Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 16., 17.48

Mivel főz a szegény ember?

Írta: Nagyálmos Ildikó
2021. február 24., 17.48 Szerda

Míg az országban sokan a minimálbérből tengetik mindennapjaikat, elképedve vesszük tudomásul, hogy a speciális nyugdíjak némelyike meghaladja a többtízezer lejt. Valóban nehéz elképzelni, hogy munka nélkül csak úgy havonta ekkora összeg érkezzen valakinek a számlájára egy olyan országban, ahol sem az oktatásra, sem az egészségügyre, sem autópályákra nincs pénz. A forradalom óta három nyugdíjtörvényt szavazott meg a parlament, a legutóbbit 2019-ben, amely idén lépne érvénybe, de már azóta sok változtatáson ment keresztül. Köztudott, hogy a különleges nyugdíjakra kiutalt pénzek legnagyobb hányadát a nyugállományba helyezett katonák, bírák és ügyészek kapják.

Romániában közel tízezer személy részesül különnyugdíjban, amelynek átlaga 9600 lej körül mozog, mindeközben az állami nyugdíjrendszer ötmillió nyugdíjasának átlagnyugdíja ezerötszáz lej, közel hárommillió nyugdíjas pedig még ennyit sem kap kézhez.

Abban már sokan egyetértettek, hogy először is a kis nyugdíjakat kellene elfogadható, méltányos szintre emelni, és azonos munkáért, képzettségért, munkakörülményekért és azonos befizetett összeg után azonos szintű nyugdíj járjon. Míg az előző törvényhozás negyven százalékos nyugdíjemelést ígért, a jelenlegi helyzetben ez megvalósíthatatlan, mondják a honatyák, akiknek szintén nincs joguk panaszkodni nyugdíjba vonulásuk után. Vagyis eddig nem volt, de a napokban saját maguk szavazták meg a képviselők és szenátorok különleges nyugdíjának eltörlését, ami sokaknak nem tetszik. Funar már fel is lázadt és arra kéri a nép ügyvédjét, hogy támadja meg a különleges nyugdíjak eltörlését. Az RMDSZ nem szavazta meg a speciális nyugdíjak rendszerét szabályozó tervezetet, arra hivatkozva, hogy ez csak szemfényvesztés, ők azt kérik, hogy az összes speciális nyugdíjat töröljék el. Szerintük ugyanis a többletnyugdíjakra költött közpénz legnagyobb részét a titkosszolgálatok egykori munkatársai, a katonák, a rendőrök és a csendőrök nyugdíjának kifizetése teszi ki.

Sosem lesz rend ebben az országban, amíg ilyen felháborító hírekkel kell szembesülnie az adófizető polgárnak, aki megpróbál egyik napról a másikra túlélni és a közel egy éve tartó szigorított intézkedések közepette talpra állítani saját vállalkozását.

A kormány végre észrevette a hat napja a bánya mélyén sztrájkoló bányászokat is, akik csupán annyit kérnek, hogy a kemény munka után megkapják megérdemelt bérüket, ami három hónapja késik. Az nem az ő problémájuk, hogy a bányát működtető vállalat csődközelben van. A főváros bársonyszékeit koptató képviselőink pedig nem szeretnének balhét, ezért úgy döntöttek, inkább kifizetik őket, nem hiányzik COVID idején egy újabb bányászjárás a fővárosban.

Az igazságtalanság újabb és újabb tüskét szúr mindannyiunk szívébe, és csodálkozunk, ha mindenki elmegy, csak a nyugdíjas katonák, bírák, ügyészek és választott képviselőink maradnak itthon.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu