Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. február 18., 18.42

Néma gyereknek...

2008. április 04., 18.00 Péntek

Némák vagyunk. Mi, aradi magyar fiatalok. Erről értesültem szombaton, az RMDSZ városi- tanácsos rangsoroló küldöttgyűlésén.

Megkérdeztem ugyanis, miután meghallgattam a beszámolókat, hogy milyen mértékben sikerült együtt dolgozni az elmúlt mandátum alatt a fiatalokkal, az AMISZ-al, milyen fiatalokat éríntő kezdeményezéseket tudtak támogatni. Nem rossz szándékkal tettem fel kérdéseimet, nem akartam belekötni senkibe. Egyszerűen csak kimaradtak a beszámolókból az ifjúsági kérdések, és úgy éreztem, vagy legalább reménykedtem benne, hogy ezek nem csupán nekem, illetve a jelen levő fiataloknak, hanem az összes küldöttnek ( és nemcsak ) fontosak lettek volna. A felvetett kérdésekre azonban, volt aki – valószínűleg tudatában léve a hiányosságoknak ezen a területen - támadó álláspontot tanúsított mondván, hogy mutassunk rá mi azokra a dolgokra, amelyeket nem támogattak(???) és hogy néma gyereknek az anyja sem érti a szavát. Én ezt, itt és most szeretném megcáfolni. Egy szülő ösztönösen megérzi, hogy mire van szüksége gyermekének, és nem mindig várja meg , hogy az előhozakodjon gondjaival. Számtalan esetben sikerül szavak nélkül, csupán tekintetekből értekezni gyermekével és képes észrevenni, hogy szükség van rá, a segítségére. Az igazi szülő meghallja néma gyereke szavát is. Ezenfelül, aradi magyar fiatalként sem vagyok, és azt hiszem beszélhetek az AMISZ nevében is – az ifjúsági szervezet sem nevezhető némának. Ezt tudják mindazok, akik rászántak öt percet idejükből és meghallgattak bennünket. Mert voltak ilyenek is. Jófülűek. Sőt, a jelenlegi három városi tanácsos közül is volt egy ilyen személy , aki érdekes módon, most nem kényszerült támadni védekezésképpen. De ő nem is olyan ember. Képes volt mindig –és ez remélem a jövőben is így lesz - egyenlő partnerként kezelni bennünket, fiatalokat. És ez nagyon sokat számít, a hozzáállás. Sokszor jól jön egy ötlet, egy bátorító szó, egy tanács. Támadni, vagdalkózni tehát lehet, egy kicsit megrúgdosni a fiatalokat, majd pedig elővenni a tarsolyból , amikor szükség van rájuk, mert valamit el kell végeztetni velük, kampányolni, plakátot ragasztatni. Lehet így gondolkozni, csak kérdés, hogy érdemes-e. De azt hiszem, erre már megszületett a válasz.

A most kialakult helyzet reményt ad arra, hogy az elkövetkezőkben sokkal jobban fog működni a kommunikáció, hatékonyan tudunk majd együtt dolgozni, sőt, mi több, még csapatban is. Mi ugyanis, képesek vagyunk rá.

Albert László

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: EP / Szerda, 2008. április 09., 10.59 Válaszoljál rá!

Kedves Laszlo! Kedves Fiatal Garda! Erdeklödessel es figyelemmel kiserem az aradi magyar eletet.- A generacios problema örök tema.- En is amondo vagyok, ha a hozzaszolas epitöjellegü es "arad" belöle a joindulat akkor erdemes odafigyelni, hallgatni az idösebbek, tapasztaltabbak velemenyere, tanacsara, de ha nem igy van, es ez csak a vegkimerültseg kapalodzasa, akkor ne pazaroljak ra az idejüket.En közeledem a 60. evemhez, de minden esemenynel a fiataloknak drukkolok, es kivanom , hogy minnel több fiatalt mozgositsunk,es ertekeljük azokat akik aktivak es nem a "sült galambot" varjak.
Kedves Fiatalok! nagyon sok eröt es sikert kivanok a tovabbi munkajukhoz.-

Hozzászólt: Albert László / Kedd, 2008. április 08., 20.40 Válaszoljál rá!

Köszönöm a véleményét, bár ha építőjelleggel fejtette volna ki, még örülnék is neki. Tisztán érezhető azonban a rossz szándék, amellyel alábbi sorokat megírta.
Nem szántam szépirodalmi alkotásnak, sem pedig politikai beszédnek. Mivel nem vett részt a gyűlésen, esetleg félreértelmezte. Úgy látom, ön , mindenképp támadni szeretné a Szövetséget, amelynek nemrég még tanácsosa volt. Bár megpróbált csúfot űzni írásomból, nem veszem a szívemre. Én bárkitől tudok tanulni, de álltalában sikeres emberektől szoktam, akik munkával tesznek a közösségért, nem pedig kűlönböző fórumokon próbálják önmagukat megvalósítani.

Hozzászólt: Nagy István / Kedd, 2008. április 08., 07.25 Válaszoljál rá!

Lenne még kitől és mit tanulni a feltörekvő ifjú politikacsinálóknak. Húsz év múlva ők is sokmindent másképp fognak majd látni.

Hozzászólt: Murvai Miklós / Hétfõ, 2008. április 07., 23.19 Válaszoljál rá!

Mielőtt egy politikus megszólal nem árt, ha megpróbálja felépíteni a mondanivalóját: mit is akar elérni, kiket céloz meg a véleményével mire alapozza azt - és mérje fel a valószínűsíthető ellenvéleményeket. Sohsem szabad lebecsülni az ártatlan olvasó tájékozottságát, véleményalkotó képességét. Nekem a cikk zanzásított változata emigyen szól: ez a süket anya nem hallotta meg azt,amit nem is mondtam,pedig azért anya. Nekem pedig megmondták, hogy anyát jól be kell sározni,jól földbedöngölni, s aztán MI, ha hatalomra kerülünk megmutatjuk hogyan kell ezoterikus hallókészülék nélkül is meghallani amit még el sem mondott anya. Tényleg mit is kértek anyától azok, akik nevében nyilatkozik és az a mostoha nem teljesített? Vagy esetleg az a baj, hogy nem mondta meg, hogy mit akarjanak? Amire pedig nem várok választ: A "jófülűek"-nek az eltelt majd 2 évtized alatt volt-e/van-e ú.n. utánpótlás-politikájuk, vagy csak ragasztásra és akolbeli riválisaik lejáratására használta/használja önöket. Végül: nem biztos, hogy az az igazi jóakaró, aki nem mond gorombákat.

Hozzászólt: Nagy István / Péntek, 2008. április 04., 19.56 Válaszoljál rá!

E bejegyzés eredeti helyén http://albertlaszlo.blogspot.com/2008/03/nma-gyereknek.html eddig 11 hozzászólás van.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu