Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. május 17., 23.11

Örökre elásta magát

Írta: Ujj János
2021. augusztus 22., 19.32 Vasárnap / Arad

Az már régóta nyilvánvaló, hogy az utódkommunisták nem tudnak elszakadni az elődeiktől örökölt mentalitástól. Azok évtizedeken keresztül a határokon kívül rekedtek nemzetiségek kérdésének megoldását (az internacionalizmus szellemében) a „testvéri” kommunista pártokra bízták. Mint nemzetünk esetében 1977-ben Kádár János Nagyváradon, és 1988-ban Grósz Károly Aradon a romániai magyarokét.

A baloldali pártok mentalitása a kisebbségekről azóta sem változott, legfeljebb ritkábban nyilvánítják ki. De olykor-olykor kibújik a szeg a zsákból, el-elszólják magukat. Mint az ártatlan gyermek, vagy a részeg ember. Példaként: a diktatúra bukását követően Medgyesi Péter miniszterelnök úgy pezsgőzött december elsején a román politikusokkal, mintha nemzeti örömünnepünket ültük volna. Miközben a romániai magyarság elleni nyílt nacionalista megnyilvánulások szinte mindennaposak voltak. Egy másik baloldali politikus pedig a legutóbbi választások előtt Kolozsváron nyíltan kampányolt a romániai magyarság szervezete ellen.

Most viszont a Demokratikus Koalíció elnöke örökre elásta magát a székelyeknél, s nem hinném, hogy ezek után valaha be merné tenni a lábát valamelyik székelyföldi településre. (Legfeljebb inkognitóban, állszakállal, kopaszra borotvált fejjel.) Minap ugyanis Gyurcsány Ferenc egy szolnoki találkozón szó szerint ezeket szövegelte. „Erdélyhez semmi közünk. Nem magyarok, székelyek! A román nép egyik ága! Sosem volt magyar terület! Akár a csángók!”

Ha valaki analfabéta, nem tud írni-olvasni, az bocsánatos hiányosság. Nem voltak meg az iskolázásának a feltételei. Ha netalán a szellemi képességei korlátoltak, az nem az ő hibája, genetikai adottság. De hogy egy, hivatalosan (erősen megkérdőjelezett) doktori diplomával rendelkező valaki ennyi sületlenséget összehordjon mindössze néhány mondatban, arra nincs magyarázat. Legfeljebb az, hogy többet járhatott az iskola mellé, mint abba. Avagy az, hogy diplomáit „szocialista összeköttetéssel” szerezte meg. Netalán valamelyik bukaresti egyetemen, ahol a román székelység elmagyarosítását oktatják. Vagy jócskán felöntött…

A DK elnökének hazugságait az anyaországi közélet már megszokta. Azokat akkor „engedi szélnek”, amikor valamilyen politikai célja van. Legtöbbször választási kampányban. Igaz, az ellenzék már beindította a jövő évi választási kampányt, de sehogy sem találunk magyarázatot erre a határon túli magyarság elleni súlyos kirohanásra, mocskolódásra. Letagadni a közel milliós nagyságrendű székelység magyarságát? Azokét, akik határőrként évszázadokon keresztül vérüket ontották a megmaradt magyar önálló országrész, Erdély védelméért? A kunoktól kezdve a tatárokon és törökökön keresztül az oroszok ellenében. Evvel az elképesztő hazugsággal vajon kiket akart megnyerni? Most ugyanazt a retorikát szedte elő, mint ama bizonyos december 5-e előtt, amikor pártja a 23 milliós román munkavállalóval rémisztette az anyaországiakat.

Nem tudom mi volt a célja. De hogy Gyurcsány ezúttal alaposan belenyúlt a székely méhkasba, az bizonyos. Mi sülhet ki belőle?

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: tomi / Kedd, 2021. augusztus 24., 14.32 Válaszoljál rá!

nem kell komolyan venni fletót mindenki tudja már hogy kampányol de elszalasztották a dili házbol már rég nem hiteles a mondanivalója

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu