Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. augusztus 10., 23.31
Pro urbe Puskel Péterrel

A határ-szindróma új vonzatai

Írta: Puskel Péter
2008. július 01., 11.00 Kedd
A ’60-as évek közepe táján biciklivel jártam ki Aradról a nagyiratosi iskolába tanítani. Kisvarjasnál naponta igazoltatott a járőr. A töltésen karikázva sóvárogva pillantottam a közeli Dombegyház szélét jelző jegenyesorra. Akkoriban még nem jártam a karnyújtásnyira lévő határ túlsó oldalán.


Még két évtizeddel később is szinte hihetetlen mesének tűnt az, amit aacheni barátaim meséltek: ha kedvük szottyan, átugranak a szomszédos hollandiai városkába, mert ott olcsóbb és finomabb a sajt. Pedig akkorra már jómagam is többször eljutottam a határ túlsó oldalára. A kétévenkénti utazási lehetőséggel járó kálváriát mindenki ismeri, aki átélte azokat az éveket.

Ma ott tartunk, hogy aradiak százai vásárolnak házat a békési Dombegyházon és környékén. Sokan át is költöztek, onnan járnak be aradi munkahelyükre. Egyelőre még kerülővel teszik ezt meg, a tornyai határátkelőn, mert Kisvarjasnál csak alkalmilag, évente egyszer-kétszer nyitják meg a határt. A zimándi földekre viszont már gyakrabban átjárnak dolgozni mezőgépeikkel a dombegyháziak, és csak idő kérdése, hogy itt is formálissá váljék a két uniós ország közötti határ, ami Tornya–Battonya térségében már megvalósult.

A politológusok, a jövő gazdasági erővonalait feltérképező szakemberek közül vajmi kevesen számítottak a mostani oda-vissza irányú népességmozgásra.

Odaát pár éve még mindenki a romániai exodustól tartott.
Féltették munkahelyeiket, a bérszínvonalat, tartottak az etnikai felhígulástól.

Ma ott tartunk, hogy a határsávban élő emberek közül sokan örülnek annak, hogy a zajos, szennyezett és közlekedési szempontból ellehetetlenített Aradról nyugalmasabb helyre költözhetnek. A csillagos egekig feltupírozott nagyvárosi ingatlanárakhoz viszonyítva a határ túlsó oldalán jóval olcsóbban vásárolhatnak házat.

Így lesz a Békés megyei nyugalmas, patriarchális településből lassacskán egyfajta „alvó” városa Aradnak. Persze nem közigazgatásilag, csupán csak a szó képletes értelmében.
És ebből a nagy nemzetiségi lecsóból Battonya, Dombegyház és a környező elöregedett, kevés munkalehetőséggel rendelkező települések is hasznot húznak. Felfrissül a vidék, megvásárolják és felújítják a régi házakat; Dombegyházon már épül az új román iskola, hiszen lett gyermekutánpótlás, élettel telnek meg a városka üzletei. A tavalyi példán okulva az idei szezonban már fedett étkező terasz, jól ellátott teraszvendéglő várja az aradiaktól felfuttatott strandon a fürdőzők tömegét. Az élelmes ingatlanügynökök egy-egy hétvégi napon a battonyai parkolókban minden aradi autóra kiteszik ajánlataikat.

Egy olyan közgazdasági, szociológiai jelenséggel állunk szemben, amelyet Európa nyugati részeiben már réges-rég átéltek, kielemeztek, ám régiónkban új elemekkel gazdagodva jelenik meg és számos vonzatát csak találgatni lehet. Elképzelhető, hogy ez a nagyvárosi konglomerátumhoz, az ún. metropolis-jelenséghez vezet, ám ennek a fordítottja se kizárt.

Egy azonban biztos: az utazás szabadsága, a kölcsönös helyszíni tapasztalás folyamatosan oldja a két nép évszázados történelmi csúsztatásoktól, hamis előítéletektől és olcsó politikai maszlagoktól terhes viszonyát.

Nos, az uniós lét, a zseniális Illyés Gyula által több évtizede megfogalmazott „határ a magasban” olyan „oda-vissza” jelenségekkel jár, amelynek irányát Európának ebben a felében – ahol minden megtörténhet és mindennek az ellenkezője is – nehéz pontosan prognosztizálni.

De feltétlenül szükséges!
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Dr. Wieser Györgyi / Csütörtök, 2008. szeptember 18., 13.47 Válaszoljál rá!

Willy Brandt mondta a berlini fal lebontásakor :
"Összenö az, ami összetartozik."

Hozzászólt: Straub József / Szerda, 2008. július 02., 08.57 Válaszoljál rá!

Sok “honfitársunk” most sajnálja igazán, hogy nem tanította meg magyarul beszélni a gyerekeit, unokáit.

Hozzászólt: szerencse hogy igy van / Kedd, 2008. július 01., 17.25 Válaszoljál rá!

Ez az oka, hogy egyre anakronisztikusabb a magunkbafordult RMDsZ-politika.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu