Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. szeptember 30., 21.16

Parlamenti „lázadás”

Írta: Jámbor Gyula
2020. július 28., 17.27 Kedd / Arad

Hétfőn előbb a hazai parlament szenátusa, majd képviselőháza is úgy határozott – ez utóbbi döntő szervként –, hogy a maga kezébe veszi a parlamenti választások idejének kitűzésének jogát.

Mindez pár nappal azután történt, hogy az Európai Parlament nagy szavazattöbbséggel leszögezte: a jelenlegi formájában nem fogadja el az uniós állam- és kormányfők nemrégi, maratoni ülésén végre megszületett megállapodást a következő hétéves költségvetéssel és a 750 milliárd eurós helyreállítási alappal kapcsolatos döntését.

Fellázadtak a parlamentek?

Romániában már történt egy hasonló eset idén, amikor az eredetileg júniusra kitűzött helyhatósági választások időpontját a parlament szeptember 27-re módosította. Mindebben a meglepő az, hogy a választások ki írásának időpontját a kormánynak kellene eldöntenie. Hát ezúttal nem fogja; a parlament állásfoglalását egyetlen mondatban úgy foglalhatnánk össze: a parlament túl kicsi fiú ahhoz, hogy egy ilyen fontos döntést rábízzunk.

Hogy valójában mi lehet a háttérben – hatalmi szervek közötti vetélkedés, vagy egyéb, azon lehet vitatkozni. Aligha csak az egymás ellen használt pengék élességét kívánják különösebb tét nélkül is összemérni (bár ilyenre is volt példa bőven), hanem egyebek miatt is. Nyílt titok, hogy az ellenzéki, bár a parlamenti többséget kezében tartó szociáldemokraták a választások időpontjának minél távolabbi kitolásában érdekeltek abban bízva, hogy a járvány egyre erőteljesebben tépázza a kormányzó liberálisok tekintélyét – ez utóbbiak viszont a minél korábbi időpontot választanák.

A dolgok jelenlegi állása mellett, a koronavírus-járvány közepette tehát borulnak a szokások, a parlament sarkalatos törvénnyel kívánja az időpontot kijelölni. Amelyet az eddigi 75 helyett legalább 60 nappal a választások előtt kell meghoznia. A törvénykezdeményezők szerint a parlamenti választásokat idén leghamarabb december 6-án, de legkésőbb 2021. március 15-ig kellene megtartani, ha csak nem jön közbe valamely rendkívüli esemény (például a parlament mandátumának meghosszabbítása járvány miatt).

Az Európai Parlament fentebb említett döntésében a járvány kevésbé játszott szerepet, de az biztos, hogy nem tartja elfogadhatónak a „főnökök” döntését, már csak azért sem, mert az a megkerülésével történt. A parlament szerint a rövid távú gazdasági helyreállítás szempontjai rendben vannak, de nem mondható el ugyanez a hosszú távú – hét évre szóló – költségvetésről, amelyet feltétlenül módosítani kell, hogy elfogadhatóvá váljék a 27 tagországban megválasztott honatyák többsége számára. S a módosítás egészen biztosan nem lesz egyszerű dolog, ehhez minimum a Parlament és a Tanács közötti egyeztetés és megállapodás szükséges. Ami nem csak járvány nélküli időkben nem mene könnyen.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu