Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. december 07., 23.21
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Nemtörődömség?

Írta: Ujj János
2021. október 05., 16.38 Kedd / Arad

A Nemzedékek (korábban Véndiák) találkozójára készülődtünk. Rég nem látott osztály- és iskolatárakkal összeölelkezni, kezet rázni, beszélgetni. Tudva azt, hogy vannak, akik immár nehezebben mozdulnak ki otthonról, nem olvasnak újságot, önkéntes szervezők hívogatták őket telefonon, üzengettek nekik ismerőseikkel.

Egyik ilyen önkéntes mesélte a következő esetet. A feltárcsázott osztálytársat értesítette a találkozó helyszínéről, a programról, valamint a vírusjárvány miatti megkötésekről. Amikor oda jutott, hogy milyen feltételekkel lehet részt venni, az illető kijelentette, hogy nincs beoltva, a helyben elkészíthető gyorsteszt költségeit pedig „fizessék ők”!

Ez a szöveg mellbevágott. Találgattam, kik is lehetnek az Ők? A szervezők, akik apait-anyait beleadtak a rendezvények lebonyolításának megszervezésébe? Talán akik könyvet írtak az eseményre, s azt ki is nyomtatták, hogy minden résztvevő megkaphassa a találkozón? Netalán azok, akik ingyen és bérmentve befogadták az ünnepelni, találkozni szándékozókat? Avagy az egyházak, amelyek igyekeztek egybegyűjteni a véndiákokat az ökumenikus istentiszteletre?

Bevallom, nehezen tudom megemészteni az effajta nemtörődömséget. Mert nem hiszem, hogy a második világháborút követően az aradi középfokú oktatásban részt vettek közül akad bár egy is, aki nem köszönhet valamit középiskolájának, oktatóinak. Némi tudást (tőle függött, mennyit sajátított el belőle), az anyanyelvhez mindenkori ragaszkodást, egy egyenes gerincű erkölcsi tartást.

És több vagy kevesebb örök barátot. Ez utóbbiakat még akkor sem lehet feledni, ha az illető nem tartozott a mintadiákok közé, ha valakinek összetűzése támadt az oktatókkal, ha többször (finoman fogalmazva) is az iskola mellé járt, ha ellenszenvvel, daccal viselte el az iskolai szabályzat előírásait. A tanulásban is, lógásban, csínytevésben is egykori haver mindmáig barát maradt. Jóban is, rosszban is. Akivel mindig jó összefutni, egy kávé, egy pohár bor mellett feleleveníteni a szépet. Egy év után, tíz év után, avagy sokszor tíz évet követően. Ezt kihagyni, „elpasszolni” nemtörődömség.

Netalán valakinek van erre jobb kifejezése?

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Radnai István / Csütörtök, 2021. október 07., 09.22 Válaszoljál rá!

Igazad van. Mi 50 év után a nyolcosztályos általános iskolai osztály találkozóját évekig megrendeztük. Nem a vírus vetett véget a találkozóknak. Egyébként nálunk nem jelentene problémát a beoltottság igazolása, mindenki megkapta a barátaim közül. Mi elfogytunk! Aki még él, már nehezen mozdul. Az idő járt el felettünk. Egyébként szívesen utaznék újból Aradra (nem a találkozóra, mert nem ott jártam iskolába), mert igen kedves fogadtatásban részesültem a Jelen Házban, a városban és főleg a barátaimnál, akik meghívtak. Bevallom, hiányoznak a személyes találkozások, a beszélgetések.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu