható élettartamának növelését, az életminőség javítását és a rendszer strukturális reformját tűzte ki célul. Így megy ez évtizedek óta, akárki kerüljön is kormányra. Az egészségügyre elkülönítendő összeget növelni kívánják oly módon, hogy végül elérje a GDP hat százalékát, ugyanakkor az egészségügyre fordítandó uniós alapok összegét is jelentősen emelnék. A kormányprogramban szerepel az új kórházak építése, a meglévők kibővítése, az onkológiai, szív- és érrendszeri betegségeket ellátó intézmények infrastruktúrájának bővítése. Az európai alapokból legalább 2,8 milliárd eurót terveznek a regionális kórházak építésére fordítani, ezenkívül tíz kórház (többek közt szülészetek) építését tervezik, 4 milliárd lejes beruházással, a meglévő kórházépületek felújítására 140 millió lejt, az egészségügyi géppark bővítésére közel másfél milliárd lejt terveznek költeni 2021 és 2024 között. A programban szerepel a világjárvány visszaszorítását és hatásainak kezelését célzó átfogó projekt, valamint a külföldön dolgozó romániai kutatók hazatérésének bátorítása, illetve az orvosok, gyógyszerészek hátrányos helyzetű régiókban való elhelyezkedésének bátorítása.

Szkeptikus vagyok, de ha ez mind megvalósul az elkövetkezendő négy évben, nem lesz okunk aggodalomra. Addig pedig imádkozzunk, hogy ne történjenek hasonló tragédiák.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu