Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. december 10., 11.22

Nyelvlecke

Írta: Chirmiciu András
2008. október 21., 22.00 Kedd

Noha a román politikai pártok zsigerből egyöntetűen utasították el az RMDSZ magyar-nyelvlecke javaslatát, Markó Béla mégis derűlátását hangsúlyozta.

Akárcsak egy évtizeddel ezelőtt a többnyelvű helységnévtáblákkal, vagy az anyanyelvhasználattal a közigazgatásban, a többség lassan megbarátkozik a magyar nyelv kötelezővé tételével is magyarlakta vidékeken. Azért kell a témát melegen tartani a közvélemény előtt.

Az elképzeléssel természetesen semmi gond, sőt, magától értetődő kellene legyen, hogy ott ahol a magyarság nagy számban él, a románok is meg kellene tanuljanak magyarul. Csakhogy mindez nem több kampányfogásnál. Míg a román pártok fűt-fát ígérve, semmilyen populista alamizsnától sem riadnak vissza szavazóbázisuk kiszélesítése érdekében, a szövetség az erdélyi magyar szavazók ama bizonyos – főleg székelyföldi – 18%-t próbálja megmozgatni. Az autonómiával nem nagyon lehet, hiszen az éppen a polgári ellenzék vesszőparipája, valami mással kell licitálni.

Kampányfogás ide vagy oda, a többségi elutasítás mégis arra utal, hogy a „magyar-kérdés” továbbra is érzékeny pont marad Romániában. Az önálló magyar állami egyetem ügye nem oldódott meg, az autonómia ugyanolyan elutasításba részesül, sőt még ennek enyhébb változatát, a kulturális autonómiát tartalmazó kisebbségi törvény elfogadása is megakadt. Magyarán saját tapasztalataik aligha indokolják Markóék derűlátását.

A fejlesztési régiók átszervezése, illetve közigazgatási jogkörökkel való felruházása – nagylelkűen fogalmazva – legjobb esetben döcögősen halad. Jóllehet a nyelvleckével szöges ellentétben, itt nem kampányfogásról van szó, hanem az RMDSZ régóta szorgalmazott, megfontolt érvekkel indokolt, konkrét tervezetéről. Amely ráadásul az EU-s tagság anyagi előnyei kiaknázása szempontjából is fontos. A többség mégis bizalmatlan fogadja a szövetség kezdeményezését.

Az utóbbi évtized vitathatatlan előrelépése ellenére, a román társadalom nem elég érett a kisebbségi kérdés racionális érvekkel való megközelítésére. A politikum természetesen a társadalomnál még kevésbé érett, mivel az emocionális hozzáállás továbbra is mérvadó. Sajnos nemcsak e téren, s nemcsak választási kampányban.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: nézelődő / Szerda, 2008. október 22., 07.23 Válaszoljál rá!

Kampánycélú nyelvoktatás
http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/categ_id/3

Hozzászólt: Nagy István / Szerda, 2008. október 22., 07.08 Válaszoljál rá!

A fejlesztési régiók átszervezése nem kampányfogás?
Bevetették 2007-ben, az EP-választások előtt.
Felmelegítették 2008. tavaszán, a helyhatósági választások előtt.
Törvénytervezetté gyúrták a változatlan 2007. őszi változatot a novemberi választások előtt.

"A fejlesztési régiók átszervezése az EU-s tagság anyagi előnyei kiaknázása szempontjából is fontos."
Az EU-s források lehívása, és annak hatékonysága NEM ettől függ, hanem a mindenkori politikai és szakmai elittől!

"A román társadalom nem elég érett a kisebbségi kérdés racionális érvekkel való megközelítésére."
Mindaddig, amíg, önnön érdekei miatt, a politikum, az azt kiszolgáló média és oktatási rendszer uszításra és mumusfelmutatásra használja a romániai magyarokat, addig nem várható változás. Nem a politikusok és a társadalom éretlenségről van szó, hanem legalább két évszázada tartó tudatos néplélek-alakításról!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu