Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. május 26., 14.15

Nyugdíjreform

Írta: Jámbor Gyula
2021. március 16., 17.04 Kedd / Arad

Ha hinni lehet a munkaügyi miniszternek, úgy másfél éven belül lesz új nyugdíjtörvénye Romániának. A nyilatkozat január végén hangzott el, az említett időpont tehát a jövő év dereka táján esedékes.

Hurrá, lesz új törvényünk! Ha lesz – mert hozzászoktunk, hogy politikusaink számos ígéretét nagyon óvatosan és fenntartásokkal kell fogadnunk. Legalábbis eddig így volt.

Van ugyan egy új, mondhatni vadiúj, 2019-es, de az alkalmazását 2023. szeptember elsejére halasztották. Ha most más kell, az azt a benyomást kelti, hogy zsenge kora ellenére máris elavult, mert kevés bölcsességgel és előrelátással tákolták össze.

Hogy a ma alkalmazott (2010-es) törvény rossz, azt a vak is látja. Egy olyan jogszabály, amely megengedi, hogy valaki 70 ezer lejen felüli (!) összeget kaszáljon havonta, az átlagnyugdíj jó negyvenszeresét (az elmúlt esztendő utolsó negyedében a teljes munkaidő letöltése után járó havi átlagnyugdíj 1590 lej volt), akármi lehet, de nem jó és igazságos. Ha mondjuk, az illető a spanyolviasz feltalálásával különleges érdemeket szerzett volna, talán gondolkodhatnánk. De nem ő volt a feltaláló.

És nem ez a tényleg kirívó példa az egyetlen, amely a reformot sürgeti.

A kérdés most az, hogy milyen lesz az új törvény.

Ha valaki abban reménykedik, hogy ennek nyomán biztosan nőni fog a járandósága, nem merném biztatni. Se lelombozni, bár állítólag – másoktól hallom, magam nem ismerem első kézből a miniszter asszony nyilatkozatát – csökkenni nem fog.

Amit ígért: hogy sokkal igazságosabb lesz a mostaninál, és két alapelvre épül majd: a hozzájárulásra és a méltányosságra.

A hozzáájárulást, gondolom, mindenki érti. Az ember, amíg dolgozik, havonta befizet bizonyos összeget (munkáltatója által) a nyugdíjalapba, s annak arányában számítják, elméletileg, a nyugdíját. Ha átlagember, s nincs spéci járandósága. (Manapság a nyugdíj kb. 54 százaléka az összesített addigi jövedelem átlagának.)

Mi lesz új az eddigiekhez képest az új törvényben?

Röviden az, a miniszter asszony szerint, hogy kiküszöböli azokat a helyzeteket, amelyekben egyforma felkészültséggel végzett azonos munka és hozzájárulás mellett a nyugdíjak érezhetően különböznek, egyesek tehát egyenlőbbek másoknál.

De ez még a jövő zenéje.

Ami a jelené: a nyugállományba vonult állami alkalmazottak újraalkalmazásának kérdése.

A napokban kisebb botrány robbant ki annak kapcsán, hogy a Belügyminisztérium egyik nagyon magas katonai rangú alkalmazottja 42 évesen nyugállományba vonult, speciális nyugdíjjal. Lehet, mondhatná az empatikus kívülálló: megterhelő munkája miatt megromlott az egészsége, és nem bírja tovább. Csakhogy: az illető (hölgy), aki állítólag kiemelkedő képességű, most államtitkári (!) pozícióra hajt, az állásnak megfelelő javadalmazás mellett, nyilván. 

És igénye nem törvénytelen! Hogy mennyire erkölcsös, ha lehet ilyen megközelítéssel élni, az más kérdés.

Nem az ember a hibás, mondta az illetékes miniszterelnök-helyettes, hanem a törvény, amely ezt lehetővé teszi. Azt kell megváltoztatni.

Nyílt titok, hogy napjainkban a romániai nyugdíjrendszer (mint sok más európai országban egyébként) komoly gondokkal küzd – manapság például 5,1 millió nyugdíjast kell eltartania a kb. ugyanolyan számú dolgozónak Romániában, égetően sürgős tehát a nyugdíjrendszer megreformálása, fenntarthatóvá tétele.

Az új kormányzat e tekintetben is nagy fába vágta a fejszéjét.

Aki nyugdíjas megéri a következő két-három vagy több évet, tán saját bőrén megtapasztalja, mennyit ér az állítólag már az előkészületekkel folyamatban lévő, több millió nyugdíjdosszié felülvizsgálatával járó reform, amelynek rengeteg vitatható és igazságtalan dolgot kell(ene) helyreraknia.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu