Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. május 17., 06.58

Nincs gáz. Gáz van...

Írta: Jámbor Gyula
2021. november 23., 15.39 Kedd / Arad

Aradi, városnegyedi lakásom kapubejáratán – haladtunk a korral, termopánra váltottuk anno a régi nehéz, eredeti, nagy zajjal csapódó vasajtót – hirdetés: kedden 9–15 óra között a hálózaton végzett munkálatok miatt szünetel a gázszolgáltatás.

Nyilván nem örülök neki, de hát ez van, a hálózatot karban kell tartani, s emiatt bizonyos kellemetlenséget el kell viselni. Reggel idejében kifőzöm a kávét, lezuhanyozom (saját, gázzal működő fűtésünk és meleg vizünk van), felmelegítem a reggelit.

Aztán „Utánam az özönvíz”, ahogy a nagy francia király mondta.

Reggelizés közben azon tűnődöm, mi volna, ha egyáltalán nem lenne gáz, csőből folyó láthatatlan (szerencsére szúrós szagúra felingerelt) tüzelő- és fűtőanyag. Hát volna valami más. Elvégre az emberiség évszázadokig megvolt gáz nélkül is.

Magam jól emlékszem azokra a napokra (az 1970-es évek végén, vagy a ’80-as évek elején lehetett?), amikor tömbházunk férfiúi kalákában, természetesen ingyen ásták ki a leendő földgázvezeték számára az árkot. Azt mondták, felülről, hogy akkor gyorsabban bevezetik a gázt a konyhákba. Mindenkinek elege volt az aragázellátás szörnyűségeiből, s a kollektív munka örömeihez mindenki hozzájárult egy házi „visinátával”, bolti konyakkal vagy vodkával, feleség-sütötte fánkkal – jobbat kitalálni sem lehetett volna egy nagyszerű közösségformáló edzésre.

Amikor most „elvették”, fél napra, a gázt, e sorok írója azon tűnődik, mi lenne huzamos gázszolgáltatás nélkül a tél küszöbén.

Ami biztos: nagyon rossz lenne. Hozzászoktunk a jóhoz, nehéz lenne lemondani róla. Bár villany és víz van – ha az sem volna, akkor megnézhetnénk magunkat. Minél felszereltebb az emberiség a civilizáció vívmányaival, ezek megvonásával annál nagyobb sérelem érheti.

Gondoljunk bele: mi történne, ha egy egész, vagy több országot sújtana hosszú ideig a földgázhiány? És ezzel, természetes velejáróként, a villamos energia termelésének lényeges csökkenése?

Elgondolni is szörnyű.                       

Hogy honnan származik a „gáz van” kifejezés, csak sejtem.

A harci gázokat először (a németek) az első világháborúban használták számottevő mértékben 1915 tavaszán Ypernnél (Ypres), tömegpusztító fegyverként. Már az első világháborúban meghaladta az egymilliót a halottak, sérültek száma.

2021 őszén, úgy tűnik, a nem is halálos „gázfegyver” Európában a jó száz évvel ezelőttinél sokkal hatásosabb lehetne.

 

Amikor a kedves olvasó (esetleg) e cikket olvassa, írója már elszürcsölte gázon főzött, gőzölgő fekete nedűjét.

 

És eközben, ha már felmerült a téma, arra gondol: a gázcsapok elzárása (a források kimerüléséig még biztosan van néhány tucat esztendő) óriási kalamajkát okozhatna a világon, elsősorban Európában.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu