Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2021. július 31., 02.23

Óvatosság

Írta: Chirmiciu András
2020. június 30., 17.27 Kedd / Hunyad

Románia elhalasztja a július elsejére tervezett újabb enyhítést, jelentette be a kormány, a járvány ugyanis nem múlt el, sőt, június utolsó hete a fertőzések számának aggasztó megemelkedését hozta. Az óvintézkedés kétségtelenül indokolt, a koronavírus-járvány továbbra is nagy veszélyt jelent a társadalomra, sőt, elseperheti a komoly össztársadalmi erőfeszítéssel elért eredményeket.

A második hullám azonban nemcsak Romániába köszön be, Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban, Szerbiában, vagy Bulgáriában hasonló folyamat figyelhető meg, a fertőzések száma ott is jelentősen növekszik az utóbbi napokban. Kérdéses, hogy Magyarország elkerülheti-e a hasonló fordulatot, s a napsütés szigete maradhat-e, amikor a szomszédoknál gyülekeznek a sötét felhők. A korlátozások feloldása és különösképpen a határok fokozatos megnyitása a járvány terjedését eredményezheti.

Akárcsak a többi keleti ország, Románia is nagyszerűen kezelte a járványt. Félretéve az álszerénységet Orbán Viktor például feketeöves válságkezelőnek nevezte Magyarországot. Aligha tévedett, az anyaország is kiemelkedően jó teljesítményt ért el, nagyságrendekkel jobbat, mint például a csúfosan leszereplő nyugat-európai országok. Június legvégén egyetlen EU-s taggá lett volt szocialista országban az egymillió lakosra vetített elhalálozások nem érték el a 100-as szintet, Romániában például 85, Magyarországon 61, Csehországban 33, Szlovákiában pedig 5! Utóbbi amúgy Európa-bajnok legalacsonyabb elhalálozási arányának köszönhetően. Ellenben a nyugati országokban az egymillió lakosra vetített koronavírus-áldozatok száma meghaladja a 200-t, Írországban és Hollandiában a 300-t is, Franciaországban a 400-t, Svédországban és Olaszországban az 500-t, Spanyolországban és Nagy-Britanniában a 600-t, a nemcsak Európában, hanem világszinten sereghajtó Belgiumban pedig a 800-t is! A szinte azonos (10 millió körüli) lakosságú Csehországban összesen 350-en, Magyarországon 585-en, Svédországban viszont 5300-an, a nem sokkal népesebb, 11 milliós Belgiumban pedig közel 9750-en hunytak el a koronavírus miatt! Németországnak és Dániának sikerül ugyan 100 körülire leszorítania az egymillió lakosra eső elhalálozások számát, ám ez még mindig rosszabb eredmény, mint Kelet-Európában. A nyugatiak közül csupán Ausztriának, Norvégiának és Finnországnak sikerült felzárkózni a keletiek szintjére.

Holott Kelet és Nyugat adottságai vagy hasonlók – öregedő társadalmak – vagy utóbbinak kedveznek (gazdagabb országok, fejlettebb egészségügyi rendszerek stb.). Kelet mégis összehasonlíthatatlanul jobban teljesített. Kétségtelen, a világjárvány teljesen felkészületlenül, mondhatni csupasz hátsóval találta Nyugat-Európát. Márciusban azonban a keleti országok is ugyanolyan helyzetben voltak. A súlyos betegek mégsem maradtak gondozás nélkül a kórházak folyosóin (mint Spanyolországban), a katonaság kamionkonvojainak sem kellett az éjszaka leple alatt elszállítani a járványban elhunytak koporsóit, mint Olaszországban, nem is kellett lemondani a 80 év fölötti betegek kezeléséről, illetve a 60 év fölötti krónikus betegekről kórházi ágyak és felszerelések szűkössége miatt, mint Svédországban! Utóbbi egészségügyi hatóságai kénytelenek voltak bocsánatot kérni, mert nem tudták megvédeni időseiket!

A koronavírus, pontosabban a járvány kezelése teljesen felbolygatta a hierarchiákat, meglepetésszerű teljesítményeket eredményezett. Kelet-Európa egyértelműen világbajnok, ami emberemlékezet óta nem fordult elő. Itt-ott (Lengyelország a 2009-es gazdasági világválság elkerülésével, Észtország digitális forradalmával) egy-egy keleti ország elért ugyan kiemelkedő eredményt, de most Kelet-Európa testületileg nyújtott nagyszerű teljesítményt. Nyugat-Európa viszont világviszonylatban is sereghajtó, szintén testületileg véve. A fejlett Nyugat ugyancsak emberemlékezet óta nem nyújtott ilyen csapnivalóan siralmas teljesítményt. A fertőzések abszolút számát illetőleg az USA és néhány harmadik világbéli népes ország ugyan rosszabb adatokkal rendelkezik, mint Nyugat-Európa, sőt, az USA és Brazília még az áldozatok abszolút számát illetőleg is. Lakosságarányosan azonban ott is jobb a helyzet, noha az USA-ban nincsen európai szintű általános egészségügyi biztosítás! Brazília, Peru, India, Pakisztán vagy Afrika esetében viszont más a lakosság szerkezete, a társadalmak fiatalok, az idősek aránya elenyésző, a koronavírus pedig főleg az idősebb korosztályt veszélyezteti.

A járvány második hullámának beköszönése tehát még indokoltabbá teszi az óvatosságot Kelet-Európában, beleértve Romániát. Nagy kár lenne, ha a nyugatiak elrettentő sorsára jutna. Bármennyire is türelmetlen két hónap otthonfogság után a lakosság, s bármennyire is zuhan a gazdaság, az emberi élet továbbra is a legfontosabb szempont.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu