Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. június 21., 19.18

Országfoszlányok

Írta: Chirmiciu András
2008. február 29., 21.00 Péntek

Amerika minden lehetőségek földje. Románia azonban erős konkurenciát jelent.

Ki tudna felmutatni, például olyasmit, hogy számtalan tanügyi reform után nem tudni miből és milyen formában kell érettségizni, hány osztályos lesz az iskola, vagy kinek a kötelékébe tartozna. Sőt, előrelépésnek tekinthető, hogy az államelnök és a politikai pártok között egyetértés született az újabb reform-változatot illetően.

Az egészségügyi sem kismiska. Újabb és újabb reform-lendület nyomán orvosok és asszisztensek nagyszámba menekülnek külföldre, a büdzsé többszörösen növekedett, a kórházak mégis anyagi gondokkal szembesülnek, a kompenzált-gyógyszer ellátás, pedig….

Az igazságügyi reform hullámvasútra hasonlít: két évnyi (2005-2006) valós nekilendülés után nyílt visszafejlődés tanúi vagyunk. A nagydobra vert korrupció-ellenes harc…… szóra sem érdemes.

Még több lehetőség mutatkozik politikai téren. Például az egyéni választókerületi rendszert olyannyira támogat mindenki, hogy egy év cirkusz, s egy elvetélt népszavazás után senki se tudná megjósolni a számtalan változat közül vajon melyiket vezetik be, ha egyáltalán bevezetik. A politikai reform terén is kiemelkedik Románia: az SZDP-ben a régi gárda visszatérésével csúcsosodik a három éve tartó belső reform. A konzervatívok még tovább mentek: a legsikeresebb megyei szervezet vezetőjét zárják ki a pártból!

Közben a 20%-os parlamenti támogatottságú kormány csúcsokat dönt a túlélt indítványok számát illetően. A politikai csatározásokat szabályozó Alkotmánybíróság, pedig immár a lottóval vetélkedik kiszámíthatóság terén.

Gazdasági téren sem könnyű olyan forgatókönyvet kitalálni, amely veri a romániai valóságot: az EU bizottság 27 millió euró többletjövedelmet kényszerít az államkasszába, a craiovai autógyár privatizációja fejében. Közben a rendszeres többlet-kiadással rekord-költségessé vált északerdélyi autópálya építése éppenséggel pénzhiány miatt kénytelen leállni!

Románia külpolitikailag is alighanem a minden lehetőség országa: az EU és NATO partnerei kétségei „eloszlására”, szinte szerbebb a szerbeknél Kosovó függetlenségének ellenzése ügyében.

Reszkess Amerika, kockán a cím. Vagy inkább szállj magadba Románia?
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Nagy Attila / Szerda, 2008. március 05., 14.47 Válaszoljál rá!

Folytatom a hozzaszólást, azzal kapcsolatban, hogy kik vannak a hatalmon. Hát ezt érdemes leírni, mert nekem szemembe mondták meg, hogy ők vannak a hatalmon, na nem a titkosszolgálatiak, hanem az ikertestvéreik, a r???őrség. Irtam egy olvasói rovatbeli cikket, amelyben bíráltam, a r???őrséget, amiért kihallgatott egy ezredes, és azt mondta:"Ha mi magát bepereljük, ezért az írásért, akkor velünk szemben nincs esélye, (és itt jön a lényeg), mert mi voltunk, és mi vagyunk a hatalom az országban." Ezt nekem szemembe mondta egy r???őr ezredes.

Hozzászólt: Nagy Attila / Szerda, 2008. március 05., 13.33 Válaszoljál rá!

És még van egy mindent felülmúló csudadolog, hogy, hogy lehet NATO tagállamnak lenni, és közben, terrorszervezetekkel is bellérkedni. Nem olyan rég, egy, komolyan mondom, okos román, azt javasolta, hogy a volt szekuritátét, nyilvánítsák terrorszervezetnek, ebben igaza van. De attól tartok, hogy ez a mostani jogutódjára is igaz lenne. Az MTI, bukaresti tudósítója, azt nyilatkozta, hogy Romániában, a tényleges hatalom, láthatatlan, és itt a titkosszolgálatra utalt. Vajon, mi nem egy terrorszervezet kezében vagyunk. Vajon a hatalomnak, nem egy és ugyan az a terrorszervezet a birtokossa, amely birtokolta a hatalmat 89 előtt, és birtokolja most is.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu