Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. május 17., 23.50

Összeesküvés

Írta: Jámbor Gyula
2021. február 10., 15.55 Szerda / Arad

Az amerikai (USA) Time magazin nemrég alaposan bekavart, a nemzetközi sajtó mondhatni rögtön felkapta és bőven kommentálta, kommentálja még most is „A 2020-as választásokat megmentő árnyékkampány titkos krónikája” című cikkét.

Amely arról szól, hogy milyen módszerekkel, „összeesküvéssel, árnyékkampánnyal” (a cikkből idézve) buktatták meg az Amerikai Egyesült Államok elnökét, illetve hogyan akadályozták meg újraválasztását.

Valószínű, hogy az ezzel kapcsolatos sajtóbeli megszólalások több ezerre, tízezerre rúgnak, sajtókörökban mindig hálás téma egy-egy összeesküvés-elmélet boncolgatása, kommentálása. Némi fátyol lengi körül, hogy miért kellet ezt megírni és lehozni.

De mi is az az összeesküvés?

Röviden: az a hiedelem, meggyőződés, feltételezés, hogy bizonyos helyzeteket, eseményeket, történéseket a háttérből, láthatatlanul irányítanak, manipulálnak.

A közfelfogásban kétségtelenül negatív kicsengésű valami.

Persze feltehető a kérdés: mi van akkor, ha egy ostoba, öntelt, „kártékony”, népének ártó kormány- vagy államfő megdöntésére irányul az összeesküvés? (Volt rá példa számtalan a történelemben.) Akkor is negatív a megítélés?

A Time cikkét sok száz vagy ezer újság, rádió- és tévéadó, meg közösségi fórum elemzi, kommentálja, mindenik, nyilván, a maga (politikai) meggyőződése, szájíze szerint.

Az egyik tábor, a konzervatív szerint a volt (választásokat elvesztett) amerikai elnökkel az „összeesküvők” csúnyán és aljasul elbántak, elcsalták a november eleji választásokat, meghamisítva a szavazatokat. (Bár erre a jelek szerint mindmáig nem tudtak egyértelmű bizonyítékokat felmutatni.)

A demokrata párthíveket, az új elnök támogatóit a vesztes ellenzék balliberálisoknak nevezi, ami napjainkban már-már olyan erős szitokszó, mint a nácik körében a zsidó volt.

Hogy a mostani, új elnök hatalomra kerülhetett, hívei (köztük nagy IT-cégek vezetőinek, a sajtót befolyásoló személyiségeknek) a támogatásával, egy összehangolt összeesküvés eredménye, szerintük a demokrácia megcsúfolása.

Mondják mindezt az USA-ban, amelyik szereti magát a demokrácia bástyájának feltüntetni.

Mindez nyilván azt a látszatot is keltheti, hogy a másik oldalon csupa erkölcsileg feddhetetlen Grál-lovag küzdött, természetesen politikailag korrekt, kifogástalan eszközökkel (erre mondanák némelyek, hogy oda ne rohanjak!) vezére győzelméért, amíg a gonosz erőt nem vett rajta. S hogy a gonosz néha győz a jó fölött, azt a történelemből tudhatjuk.

Amúgy a dolgokat – amelybe beletartozik, hogy az USA megbukott elnöke a szenátus előtt áll egy ellene indított (mindeddig példátlan) vizsgálat kapcsán – értelmezze mindenki a maga meggyőződése szerint. Véleményének megváltoztatására amúgy sem volna sok esély.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu