Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. október 24., 19.26

Negyedik hullám

Írta: Chirmiciu András
2021. szeptember 08., 16.41 Szerda / Hunyad

Szeptemberre Romániába is beköszöntött a koronavírus-járvány negyedik hulláma. Április óta a napi új fertőzések száma folyamatosan csökkent, júliusban kétszámjegyű volt, majd növekedni kezdett. Augusztusban már három számjegyű volt, szeptemberre pedig a napi új fertőzések száma meghaladja az ezret, sőt, immár a kétezret is.

A helyzet kétségtelenül aggasztó, több szempontból is. Noha más országoknál később köszöntött be, a negyedik hullám még a tanévkezdés előtt jelentkezett. Akárcsak a tavaly őszi második hullám esetén, a fertőzési ráta emelkedése jelentős részben a nyári turisztikai szezon számlájára írható, a turisták révén tömegesen felkeresett országokban (pl. Görögország vagy Spanyolország) már korábban jelentkezett a negyedik hullám, a nyaralásról hazatérők pedig az országban tovább terjesztik a vírust. Idén Európa-szerte sokkal többen mentek el nyaralni, a nyári túrizmus sokkal jelentősebb volt, mint tavaly, amikor beindította a második hullámot.

Ráadásul Európa többi országához hasonlóan, nálunk is egyre inkább az előző típusoknál jóval fertőzőbb, súlyosabb megbetegedést okozó indiai (hivatalos elnevezéssel: delta) mutáns terjed, amely a fiatalabb korosztályokat is fenyegeti, egyre többen kerülnek közülük kórházi kezelésre, a kórházak intenzív osztályai pedig aggasztó gyorsasággal telnek meg.

Közben egy jelentős változás történt, nevezetesen a védőoltások. Manapság főleg azok fertőződnek meg, akik nem oltatták be magukat, a beoltottaknál a kockázat sokkal kisebb, de mégsem elhanyagolható. Csakhogy e téren Románia – a szomszédos Bulgária mellett – sereghajtó az EU-ban. Uniós szinten a lakosság több mint 70%-a beoltatta magát, egyes országokban az arány a 90%-t közelíti, Romániában viszont a felnőtt lakosság alig több, mint 30%-a. Míg más országokban immár a kamaszok beoltására, illetve a harmadik dózisra kerül sor, addig nálunk még mindig a felnőtt lakosság alapbeoltásával vannak gondok.

Április elején Florin Cîțu kormányfő még azt remélte, hogy június elsejéig sikerül beoltani 5 millió embert, a beoltás azonban sokkal lassabban haladt, az 5 milliót kereken két hónap késéssel, augusztus elsején érték el. S a helyzet aligha javul látványosan egyhamar, az utóbbi hetekben ugyanis csak kivételesen sikerült átlépni a napi tízezres szintet az első adagot illetően. Az oltáskampány döcögősen halad, holott oltásközpontokból nincs hiány, ezek száma folyamatosan növekedett, s számos városban autós beoltási központokat is létesítettek, falvakban pedig oltókaravánok közlekednek. Éppen ellenkezőleg, érdeklődés hiányában ezek csökkentették működési idejűket, egyesek pedig be is zártak. Háromnegyed évvel az oltáskampány kezdete után Romániában csak a magukat eleve beoltatni szándékozók tették azt meg, vagyis azok, akiket nem kellett meggyőzni. A szkeptikusok meggyőzése viszont továbbra is nehezen halad, a megrögzött oltásellenesekkel pedig eleve nincs mit kezdeni.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu