Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. február 28., 11.10
(Nagyvárosi meditáció)

Nincs „B” bolygó

2016. február 05., 18.17 Péntek

Állok a körúton, és várom a buszt. Meresztem a szemem, figyelek, jön-e már. Jön, közeleg, de nem látom a számát. Ennyire megromlott volna a látásom? Olyan ködös minden mostanában... (Érdekes, otthon a lakásban minden tisztán látható.)

Először akkor dereng valami, amikor felmászom a Gellért-hegyre, a szoborhoz. Gyakori kedvelt sétaútvonalam ez. Odafentről szépen látszik a város, a Duna... Azaz most látom, hogy nem látom. Szinte semmit. Pedig nincs köd, nincs sötét, nem esik. Csak valamiféle szürkéskék homály borul a városra.

Szmogriadó van. A világ nagyvárosainak rákfenéje a mindent beborító füstköd. Sőt, már a kisebb városokban is hirdetnek szmogriadót, napsütötte nyári napokon, szélcsendben a napsugarak ferde vonalakként látszanak, amint átfúrják a homályt, divat lett az utcán a maszk viselése – ez ugyan semmit nem javít a helyzeten, hiszen a mérgező anyagokat nem szűri ki. Frissen festett házfalak egy év alatt elszürkülnek, az ablakot hiába pucolom, mindig piszkos, porszívózás másnapján már porcicák nyivákolnak minden sarokban.

Ráfogják a dohányzásra, mindenütt betiltják, orvos végzettségű államtitkár diadalmasan bejelenti: „A dohányzás visszaszorulásával 89 százalékkal csökkent a szálló por mennyisége a levegőben.” Három hétig ezen röhögünk.

A párizsi klímacsúcson elfogadnak egy szabályozást, amely feleannyira sem csökkenti a bajt, mint azt szükséges volna. A civilizált világ vezetői megtapsolják magukat, mosolyogva fényképezkednek, aztán beülnek hatalmas autóikba, és elindulnak haza.

A levegő fogy a Földön. És vele fogy az élet. „Nincs B terv, ahogy nincs B bolygó sem” – hangsúlyozta a tanácskozáson Ban Ki-Moon, az ENSZ főtitkára. Áder János szerint, ha az emberiség nem változtat mostani felelőtlen magatartásán, annak olyan súlyos következményei lehetnek, mint „az aszályok, árvizek, elsivatagosodás, pusztító természeti katasztrófák, éhínség, migráció és háborúk”. Nem csak lehetnek. Sajnos, már vannak. Pontosan ebben a sorrendben.

Négyszáz város csatlakozott a világ nagyvárosainak polgármestereit tömörítő csoporthoz, amely azt ígéri, hogy az általuk vezetett közösségekben a károsanyag-kibocsátást csökkentik különféle helyi intézkedésekkel, kezdeményezésekkel. Ezzel az összefogással 2030-ig évente 750 millió tonna szén-dioxiddal kevesebb kerülhet a légkörbe. Csepp a tengerben.

Állok a körúton, és várom a buszt. Unalmamban számolom az elhaladó gépkocsi-áradatot. Jó nagy és drága autók, négy sáv tele, egymást érik. És: 87, 88, 89, 90... Nem számolok tovább. Jön a busz. A majdnem száz autóból 4-5 volt olyan, amelyikben ketten vagy többen ültek. 95 százalékban egyetlen ember alatt dübörög a „ménes”.

És itt a belvárosban nincsenek gyárak, nem ontja a füstöt a lakótelepek hőközpontjainak kéménye, nem fűtenek be elnyűtt autógumikkal a szegény emberek, „csak” az autók mennek százával, ezrével, éjjel-nappal.

Anyám asztmás lett, pedig soha nem dohányzott. De bőségesen vett levegőt Budapesten. Egyre több a légúti betegségekkel küzdő gyermek, fiatalok és öregek rákban halnak meg, állatok és fák pusztulnak el az egyre melegedő és egyre piszkosabb Földön. Örömre-bánatra tűzijátékokat rendezünk, a szomszéd utcába, városba is autóval, sőt repülővel megyünk, mert az idő drága... Csak a Föld ideje fogy rohamosan. És nincs „B” bolygó...

 

Réthi Emese

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu