Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. augusztus 13., 05.52

Ötödször

Írta: Chirmiciu András
2022. május 16., 17.58 Hétfõ / Hunyad

Ötödször lett Magyarország kormányfője Orbán Viktor, hétfőn a magyar országgyűlés 133 igen és 27 nem szavazattal választotta meg. Amivel az 1989-es rendszerváltás utáni magyar politika távolról legjelentősebb személyiségé vált, lévén az elmúlt három évtized meghatározó alakja.

Dühöngő ifjú lázadóként Orbán már a rendszerváltásban is komoly szerepet töltött be, 1989 nyarán ő volt az első, aki nyíltan merte követelni a szovjet csapatok kivonulását Magyarországról, ami akkoriban nagy bátorságnak számított. Befolyása folyamatosan növekedett, a kilencvenes évek derekától a jobboldal legjelentősebb politikusa, majd másfél évtizeddel később az egész magyar politika legjelentősebb személyisége lett. Míg más rendszerváltó pártok (MDF, SZDSZ, Kisgazdák) idővel meggyengültek, majd teljesen eltűntek a politikai porondról, az egykori állampárt pedig immár egy évtizede botladozik, gyengélkedik, mára jóformán élő-halottá válva, az Orbán vezette Fidesz a stabilitás, a kiszámíthatóság és a tartós növekedés megtestesítője. Budapest kivételével mára minden társadalmi kategóriában a Fidesz örvend a legnagyobb támogatottságnak, mondhatni össznemzeti politikai alakulat. Méghozzá tartósan, a választásokat sorozatban nyeri meg fölényesen, nemcsak konjunkturálisan, proteszt-szavazatok révén kerül hatalomra, széleskörű társadalmi beágyazottsága megkérdőjelezhetetlen.

Hasonló teljesítményre semmilyen más párt vagy politikus sem volt képes az utóbbi évtizedekben, nemcsak Magyarországon, de a környékbeli országokban sem. A 2010-es elsöprő választási győzelem óta új korszak kezdődött. Tizenkét éves kormányzása alatt Orbán rendbe hozta a válságban lévő gazdaságot, annak teljesítménye folyamatosan növekszik, akárcsak az életszínvonal. A nemzeti önazonosság megerősödött, Magyarország manapság magyarabb, mint bármikor az utóbbi 50 évben. A határon túli magyarság felkarolása is markánsan megfogalmazott nemzetstratégia, a határon túli magyar politikai alakulatokkal is együttműködésre és hosszú távú szövetségre lépett.

Az ötödik kormányfői mandátumát elkezdő Orbán más téren is úttörő Európában, ő az első, aki nemcsak felismerte a demográfiai válság súlyosságát, hanem konkrét családtámogatási politikát dolgozott ki az abból való kilábalásra. Hosszas folyamatról van szó, a gyümölcsök csak később érnek be, a több mint 40 éve (pontosabban 1981 óta) tartó természetes fogyást nem lehet egyik napról a másikra megfordítani, sőt, még egyik évről a másikra sem, de az eddigi fejlemények alapján indokolt egy bizonyos optimizmus. Határozott és következetes belpolitikai stratégiájával Orbán államférfivá nőtte ki magát. Egy politikus a következő választásra tekint/tervez, egy államférfi viszont a következő nemzedékre.

Orbán azonban nemcsak Magyarországon, vagy a Kárpát-medencében meghatározó, hanem nemzetközi viszonylatban is. Az elsők között szállt síkra határozottan a nemzet, keresztény történelmi-kulturális örökség és európai identitás mellett, amit egyre többen követendő példának tekintenek Nyugaton, sőt Amerikában is. Orbán Viktor lett a konzervatív, keresztény-demokrácia egyik legjelentősebb képviselője, aki bátram szembe mer menni a balliberális fősodorral, kitartva nyíltan felvállalt értékrendje mellett. Ebből kifolyólag Orbán – Donald Trump mellett – vörös posztó a balliberálisok számára, az ellene indítandó további támadások szinte borítékolhatók, a keresztény- és nemzetellenes, multikulturalista (rög)eszméket vakul követő brüsszeli elit egyszerűen képtelen elfogadni a másképp gondolkodókat.

Számos belföldi és külföldi siker ellenére, a budapesti kormány jelentős kihívásokkal is szembesül a következő időszakban, mindenekelőtt külpolitikai téren. A legégetőbb feladat ezen a téren az új magyar kormány és a magyar diplomácia számára a legközelebbi barátok visszaszerzése (jelzésértékű lehet ebből a szempontból a frissen beiktatott köztársasági elnök, Novák Katalin mai, keddi varsói útja, ahol Andrzej Dudával, Lengyelország köztársasági elnökével, Elzbieta Witekkel, a szejm elnökével és Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel tárgyal), illetve az orosz energiafüggés visszaszorítása.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: hollai / Szerda, 2022. május 18., 14.18 Válaszoljál rá!

Igen ez egy nagyszerű írás, mert minden lényegest felsoroltál a magyar miniszterelnökről, akit én már évekkel ezelőtt a legsikeresebb magyar miniszterelnöknek tartottam. Az orosz kérdésben, de más dologban is, viszont Bandi Te másképp látod a dolgokat, mint Viktor. De így is jó, mi túl kicsik vagyunk, ahhoz, hogy irányítsuk a világpolitikát
Ottó

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu