Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. március 31., 09.40

Népszavazás után

Írta: Ambrus
2018. október 08., 19.19 Hétfõ / Arad

Ki nyert, ki vesztett?

A kétnapos népszavazás nem érte el az érvényességéhez szükséges 30%-os részvételi arányt. A kevéssel több mint 20%-os részvétel okán már az sem számít, hogyan alakult a szavazás, hány IGEN, hány NEM született, mennyi volt az érvénytelen szavazat. Az Alkotmány marad, ahogyan volt:  „A család a házastársak szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságon (…)  alapul”. Első látásra az egyértelmű nyertes az LGBTQ-közösség (vagy magyarul az LMBTQ-közösség – a rövidítés jelentése: Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok, Transzneműek, Furcsák), amely kapott egy pozitív „löketet” ahhoz, hogy egy (de akár több) lépéssel közelebb kerüljön a házassághoz. A törvény, mely a férfi és nő házasságát fogadja csak el gyorsan megváltoztatható, akár holnaptól, és alkotmányossági kifogás sem állhatja útját, hiszen a „házastárs” kifejezés akár két férfit vagy két nőt is fedhet.

Sokan azért maradtak távol az urnáktól, mert érdektelenségük, közönyösségük és kényelmük bűvköréből nem tudtak és nem akartak kilépni, sokan döntés- és felelősségvállalás-képtelenségük miatt, sokan a teszek rá és a közösségre attitűdöt helyezték előtérbe. Sokan, abbéli félelmükben, hogy egy érvényes referendum távolabb viheti őket az egyneműek házasságától (pedig egy masszív NEM-mel ez akár végérvényesen a malmukra hajthatta volna a vizet) még csak kíváncsiak sem voltak a többség véleményére, s így nem a meggyőzés, hanem a bojkottálás (a szélhámosság határát súroló kiskapuként) valótlanságokat és félelmet fröcskölő módját választották. Sokan teret engedtek a bojkottnak és félelmeiknek: hogy esetleg nem is arról szól a népszavazás, amiről, hanem valami teljesen más, sötét dologhoz adják voksukat, hogy intoleránsnak lesznek kikiáltva, hogy kilógnak/unk a Nyugat-meghatározta katonás sorból. Sokan azon riasztgatásnak engedtek teret, hogy aki él szavazati jogával, az hozzájárul ahhoz, hogy „a szellem kiszabaduljon a palackból”, mert ha ez a kezdeményezés érvényre jut, akkor „jön majd egy újabb kezdeményezés. Előbb talán az abortuszról. Aztán az államvallásról. Majd a halálbüntetésről. A cigányokról. A zászlóhasználatról. A himnuszéneklésről. A magyar iskolákról.” Mi sem valótlanabb: egyrészt „a szellem” már réges-rég kiszabadult (ha egyáltalán valaha is be volt zárva), másrészt a mostani népszavazás érvénytelensége nem zárja ki, nem garancia arra, hogy akár civil kezdeményezés útján is ne szülessen újabb alkotmánymódosítási kezdeményezés a fent említett témákban vagy bármely másban. És arra sincs garancia, hogy az ne jusson el a népszavazásig.

 

Ki nyert, ki vesztett?

• A Koalíció a családért nevű egyházi hátterű civil ernyőszervezet (amelynek alkotmánymódosító kezdeményezése nyomán jutottunk el a népszavazásig) képviselői szerint azért nem érték el a céljukat, mert egy hatalmas referendumellenes, bojkottot támogató propagandagépezettel szembesültek, de állítják: „Legközelebb sikerülni fog!”

• Az ortodox egyház egyik papja, Constantin Necula szerint: „Mától a román kereszténység kisebbségbe került. Kérjük, eszerint kezeljenek minket! És mint ilyen (szerk. megj. – mint kisebbség) első kérésünk az, jegyezzék meg, hogy a családot egy férfi és egy nő alkotja”.

• A PNŢCD elnöke Daniel ortodox pátriárka lemondását kéri, az ortodox egyház vezetőségét hibáztatva az eredményért.

• Az USR egyenesen saját győzelmének, a 21. század útján haladásnak, fejlődésként könyveli el.

• Az ortodox egyház hivatalos közleménye szerint a referendum esélyt adott arra, hogy „megismerjük a mai román társadalom szekularizálódásának a mértékét”.

• A katolikus egyház püspökei továbbra is kiállnak a férfi és a nő közötti házasság mellett.

• A pártok természetesen egymásra mutogatnak, vagy párton belül esnek egymás torkának a népszavazás okán, mint teszik azt a PNL-ben, ahol már vasárnap este, rögtön az urnák lezárása után többen is Ludovic Orban menesztését követelték a párt éléről. 

 

Ki nyert, ki vesztett?

Ezt igazából a jövő dönti el. Most napokig, hetekig, sőt hónapokig fog tartani az eredmény értelmezése és átértelmezése, a csűrés-csavarás menti politikai tőkekovácsolás. De minden bizonnyal jóval több vesztes (és persze nyertes, meg nyertesből vesztes és fordítva) lesz, mint ahányan ma vesztesnek vagy nyertesnek érzik magukat.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: olvasó / Kedd, 2018. október 09., 09.28 Válaszoljál rá!

Mi lehet a magyarázata annak, hogy a magyarlakta megyékben (Hargita, Kovászna), magyar falvakban (Arad megyében is) feltűnően kevesen mentek el (nép)szavazni?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu